10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2020. október 27-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár alapító okiratának módosításáról
Készítette:   Dr. Mester Szilvia, Olasz Erika bizottsági elnök
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: kulturális törvény) 2017. július 8. napján hatályba lépő 83/A.§ (1) bekezdése kimondja, hogy a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi sajátosságok alapján határozhatja meg az általa ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, feladatellátásának formáját, módját és mértékét. A kulturális törvény 76. § (3) bekezdése meghatározza a közművelődési alapszolgáltatások körét, melyek:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása, valamint

g) a kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

Minden települési önkormányzat kötelező feladata az a) pont szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése, az 5000 fő lakosságszám feletti települési önkormányzatok pedig a b)-g) pontok szerinti közművelődési alapszolgáltatásokból legalább kettő további közművelődési alapszolgáltatást szervez meg.

A taksonyi társadalmi és kulturális igények, sajátosságok figyelembe vétele mellett a b) és d) pont szerinti alapszolgálatatás felvételét javasoljuk, melyek:

-          közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

(A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése, a közösség- és társadalmi részvétel, a közösségfejlesztés feltételrendszerének javítása, az állampolgári részvétel növelése, az önkéntesség és a virtuális közösségek erősítése, a gyerekek, az ifjúság, az idősek, a nemzetiségek és a külhoni magyarok közösségi
művelődésének segítése, a szegénységben élők és kirekesztett csoportok társadalmi,
kulturális részvételének fejlesztése, a megértés, a befogadás, az esélyegyenlőség
elősegítése, mentálhigiéniás, prevenciós programok megvalósítása.)

 

-          hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

Ezen túlmenően a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XXXII. törvény 2.§ (8) bekezdése értelmében a közalkalmazotti jogviszony 2020. november 1-jei hatállyal átalakul munkaviszonnyá, így a módosul a költségvetési szervnél alkalmazásban álló személyek jogviszonya, valamint a költségvetési szerv vezetőjének megbízási rendje is.

Módosításra kerül fent leírtaknak megfelelően az alapító okiratban a főtevékenység szakágazati besorolása (910110 Közművelődési intézmények tevékenysége), az alaptevékenységek kormányzati funkció szerinti megjelölése és bemutatása is.

 


Döntéshozói vélemények

Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Bizottság (2019-2024)  
 
Döntési javaslat

"Határozat a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár alapító okiratának módosításáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár alapító okiratának módosítását a melléklet szerinti tartalommal jóváhagyja.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe