72/2015. (X. 28.) Ügyrendi Bizottsági határozat
Tárgy: A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás
 Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testületének Ügyrendi Bizottsága javasolja a Képviselő-testületnek, hogy a  2015. szeptember 01. hatállyal a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás elvégzésére közszolgáltatási szerződést kösse meg a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft-vel, az alábbiak szerint:
 
NEM KÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZZEL KAPCSOLATOS KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS
 
amely létrejött egyrészről
 
Hunya Község Önkormányzata
Székhely: 5555 Hunya, Rákóczi u. 9.
KSH azonosító: 15346786-8411-321-04
Törzskönyvi azonosító: 346788
Adószám: 15346786-2-04
Bankszámlaszám: 532000022-11054106-00000000
Számlavezető pénzintézet: Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet
Képviseli: Hegedüs Roland polgármester
 
mint a közszolgáltatást megrendelő önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat), másrészről
 
Teljes név: GYOMAKÖZSZOLG Kommunális Nonprofit Közszolgáltató Kft.
Rövid név: GYOMAKÖZSZOLG Nonprofit Kft.
Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Ipartelep út 2.
Cégjegyzékszám: 04-09-007188
KSH azonosító (statisztikai számjel): 13794602-3811-572-04
KÜJ azonosító:101 959 814
KTJ azonosító: 101 705 153
Adószám: 13794602-2-04
Bankszámlaszám: 11733120-20015453
Számlavezető pénzintézet: OTP Bank Nyrt.
Képviseli: Fekete József ügyvezető
 
mint közszolgáltatást ellátó (non profit) gazdasági társaság (a továbbiakban: Közszolgáltató) között, az alulírott helyen és időben, az alábbi feltételekkel:
 
A közszolgáltatási szerződés célja, hogy a közszolgáltatás teljesítése érdekében a felek közötti kapcsolatok szabályozásáról hatályos jogszabályoknak megfelelően gondoskodjon. Felek megállapítják, hogy Hunya Község Önkormányzatának feladat-ellátási körébe tartozik, a településen az ingatlantulajdonosoknál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó vízgazdálkodási közszolgáltatás szervezése és fenntartása.
 
I. Preambulum
1. Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete döntött arról, hogy a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás elvégzésére közszolgáltatási szerződést kíván kötni a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft-vel.
2. A szerződő felek rögzítik, hogy a Közszolgáltató az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaság, így a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (továbbiakban Kbt.) 9. § (1) bekezdés ka) pontja alapján jelen szerződés nem tartozik a Kbt. hatálya alá.
 
II. A szerződés tárgya
1. A szerződő felek rögzítik, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény (továbbiakban Vgtv.) IX/A. fejezet 44/C paragrafusának (2) bekezdése szerint az Önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg a közszolgáltatás tartalmát, a közszolgáltatással ellátott terület határait, a Közszolgáltató megnevezését, valamint annak a működési területnek a határait, amelyen belül a Közszolgáltató a közszolgáltatást rendszeresen ellátni köteles és az ártalmatlanítás céljából történő átadási helyet, továbbá a közszolgáltatás ellátásának rendjét, módját és időtartamát, a Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos ezzel összefüggő jogait és kötelezettségeit, valamint a közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemeit, a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettséget, a közszolgáltatás igénybevételének módját és feltételeit, az ingatlantulajdonost terhelő díjfizetési kötelezettséget, az alkalmazható díj legmagasabb mértékét, megfizetésének rendjét, az esetleges kedvezmények és a szolgáltatás ingyenességének eseteit, az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt és a nem használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályokat, a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) kezelésére vonatkozó rendelkezéseket.
2. A szerződő felek rögzítik, hogy az Önkormányzat megbízza a Közszolgáltatót, hogy Hunya Község közigazgatási területén, az Önkormányzat mindenkor hatályos rendeletében előírtak szerint lássa el a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével és elhelyezésével kapcsolatos közfeladatokat. A Közszolgáltató a szennyvíz begyűjtési tevékenységét az önkormányzati rendelet alapján, az egyes ingatlanok tulajdonosainak és használóinak javára és költségére végzi.
 
III. A szerződés időbeli hatálya
Felek egyezően rögzítik, hogy a jelen szerződés 2015. év szeptember hó 01. napján lép hatályba és 2025. év szeptember hó 01-ig tart.
 
