5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület (2019-2024)
2021. augusztus 31-i ülésére

Tárgy:   Előterjesztés az iskolaorvosi feladatok ellátásáról
Készítette:   Dr. Mester Szilvia
Előterjesztő:   Kreisz László polgármester
Véleményező bizottság:  

Dr. Czúth Ildikó iskolaorvos 2021. június 3-án érkezett levelében 2021. szeptember 1-jei hatállyal felmondta az önkormányzattal kötött iskola-egészségügyi feladatok ellátására vonatkozó személyes közreműködői szerződését.

Az iskola-egészségügyi ellátásról szóló 26/1997. (IX.3.) NM rendelet szerint

Iskolaorvosi feladatokat - lehetőség szerint iskolaegészségtan és ifjúságvédelem szakvizsgával is rendelkező - háziorvosi, belgyógyász vagy csecsemő-gyermekgyógyász orvos láthat el.  

A nevelési-oktatási intézmény orvosa által ellátandó iskola-egészségügyi feladatok jogszabály szerint: 

1. A gyermekek, tanulók egészségi állapotának vizsgálata, követése

a) Az óvodás korú gyermekek vizsgálata járvány és a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló miniszteri rendelet szerinti fertőző betegség esetén, az iskolai tanulók vizsgálata a 2., 4., 6., 8., 10. és 12. évfolyamokban. Ennek keretében:

- teljes fizikális vizsgálat,

- kórelőzmény és családi anamnézis ismételt felvétele, az anamnézis alapján veszélyeztetett gyerekek kiszűrése, szakorvosi ellátásra irányítása.

Az orvos a törvényes képviselő részére az orvosi vizsgálat eredményéről leletet ad.

Kötelező az adatszolgáltatás a külön jogszabály szerint a 2., 4., 6., 8., 10. és 12. évfolyamokról, valamint a 16 éves kori záró állapotvizsgálatról.

b) A krónikus beteg, valamint a testi, szellemi, érzékszervi fogyatékos tanulók háziorvossal egyeztetett fokozott ellenőrzése, kiemelt gondozása szakrendelések, gondozóintézetek igénybevételével. Ezen gyermekek egészségesek között történő integrált oktatása esetén orvosi vélemény adása.

c) A testi, érzékszervi, értelmi és beszédfogyatékosságot megállapító szakértői bizottság elé utalás esetén a bizottság részére a tanuló egészségi állapotára vonatkozó adatok közlése.

d)

e) Az átfogó gyermekfogászati program szervezésében való közreműködés és végrehajtásának ellenőrzése.

f) A külön jogszabály szerinti 16 éves kori záró állapotvizsgálat elvégzése az iskolai védőnővel együttműködve.

2. Alkalmassági vizsgálatok elvégzése

a) Szakmai alkalmassági vizsgálatok elvégzése, pályaválasztási tanácsadás orvosi feladatainak elvégzése.

b) A testnevelési csoportbeosztás elkészítése, gyógytestneveléssel, testneveléssel, sporttal kapcsolatos iskola-egészségügyi feladatok ellátása.

3. Közegészségügyi és járványügyi feladatok

a) Az iskolai életkorhoz kötött és kampányoltások elvégzése és dokumentálása.

b)A járványügyi előírások betartásának ellenőrzése, fertőző megbetegedések esetén járványügyi intézkedések elrendelése, a megtett intézkedésekről a járási hivatal értesítése.

c) A nevelési-oktatási intézményben folyó étkeztetés ellenőrzése.

d)Közegészségügyi-járványügyi hiányosságok észlelésekor javaslattétel a hibák megszüntetésére, valamint a járási hivatal értesítése.

4. Elsősegélynyújtás

Az iskolában bekövetkező balesetek, sérülések, akut megbetegedések elsődleges ellátása, majd a tanuló háziorvoshoz, házi gyermekorvoshoz, illetve egyéb intézménybe irányítása.

5. Részvétel a nevelési-oktatási intézmény egészségnevelő tevékenységében

a) Részvétel az iskolai egészséges életmódra nevelésben, a Nemzeti Alaptanterv végrehajtásában.

b) Egészségügyi információk közlése a szülőkkel és a pedagógusokkal.

c) Önvizsgálati alapismeretek tanítása.

