12/2014. (IX. 8.) Helyi Választási Bizottsági határozat
Tárgy: Polgármester választás szavazólapi sorrendjének sorsolása, és annak eredményének elfogadása
Hunya Helyi Választási Bizottsága (a továbbiakban: HVB) a 2014. október 12-én megtartásra kerülő helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a polgármesterek megválasztására szolgáló szavazólapon a jelöltek az alábbi sorrendben kerülnek fel:
 
Sorszám
Polgármester jelölt neve, jelölő szervezet/független jelölt
1)
Hegedüs Roland független jelölt
2)
Petényi Szilárd Szilveszterné független jelölt
 
A HVB elnöke utasítja a választási iroda vezetőjét, hogy a HVB határozatát a helyben szokásos módon tegye közzé, továbbá a Nemzeti Választási Rendszerben történő regisztrálásról haladéktalanul gondoskodjon.
 
Ezen határozat ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye. A sorsolás törvényessége elleni jogorvoslat a szavazólap adattartalmának jóváhagyása elleni bírósági felülvizsgálati kérelembe foglalható.
 
INDOKOLÁS
 
A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. tv. 160. §-a szerint a szavazólapon a jelöltek, illetve listák a választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek. A Ve. 160. § (2) szerint a sorsolást a bizottság a jelöltek illetve listák bejelentésére rendelkezésre álló határnapon 16 h. után végzi el. Amennyiben a sorsolást követően valamely jelöltet vagy listát nem vesz a bizottság nyilvántartásba vagy abból törlésre kerül a szavazólapon szereplő jelöltek, listák egymáshoz viszonyított sorrendje nem változik.
A Bizottság a sorsolás rendjét az alábbiak szerint határozta meg:
Először a polgármester jelöltek sorsolását végzi el a bizottság, azt követően az egyéni listás képviselő jelöltek sorsolását.
A sorsolást a következő eljárási rendben folytatta le:
1.) A bizottság két urnát vesz használatba, melyek üresek, és bemutatja a jelenlévőknek.
2.) Ezt követően ismerteti a 2014 szeptember 8-án 16 h-ig a szükséges ajánlásokat leadó polgármester jelöltek nevét, és bemutatja a jelöltek nevét tartalmazó lapokat, melyet a jelenlevő előtt belehelyez egyenként azonos formátumú borítékba. A jelöltek nevét tartalmazó borítékokat, az egyik üres urnába helyezi el.
3.) A jelöltek számának megfelelő arab számmal ellátott papírlapokat helyez egy-egy borítékba majd ezeket belehelyezi a még üres urnába.
4.) A választási bizottság elnöke, a neveket tartalmazó urnából húz egy nevet. Amennyiben a jelölt jelen van úgy felkéri egy sorszám kihúzására, amennyiben nincs jelen úgy a sorszámot az elnök húzza ki, mely meghatározza a jelölt hányadikként kerül fel a szavazólapra
A Ve. 239. § -a szerint a Ve. 160. § szerinti sorsolás ellen nincs helye önálló jogorvoslatnak. A sorsolás elleni jogorvoslat a szavazólap adattartalmának jóváhagyása elleni bírósági felülvizsgálati kérelembe foglalható.
 
A fentiekre tekintettel a sorsolást követően a HVB a rendelkező részben  írtaknak megfelelően hirdette ki a a 2014. október 12-én megtartásra kerülő helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a polgármesterek megválasztására szolgáló szavazólapon a polgármester jelöltek sorrendjét.
A döntés a Ve. 160. §, a jogorvoslattal kapcsolatos rendelkezések a Ve. 239. §, alapul.
« Vissza
Vissza a főmenübe