IV. A szerződés területi hatálya
Jelen szerződés hatálya kiterjed Hunya Község közigazgatási területére.
 
V. Pénzügyi megállapodások
1. Felek egyezően rögzítik, hogy a jelen szerződés hatálya alá tartozó közszolgáltatás igénybevételének fogyasztói díjtételeit Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzati rendeletében határozza meg.
2. A felek megállapodnak abban, hogy a közszolgáltatás díjtételeit meghatározó önkormányzati rendelet elfogadását megelőzően a Közszolgáltató költségelemzés alapján díjkalkulációt készít. A díjkalkulációt a Közszolgáltató javaslata alapján a jegyző terjeszti elő évente november 30-ig.
3. A díjkalkuláció alapján díjat csökkenteni kell legalább a közszolgáltatás ellátásához biztosított költségvetési támogatással. A kalkulált díj és a közszolgáltatás igénybevételének díjának különbözetét az Önkormányzat számla ellenében megtéríti a közszolgáltató felé.
 
VI. A szolgáltatás szabályai
1. Felek megállapodnak abban, hogy a nem közművel összegyűjtött szennyvíz begyűjtésével és elhelyezésével kapcsolatos tevékenységet (továbbiakban: szippantás) az azt igénylők előzetes jelzés (telefonon, írásban, szóban) alapján tehetik meg, és a Közszolgáltató a szippantást három munkanapon belül elvégzi.
2. Az összegyűjtött folyékony hulladék elszállítása az önkormányzat tulajdonában és a Alföldvíz Zrt. Üzemeltetésében lévő Gyomaendrődi szennyvíztisztító telepre (Hrsz.: 02238/3)történik.
3. Önkormányzati, közületi megrendelés esetén a megrendelő intézmények, cégek vezetői aláírásukkal igazolják a szippantás teljesítését, ami az aktuális hó utolsó napját követő munkanapon kerül kiszámlázásra.
4. Lakossági megrendelés esetén díjfizetés a szippantást követően azonnal megtörténik készpénzfizetési számla ellenében.
5. Igazolt díjhátralék esetén kiegyenlítésére vonatkozó eljárás rend a Vgtv. 44/E. §-ban előírtak szerint történik.
 
VII. Közszolgáltató kötelezettségei
A szerződő felek rögzítik, hogy a Közszolgáltató kötelezettségei a következők:
a) Biztosítja a közszolgáltatás folyamatos és teljes körű ellátását;
b) A közszolgáltatást az önkormányzati rendeletben és a vízgazdálkodási tevékenységre irányadó jogszabályokban foglaltak szerint végzi, meghatározott rendszerben és gyakorisággal;
c) Biztosítja a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű járművet, gépet, eszközt, valamint a szükséges képzettségű és létszámú szakembert;
d) A közszolgáltatás folyamatos biztonságos és bővíthető teljesítéséhez szükséges fejlesztéseket, beruházásokat és karbantartásokat elvégzi;
e) Tevékenysége során betartja a hatályos környezetvédelmi, közegészségügyi, munka-, baleset-, és tűzvédelmi szabályokat, amelyek esetleges megsértéséből eredő következményekért a polgári jogi szabályai szerint felel;
f) Megtéríti a szolgáltatás során okozott károkat;
g) A Közszolgáltató az általa alkalmazott közszolgáltatási díj mértéke alkalmazásának tapasztalatairól a települési önkormányzat képviselő-testületének legalább évente egyszer – legkésőbb tárgyév november 31-ig – tájékoztatja; és adatokkal alátámasztva készíti el javaslatát az új közszolgáltatási díjra;
h) Az Önkormányzatot rendszeresen tájékoztatja a szolgáltatás végzésével összefüggő valamennyi lényeges körülményről;
i) Biztosítja a tevékenységével összefüggő biztosítások megkötését és érvényességének fenntartását;
j) A Közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 31-ig a települési önkormányzatnak benyújtani.
k) Közszolgáltató a Közszolgáltatás részeként – elektronikus és telefonos – ügyfélszolgálati tevékenységet biztosít a Közszolgáltatás igénybe vevői számára. Az ügyfélszolgálati tevékenység során a Közszolgáltató a megrendelések, kifogások, panaszok kezelése során betartja a hatályos – különösen a fogyasztóvédelmi – jogszabályi rendelkezéseket.
 
VIII. Önkormányzat kötelezettségei
A szerződő felek rögzítik, hogy az Önkormányzat a szerződés időtartama alatt a közszolgáltatás hatékony és folyamatos ellátása érdekében kötelezettséget vállal arra, hogy:
a) A Közszolgáltató számára szükséges információkat rendszeresen biztosítja;
b) A településen működtetett különböző közszolgáltatások összehangolását elősegíti;
c) A szerződés hatálya alatt harmadik személlyel a szerződés tárgyában meghatározottakra vonatkozóan közszolgáltatási szerződést nem köt, kivéve, ha a Közszolgáltató súlyos mulasztásából eredően a szippantás másképp nem oldható meg;
d) A Közszolgáltatónak a közszolgáltatás díjának megállapítására irányuló kezdeményezését megtárgyalja, a díj kialakításában együttműködik, és azt rendeletében évente megállapítja;
e) Gondoskodik a lakosság, ill. az érintettek folyamatos tájékoztatásáról, ennek során együttműködik a Közszolgáltatóval.
f) Az Önkormányzat az esetlegesen hozzá érkező panaszokat, kifogásokat haladéktalanul továbbítja a Közszolgáltató felé. Az ilyen jellegű panaszok, kifogások kivizsgálásáról, a megtett intézkedésekről Közszolgáltató 30 napon belül tájékoztatja az Önkormányzatot.
 
IX. Alvállalkozók, a teljesítésben közreműködők igénybevétele:
a) Szerződő Felek megállapodnak abban, hogy a Szerződésben részletezett közszolgáltatás ellátásához Közszolgáltató jogosult alvállalkozók, illetve egyéb közreműködők (teljesítési segédek) igénybevételére.
b) A Közszolgáltató által bevont alvállalkozók teljesítéséért Közszolgáltató úgy felel, mintha saját maga teljesített volna.
 
X. Szerződés megszűnése
1. A szerződés megszűnik:
a) A Közszolgáltató jogutód nélküli megszűnésével;
b) Felmondással;
c) A felek a szerződést közös megegyezéssel megszüntetik.
 
2. Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést felmondhatja, ha:
a) a Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátása során a környezet védelmére és a vízgazdálkodásra vonatkozó jogszabályok, vagy a rá vonatkozó hatósági határozat előírásait súlyosan megsérti, és ennek tényét a bíróság vagy hatóság jogerősen megállapítja;
b) a Közszolgáltató a szerződésben megállapított kötelezettségét neki felróhatóan súlyosan megsérti.
 
3. A Közszolgáltató a közszolgáltatási szerződést akkor mondhatja fel, ha:
a) az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződésben meghatározott kötelezettségét - a közszolgáltató felszólítása ellenére - súlyosan megsérti, és ezzel a közszolgáltatónak kárt okoz vagy akadályozza a közszolgáltatás teljesítését;
b) a közszolgáltatási szerződés megkötését követően hatályba lépett jogszabály a közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeit úgy változtatja meg, hogy az a közszolgáltatónak a közszolgáltatás szerződésszerű teljesítése körébe tartozó lényeges és jogos érdekeit jelentős mértékben sérti.
 
4. A közszolgáltatási szerződés felmondási ideje 2 hónap. A felmondást a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal az ok részletes megjelölésével lehet foganatosítani.
A felmondási idő alatt a felek e szerződés tartalma szerint kötelesek eljárni, és az abban foglalt kötelezettségüket szerződésszerűen és maradéktalanul teljesíteni.
 
XI. A szerződés módosítása
Az Önkormányzat és a Közszolgáltató egybehangzó akarattal írásban módosíthatja a közszolgáltatási szerződést.
 
XII. Egyéb rendelkezések
1. Felek jelen szerződést folyamatos közszolgáltatás ellátásának biztosítására kötik és az esetleges jogvitáikat lehetőség szerint egyeztetés útján, peren kívül kísérelik meg rendezni.
 
2. Amennyiben a felek közötti egyeztetés eredményre nem vezet, úgy a jogviták rendezésére kikötik Szarvas Járásbíróság kizárólagos illetékességét.
 
3. Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a Közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 8/2014. (IV. 4.) önkormányzati rendelet, valamint a szippantott szennyvízre vonatkozó egyéb hatályos jogszabályi előírások rendelkezései szerint kell eljárni.
 
4. Felek e közszolgáltatási szerződést, mint akaratukkal mindenben megfelelőt, igazoltan képviselőjük útján oldalanként kézjegyükkel ellátva helybenhagyólag írják alá.
 
Ezt a szerződést Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 126/2015. (X.28.) Képviselő-testületi sz. határozatával jóváhagyta.
 
Hunya, 2015. október 28.
 
Önkormányzat képviseletében:
 
 
Közszolgáltató képviseletében:
 
 
Hegedüs Roland
polgármester
…………………………………
Fekete József
ügyvezető
 
 
Ellen jegyzi:
…………………………………
Dr. Uhrin Anna
Jegyző
« Vissza
Vissza a főmenübe