6. Környezet-egészségügyi feladatok

a) Az intézményi környezet - tantermek, gyakorlati helyiségek, tornaterem, egyéb kiszolgáló helyiségek - ellenőrzése, a hiányosságok észlelése, intézkedések megtétele.

b) A tanulók gyakorlati oktatásával kapcsolatos munkahelyi körülmények figyelemmel kísérése.

7. Az ellátott gyermekekről nyilvántartás vezetése, a külön jogszabályok szerinti jelentések elkészítése, valamint az elvégzett vizsgálatok, oltások dokumentálása külön jogszabály szerint az Egészségügyi Könyvben.

Előzetesen egyeztetést folytattunk a feladatok ellátása érdekében, első körben dr. Fábián Dóra gyermekorvost kértük fel a feladatellátásra, a doktornő azonban ezt nem vállalta. Ajánlást tett azonban egy Dunavarsányban élő fiatal gyermekorvos személyére, aki szívesen vállalná a feladatot, azonban kizárólag alkalmazotti státuszban.

Dr. Kárdási Judit 2021. szeptember 1-jétől látná el a feladatot 4 órás egészségügyi szolgálati jogviszony keretében, határozatlan időre történő megbízással. Figyelemmel arra, hogy az iskola-egészségügyi szolgáltatás ellátására az önkormányzat rendelkezik érvényes működési engedéllyel, így a megállapodás megkötéséhez egy 4 órás álláshely létrehozása szükséges, melyhez 300.000 Ft havi költséget javasolt és szükséges tervezni (valamennyi járulékot magában foglalva). A feladat ellátása részben finanszírozott, melyet az ellátandó gyermekek száma alapján finanszíroz a NEAK. A havi finanszírozás jelenlegi összege 43.700 Ft.

Az alkalmazotti státusz mellett szól mindenképpen az, hogy az iskolaorvosi feladatellátás a jövőben nemcsak a kötelező oltások és státuszvizsgálatok elvégzésére terjedne ki, hanem mindazokra a feladatokra is, melyeket a jogszabály részletesen felsorol. Ennek keretében nagyobb hangsúlyt kapna a prevenciós és egészségnevelő tevékenység.

Az Önkormányzatnak az alkalmazotti státusz nyilvánvalóan nagyobb költségterhet mint a korábbi NEAK finanszírozás ellenében, megbízási szerződés keretében történő ellátás, azonban az Önkormányzat részéről mindez egy hosszútávú befektetésnek is tekinthető, hiszen a közeljövőben egy második gyermekorvosi körzet létrehozása is aktuálissá válhat. Tekintve, hogy a megfelelő személlyel történő megfelelő feladatellátás a nemzetiségi önkormányzat és a fenntartásában működő intézményeknek is érdekük, előzetesen azt a tájékoztatást kaptuk a nemzetiségi önkormányzat részéről, hogy a többletköltségekből részt kívánnak vállalni.


Döntéshozói vélemények

Pénzügyi-, Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság (2019-2024)    
 
1. döntési javaslat

"iskolaegészségügyi feladatok ellátásra létrejött szerződés felmondásának tudomásulvétele"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete dr. Czúth Ibolya Ildikó által, a Medi Logistic Kft. nevében benyújtott Taksony Nagyközség Önkormányzatával 2017. január 1-jén, iskola-egészségügyi feladatok ellátása tárgyában kötött szerződés 2021. szeptember 1. napjával történő felmondását tudomásul veszi.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"iskolaegészségügyi felatok ellátására álláshely létrehozása, egészségügyi szolgálati jogviszony létesítése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: érdemi döntés
A Képviselő-testület (2019-2024) a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Taksony Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 2021. szeptember 1. napjával az iskola-egészségügyi feladatok ellátása érdekében heti 20 órás, részmunkaidős álláshelyet létesít.

A Képviselő-testület 2021. szeptember 1. napjától az iskola-egészségügyi feladatok ellátásával, egészségügyi szolgálati jogviszony keretében, határozatlan időre, Dr. Kárdási Judit gyermekgyógyász szakorvost bízza meg. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe