3/2014. (IX. 3.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: Helyi Választási Bizottság SZMSZ-ének elfogadása
HVB Szervezeti és Működési Szabályzata
 
A választási bizottság székhelye:
Hunya Rákóczi út 19. (Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Hunyai Kirendeltsége )
 
Levelezési címe:
Hunya Község Választási Bizottsága
Hunya Rákóczi út 19.sz.
5555
 
Ülések helye:
Hunya Község Önkormányzatának székhelye (tanácskozó terem)
Hunya Rákóczi út 19.sz.
5555
 
Képviselete:
A választási bizottságot az elnök képviseli, akadályoztatása esetén az elnök helyettes.
A választási bizottság saját tagjai közül választja meg elnökét, és elnökhelyettesét.
 
Határozatképesség:
 A bizottság akkor határozatképes, ha tagjainak több, mint a fele jelen van, kivéve amennyiben a választási bizottság, mint szavazatszámláló bizottság jár el, úgy akkor tekinthető határozatképesnek, ha legalább három tag jelen van. 
 
Választási bizottság ülésének előkészítése:
A választási bizottságot az elnök hívja össze, akadályoztatás esetén az elnök helyettes, főszabályként írásban, a napirendi pontok megjelölésével. Figyelemmel a választási eljárási jogszabályban meghatározott eljárási határidőkre az elnök megbízhatja a választási iroda vezetőjét, hogy telefonon értesítse a választási bizottságot az ülés helyéről, és a tárgyalandó napirendekről. A választási bizottság ülésének előkészítéséért, így az írásos előterjesztés elkészítéséért, a választási iroda vezetője felelős. Az előterjesztésben ismertetni kell az eldöntendő napirendi ponthoz kapcsolódó döntési alternatívákat és az azokat alátámasztó jogszabályi helyeket, továbbá az esetleges NVB állásfoglalásokat.
 
A választási bizottság ülése:
A bizottság üléséről hangfelvétel és jegyzőkönyv készül. A hangfelvétel és jegyzőkönyv elkészítéséért, őrzéséért a HVI vezetője felelős. A jegyzőkönyveket Fülöpné Kővári Ágnes a HVI munkatársa készíti, akadályoztatása esetén Csikós Anikó a HVI munkatársa. A jegyzőkönyv készítésére, megőrzésére az Mötv.-ben és az önkormányzat SZMSZ-ben foglaltak az irányadóak. A választási bizottság üléséről készült jegyzőkönyvet a bizottság elnöke és jk. vezető aláírásával hitelesíti.
 
A választási bizottság döntése:
A választási bizottság döntéseit, nyílt ülésen, egyszerű többséggel hozza. A döntéshozatalhoz meg kell hívni azon érdekelteket is aki, vagy akik a döntési eljárást kezdeményezték, vagy rájuk nézve választási jogszabályokban meghatározott jogot vagy kötelezettséget állapít meg. A választási bizottság döntéseinek jelölésére a képviselő-testület döntéseire irányadó szabályokat kell figyelembe venni, döntéseiket folyamatos emelkedő számozással kell nyilvántartani döntés jelölése: szám(1)/év(2010)./hónap nap/ HVB
A választási bizottság döntéseinek rögzítéséért a választási informatikai rendszerbe a HVI vezetője felelős. A döntéseket az Önkormányzati honlapon is közzé kell tenni, az informatikai rendszerbe történő rögzítést követően haladéktalanul. A választási bizottság döntéseiről a sajtó számára az elnök, akadályoztatása esetén az elnök helyettese ad tájékoztatást.
A választási bizottság elnöke jogosult a választási bizottság határozatában név-, szám-, vagy más elírás kijavítására, amennyiben az nem hat ki az ügy érdemére.
 
Az SZMSZ-ben nem szabályozott kérdésekben az Alaptörvényt, a választási jogszabályokat, Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének SZMSZ-ban meghatározottakat kell irányadónak tekinteni. 
 
Hunya, 2014. szeptember 3.
 
 
 
Választási Bizottság Elnöke

 

« Vissza
Vissza a főmenübe