66/2016. (VI. 29.) Képviselő-testületi határozat
Tárgy: Hulladékgazdálkodással kapcsolatos rendelet és közszolgáltatási szerződés módosítása
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete jóváhagyja a hatályos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási szerződés közös megegyezéssel történő 2. sz. módosítás tervezetét az alábbiak szerint:
 
  
HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁSI SZERZŐDÉS
2. SZ. MÓDOSÍTÁSA
TERVEZET
 
amely létrejött egyrészről
 
Hunya Község Önkormányzata
Székhely: 5555 Hunya, Rákóczi út 9.
KSH azonosító: 15346786-8411-321-04
Törzskönyvi azonosító: 346788
Adószám: 15346786-2-04
Bankszámlaszám: 53200022-11054106-00000000
Számlavezető pénzintézet: Endrőd és Vidéke Takarékszövetkezet
Képviseli: Hegedüs Roland polgármester
 
mint a közszolgáltatást megrendelő önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat), másrészről
 
Teljes név: GYOMAKÖZSZOLG Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft.
Rövid név: GYOMAKÖZSZOLG Nonprofit Kft.
Székhely: 5500 Gyomaendrőd, Ipartelep utca 2.
Cégjegyzékszám: 04-09-007188
KSH azonosító (statisztikai számjel): 13794602-3811-572-04
KÜJ azonosító:101 959 814
KTJ azonosító: 101 705 153
Adószám: 13794602-2-04
Bankszámlaszám: 11733120-20015453
Számlavezető pénzintézet: OTP Bank Nyrt.
Képviseli: Fekete József ügyvezető
 
mint közszolgáltatást ellátó (non profit) gazdasági társaság (a továbbiakban: Közszolgáltató) között, az alulírott helyen és időben, az alábbi feltételekkel:
 
1.    Preambulum
 
1.      Felek megállapítják, hogy az Önkormányzat és a Közszolgáltató 2013. december 18-án hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására a jogszabályi előírásoknak megfelelő közszolgáltatási szerződést (továbbiakban: szerződés) kötöttek, melyet Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: Testület) a 128/2013. (XII.18.) sz. határozatával jóváhagyott. A szerződés 1. sz. módosítását a Testület a 19/2015. (II. 13.) sz. határozatával hagyta jóvá.
2.      A Felek kijelentik, hogy jelen szerződésre érvényesek a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény (továbbiakban Kbt.) 9.§ (1) i). pontjában meghatározottak, így jelen közszolgáltatási szerződésre a Kbt. szabályait nem kell alkalmazni.
3.      A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban Ht.) átmeneti rendelkezései között, a 92/B. § (2) bekezdése szerint az önkormányzatoknak 2016. június 30-ig úgy kell módosítaniuk a közszolgáltatói szerződéseiket, hogy azokban ne szerepeljen a közszolgáltatási díjbeszedés és a kintlévőség-kezelés, valamint rögzítésre kerüljön az, hogy a közszolgáltató részére a Koordináló szerv a közszolgáltatási szerződésben rögzített feladataiért szolgáltatási díjat fizet.
4.      A szerződés 2. sz. módosítása a jogszabályi keretek között, a szerződés 11. pontja alapján, felek egyező akarata szerint valósul meg.
 
2.    A szerződés módosítással érintett részei
 
2.1. A szerződésben szereplő „Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (a továbbiakban: OHÜ)"megnevezés helyett „Környezetvédelmi Hatóság" (a továbbiakban: Kv. Hatóság)" megnevezés kerül.
 
2.2. A szerződés „4. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás minőségi ismérvei" fejezete az alábbi 6. bekezdéssel egészül ki:
 
„A Közszolgáltató a Ht. 32/A. § (1) bekezdés f) pontja szerinti megfelelőségi véleményt 2016. október 1-jéig beszerzi."
 
2.3. A szerződés „Az Önkormányzat kötelezettségei különösen" című fejezet utolsó bekezdése hatályát veszti. A fejezet a következő e) ponttal egészül ki:

„e.) A Szerződő Felek megállapítják, hogy a Ht. 35. §-a szerinti települési önkormányzati rendeletalkotás az Önkormányzat önálló hatásköre. Ha a közszolgáltatási díjat az önkormányzat a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Kormányrendelet (továbbiakban Korm.rend.) 3. § (1)-(4) bekezdése alapján számított díjnál alacsonyabb mértékben állapítja meg, a különbséget díjkompenzáció formájában köteles a közszolgáltatónak megtéríteni évente két alkalommal, első alkalommal tárgyév július 31-ig második alkalommal a tárgyévet követő január hó 31-ig. Abban az esetben, ha az önkormányzat díjkedvezményt, mentességet, vagy ingyenességet állapít meg, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj ezáltal meg nem fizetett összegét az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet számára az önkormányzat köteles megtéríteni."
 
2.4. A szerződés „A Közszolgáltató kötelezettségei különösen:" című fejezet c) pontja helyébe az alábbi szöveg kerül:
„c) a Kv. Hatóság által meghatározott minősítési osztály szerinti követelmények biztosítása és a minősítő okirat, valamint a Ht. 32/A. § (1) bekezdés f) pontja szerinti, 2016. október 1-jéig beszerzendő megfelelőségi vélemény Szerződés szerinti időtartam alatti folyamatos meglétének biztosítása;"
 
2.5. a) A szerződés „A Közszolgáltató a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység elősegítése érdekében az alábbi feladatokat köteles ellátni"című bekezdés d) pontjának első francia bekezdése hatályát veszti.
b) Ugyanezen fejezet harmadik francia bekezdésének c) pontja hatályát veszti.
 
2.6. A „6. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozásának elvei, módszerei" című fejezet rendelkezései helyébe az alábbi alpontok kerülnek:
 
„a.) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozása során a Ht. alapelveit kell érvényesíteni, kiemelten az önellátás, közelség, szennyező fizet elveit, továbbá a költséghatékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosításának elvét, és a keresztfinanszírozás tilalmának elvét.
 
b.) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozásában a Önkormányzat, közvetlenül nem vesz részt. A közszolgáltatási díj megállapítása, valamint a közszolgáltatás finanszírozása a Korm. rendeletben, valamint a Koordináló szerv által fizetendő hulladékgazdálkodási szolgáltatási díjról szóló 13/2016. (V. 24.) NFM rendelet (továbbiakban Szolgáltatási díjrendelet) meghatározottak alapján történik.
 
c.) A Felek megállapodnak abban, hogy a lakossági települési háztartási hulladék ártalmatlanítási díját a közszolgáltatást megrendelő Hunya Község Önkormányzata fizeti meg közvetlenül a Regionális Hulladékkezelő Kft. részére, a vele fennálló szerződés alapján. A Közszolgáltató köteles minden tárgyhót követő hónap 15-ig írásban közölni az Önkormányzattal a lakosságtól tárgyhóban begyűjtött, ártalmatlanításra átadott hulladék mennyiséget."
 
2.7. A „7. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj beszedésére vonatkozó módszer leírása, valamint a díjkövetelés érvényesíthetőségi feltételei" című fejezet rendelkezései helyébe az alábbi alpontok kerülnek:
 
„a.) A Közszolgáltató a Ht. alapelveiben megfogalmazottak szerint törekszik gazdálkodásának megszervezésére.
 
b.) A Közszolgáltató a 2016. április 1-jét megelőző időszakra vonatkozó, kiszámlázott közszolgáltatás késedelmes díjfizetése után – a Ptk-ban és az egyedi közüzemi szerződésben foglaltaknak megfelelően – jogosult késedelmi kamatot és kezelési költséget érvényesíteni a késedelmesen fizető felhasználókkal szemben.
 
c.) A Közszolgáltató a 2016. április 1-jét megelőző időszakra vonatkozó, kiszámlázott közszolgáltatási díjak beszedése érdekében a fogyasztókat a lejárt tartozás megfizetésére írásban felszólítja, illetve a tartozás behajtása érdekében a jogszabályokban biztosított lehetőségekkel él.
 
d.) A 2016. április 1-jét megelőző időszakra vonatkozó, hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételéért a közszolgáltatás igénybevevőjét terhelő díjhátralék és az azzal összefüggésben megállapított késedelmi kamat, valamint a behajtás egyéb költségei adók módjára behajtandó köztartozásnak minősülnek. A felszólítás eredménytelensége esetén a díjhátralék megfizetésének esedékességét követő 45. nap elteltével a Közszolgáltató - a felszólítás megtörténtének igazolása mellett, és a jogszabályokban foglalt egyéb feltételek teljesítésével - a díjhátralék adók módjára történő behajtását a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (a továbbiakban: NAV) kezdeményezi.
 
e.) A Koordináló szerv szedi be a közszolgáltatási díjat, és a Koordináló szerv a közszolgáltatónak a közszolgáltatási szerződésben rögzített feladataiért a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megállapításáért felelős miniszter által meghatározott szolgáltatási díjat fizet. A Koordináló szerv kezeli a közszolgáltatás keretében keletkező kintlévőségeket.
 
f.) 2016. július 1. napjától a szolgáltatási díjban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás teljes közvetlen költsége megtérítésre kerül, így a haszonanyag értékesítéséről a Koordináló szerv gondoskodik úgy, hogy a közszolgáltató valamennyi haszonanyagot köteles a Koordináló szerv által kijelölt szervezetnek átadni. 2016. július 1. napjától a haszonanyag-értékesítésből eredő bevétel a Koordináló szervet illeti meg.
 
g.) A Koordináló szerv a közszolgáltatási díjakra vonatkozó számlákat az állami hulladékgazdálkodási közfeladat ellátására létrehozott szervezet kijelöléséről, feladatköréről, az adatkezelés módjáról, valamint az adatszolgáltatási kötelezettségek részletes szabályairól szóló 69/2016. (III. 31.) Kormányrendelet (továbbiakban Kormányrendelet) 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatás alapján állítja ki.
 
h.) A közszolgáltató hiányos vagy késedelmes adatszolgáltatása esetén a Koordináló szerv a nem megfelelő adatszolgáltatással érintett ingatlanhasználó tekintetében a Koordináló szerv által legutóbb kiszámlázott közszolgáltatási díjról állít ki számlát. Az ezzel összefüggésben keletkező díjkorrekció esetén minden helytállási kötelezettség a közszolgáltatót terheli. Az így keletkező közszolgáltatási díjkülönbözet pozitív mérlegét a Koordináló szerv a közszolgáltatónak fizetendő esedékes szolgáltatási díjba beszámítja.
 
i.) A közszolgáltató hiányos vagy helytelen adatszolgáltatásából eredő, a Koordináló szerv által nem megfelelő adattartalommal kiállított számlákkal kapcsolatos valamennyi következményért a közszolgáltatót terheli felelősség.
 
j.) A Koordináló szerv a 69/2016. (III. 31.) Korm. rendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatásból kiindulva megállapítja azon ingatlanok körét, amelyre nincs közszolgáltatási díjfizetés meghatározva az adatszolgáltatásban, ugyanakkor vélelmezhető, hogy az ingatlannal összefüggésben teljesítés történt. A Koordináló szerv e körben jogosult ingyenesen adatot kérni az illetékes hatóságtól a Kormányrendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatásból hiányzó ingatlanok és szükséges adataik megállapítása érdekében.
 
k.) Az előző bekezdés alapján rögzített ingatlanok adatait a Koordináló szerv megküldi a közszolgáltatónak, és felhívja a közszolgáltatót, hogy a megküldött ingatlanokon végzett szolgáltatásának megfelelően korrigálja a Kormányrendelet 20. § (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást legkésőbb az értesítés kézhezvételét követő 8 napon belül. A korrekciót követően - a közszolgáltató eltérő adatszolgáltatása hiányában - a Koordináló szerv a közszolgáltatási díjat az ingatlantulajdonosnak számlázza ki.
 
l.) A Koordináló szerv a kiszámlázott és az ingatlanhasználó által határidőn belül ki nem fizetett közszolgáltatási díj behajtása érdekében intézkedik."
 
2.8. A „8. Közszolgáltató által ellátható egyéb, bevétel megszerzésére irányuló tevékenységek és azok elszámolási szabályai" című fejezet első bekezdése helyébe az alábbi bekezdés lép:
 
„A közszolgáltató - ha a Ht.-ban meghatározott, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésével kapcsolatos kötelezettségeinek teljesítését nem veszélyezteti - a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe tartozó hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységeken kívül a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás körébe nem tartozó hulladék kezelését végezheti az általa üzemeltett hulladékkezelő létesítményben."
 
2.9. A „9. A Közszolgáltató pénzügyi, gazdasági, műszaki és szakmai tevékenységének, költség-hatékony gazdálkodásának ellenőrizhetőségét, átláthatóságát biztosító előírások" című fejezet rendelkezései helyébe az alábbi alpontok lépnek:
 
„a.) A Közszolgáltató köteles Önkormányzat illetve a Koordináló szerv kérésére, az általa végzett hulladékgazdálkodási közszolgáltatással és a gazdálkodásával kapcsolatos információkat, adatokat, a számviteli és egyéb analitikus nyilvántartásaival egyező tartalommal Önkormányzatnak illetve a Koordináló szervnek írásban megadni.
 
b.) A Közszolgáltató köteles biztosítani Önkormányzat részére, hogy Önkormányzat közvetlenül, vagy arra kijelölt, szakmailag felkészült képviselője ellenőrizhesse Közszolgáltató adatszolgáltatásának hitelességét és a Szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítését. Közszolgáltató köteles közreműködni abban, hogy Önkormányzat, vagy képviselője az ellenőrzés feladatait elvégezhesse, és ahhoz minden dokumentumot rendelkezésre bocsát. Az ellenőrzés nem járhat Közszolgáltató tevékenységének indokolatlan vagy ismétlődő megzavarásával.”
 
2.10.     A „12. A Szerződés megszűnése" című fejezet második bekezdése az alábbi e) ponttal egészül ki:
„e.) ha a 2016. április 1-jén működő közszolgáltató megfelelőségi véleménnyel a Ht. által előírt határidőig nem rendelkezik, a települési önkormányzat az előírt határidőt követő 30 napon belül a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződést 1 hónapos határidővel felmondja. A települési önkormányzat e kötelezettségét a fővárosi és megyei kormányhivatal törvényességi felügyeleti eljárás keretében vizsgálja."
 
2.11.      A szerződés további pontjai változatlanul maradnak.
 
2.12.      A felek képviselői kijelentik, hogy a 2. sz. Szerződésmódosítás aláírására teljes körű felhatalmazással rendelkeznek. A jelen szerződésmódosítás …. számozott oldalból áll, felek, mint akaratukkal mindenben egyezőt 6 példányban írják alá.
 
Hunya, 2016. június ………….
 
 
Ezt a szerződést Hunya Község Önkormányzatának
Képviselő-testülete a ……………………………….. sz. határozatával jóváhagyta.
 
 
 
Hegedüs Roland
polgármester
Hunya Község Önkormányzata
Fekete József
ügyvezető
GYOMAKÖZSZOLG Nonprofit Kft.
 
Ellenjegyzi:
 
 
 
Dr. Uhrin Anna
Jegyző
 
 
« Vissza
Vissza a főmenübe