12. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Solt-Sólyom utcák között megépült járda jogi helyzetének rendezésére
Készítette:   Reichné Lehoczky Mária
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A kerékpárút Solt-Sólyom utcák közti megépítésekor Tomin Márton tulajdonában álló 2772/9 hrsz-ú ingatlant mintegy 25 m2 területnagyságban az új járda érintette. (Kerékpárút magánterületet nem érint.)
A 2772/9 hrsz tulajdoni lapján az Önkormányzat javára 1,5 m széles járda szolgalmi joga van bejegyezve 2006. óta, mely a 60 m széles telek esetében mintegy 90 m2-t tesz ki. A régi járda a telek korábbi ingatlanhatárán húzódik, jelenleg viszont jelentősen ingatlanon belül, az 510-es úttól kb. 20 m-re.
Szóba került a kerékpárút melletti új járda által elfoglalt terület megváltása, így értékbecslést rendeltünk. Az értékbecslésben kifejezetten az 510 számú út menti 20 m-es (építési tilalommal terhelt) területre meghatározott 5.836 Ft/m2 egységárat a tulajdonos nem fogadta el. Mellékelt levelében 10.000 Ft/m2 egységár jóváhagyását kéri.
A megvalósult kerékpárút és járda EOV koordinátákkal be lett mérve egy hitelesített földmérő által, ez által a magáningatlanban kimutatott elfoglalt terület 25 m2.
 
A kerékpárút és járda megvalósult, de Tomin Márton nyilatkozatában a műszaki átadáshoz – a helyzet rendezéséig – nem járult hozzá.
A kerékpárút 260 méteres hosszában, még az ősz folyamán, 26 db fa ültetéséről kell gondoskodnunk, mely kizárólag önkormányzati ingatlanon nem megoldható.

Lehetőségeink:
1.     nem vásároljuk meg az érintett területet, hiszen az ingatlan-nyilvántartásban szereplő mintegy 90 m2 szolgalmi jogú terület fedezi a járda és a fák ültetéséhez szükséges területet. A területhasználatot egy használati megállapodásban (térkép) rögzítjük, a meglévő (korábbi) járda az Önkormányzat részéről és költségén elbonthatóvá válik. Tulajdonos ingatlanterülete nem csökken, mely előnyös számára, hiszen a beépíthető területe megmarad.
2.     megvásároljuk az érintett 25 m2 területet, a telekalakítás költségét az Önkormányzat fedezi (~100.000,- Ft), a fák magántulajdont érintő telepítését felek külön megállapodásban rögzítik, a meglévő (korábbi) járda az Önkormányzat részéről és költségén elbonthatóvá válik, járdaszolgalmi jog töröltethető.
 

Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

"Határozati javaslat kerékpár út Solt-Sólyom utcák közti megépítésekor magántulajdonú (2772/9 hrsz) ingatlan érintésével kapcsolatosan "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pénzügyek
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Solt-Sólyom utcák közt megépült kerékpárút és járda Tomin Márton (Cím...........) tulajdonában álló 2772/9 hrsz-ú ingatlant érintő mintegy 25 m2 területnagyság megvásárlását nem támogatja, tekintettel arra, hogy az ingatlan-nyilvántartásban szereplő, Taksony Nagyközség Önkormányzata javára bejegyzett, szolgalmi jog (mintegy 90 m2 ) fedezi az új járda és telepítendő fák által elfoglalt területet. A meglévő, korábban megépült járda elbontásáról az Önkormányzat saját költségén gondoskodik.
 
 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe