19. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2021. évi fordulójához csatlakozásról
Készítette:   Dr. Mester Szilvia
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdette a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2021. évi pályázati felhívásait hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatási tanulmányainak támogatására.

A Bursa „A” típusú ösztöndíjra pályázhatnak azok a települési önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

A Bursa „B” típusú ösztöndíjra pályázhatnak azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik:

a) a 2020/2021. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások;

vagy

b) felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek;

és a 2021/2022. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali munkarend) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

Az ösztöndíjprogramhoz történő csatlakozásról 2020. október 1-jéig a csatlakozási nyilatkozat kitöltésével dönthet a települési önkormányzat. Pályázatok benyújtási határideje: 2020. november 5. Önkormányzati bírálati döntés határideje: 2020. december 4.

2020. évben önkormányzatunk 2 fő felsőfokú oktatási intézményben tanuló diáknak, havonta összesen 16 000 forintos támogatást biztosított.

A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II. 26.) számú önkormányzati rendelet 15-19.§-ai szabályozzák a Bursa Hungarica Ösztöndíj feltételeit. Az Ösztöndíjprogram fedezetét a települési támogatásokra folyósított állami finanszírozás keretein belül biztosítja az önkormányzat. A pályázatra vonatkozó részletes tájékoztatás a mellékletben található.

 


Döntési javaslat

"Határozat Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat 2021. évi fordulójához csatlakozásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1. Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete kifejezett és visszavonhatatlan döntést hoz arról, hogy csatlakozni kíván a hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók, illetőleg felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok támogatására létrehozott Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2021. évi pályázati fordulójához, egyúttal felhatalmazza a polgármestert a csatlakozási nyilatkozat aláírására.

2. A felsőoktatási hallgatók számára, valamint a felsőoktatási tanulmányokat kezdő fiatalok részére kiírandó Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2020. évi pályázati fordulójának Általános Szerződési Feltételeit elfogadja, és kötelezettséget vállal arra, hogy a pályázatok kiírása, elbírálása és a települési önkormányzat által nyújtott támogatás összegének továbbítása során maradéktalanul az Általános Szerződési Feltételekben foglaltaknak megfelelően jár el.

3. Kötelezettséget vállal arra, hogy a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2021. évi fordulója keretében a beérkezett pályázatokat és a pályázatokról hozott döntését az EPER-Bursa rendszerben rögzíti.

4. Nyilatkozik, hogy az EPER-Bursa rendszerben általa meghatározott és a pályázóktól bekérendő, a szociális körülmények igazolására fontosnak tartott nyilatkozatok és mellékletek nem állnak ellentétben a pályázati kiírás feltételeivel.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe