10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. március 27-i ülésére

Tárgy:   Bora Károly kérelme a hunyai 071/47 hrsz-ú tanya és gazdasági udvar megvásárlására
Készítette:   Petényi Szilárdné polgármester
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

Tisztelt Képviselő Testület!

Bora Károly  5500 Gyomaendrőd Fegyvernek út. 35. szám alatti lakos azzal a kéréssel fordul a Képviselő -testülethez, hogy a hunyai 071/47 hrsz-ú lakóház, udvar, gazdasági épület és szántó ingatkanból a gazdasági udvar területét szeretné megvásárolni. Méhészettel foglalkozik, és ezért lenne szüksége a tanyára, mivel külterületen található.

Az ingatlan lakóház, udvar és gazdasági épület alrészlet területe 1594 m2, a szántó termőföld területe 3585 m2 és 14,95 AK értéket képvisel.

Köztudott, hogy ezen a helyrajzi számon található tanya elég romos állapotban van. Szerintem az önkormányzatnak nincs erre a tanyára szüksége, ezért javaslom az eladását. Természetesen kötelezve a jövőbeni tulajdonost arra, hogy a tanya területét tegye rendbe.

Az ingatlan az önkormányzat üzleti vagyonát képezi, amely forgalomképes. A tanya értéke az ingatlanvagyon katszterben: 32.000 Ft.

A lakóház, udvar és gazadsági épület alrészlet értékesítéséhez telekalakítási eljárást kell lefolytatni ( megosztás ). Ezt követően lehet értékesíteni az új helyrazi számon létrejött ingatlant. A telekalakítási eljáráshoz, valamint a szerződéskötéshez kapcsolód költségeket a vevő viseli.

Figyelemmel az értékesíteni kívánt területrészen lévő építmények rossz műszaki állapotára, 50 ezer forint összegben javaslom az eladást.

Hunya Község Önkormányzata  vagyonáról szóló 5/2008. (V. 23.) önkormányzati rendelet ( továbiakban: Rendelet ) 13. § (5) bekezdés b) pontja értelmében a polgármester - a képviselő-testület által átruházott hatáskörében - dönt 50 000 Ft értékhatárt el nem érő vagyon értékesítéséről. A polgármester a döntéséről a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

A Rendelet 13. § (1) bekezdése alapján a vagyont értékesíteni 250 000 Ft értékhatár felett csak pályázat útján lehet. A versenytárgyalásnak nyilvánosnak - indokolt esetben zártkörűnek - kell lennie. Vagyont értékesíteni a pályázaton a legjobb ajánlatot tévő részére lehet.

Kérem a Tisztelt Képviselő testületet a kérvény megtárgyalására majd javaslattételre.


Döntési javaslat

"A 071/47 hrsz. tanya és gazdasági udvar értékesítése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő - testülete értékesíti a 071/47 hrsz. lakóház, udvar, gazdasági épület és szántó ingatlanból megosztással keletkező 1594 m2 nagyságú területrészt 50.000 Ft összegben Bora Károly 5500 Gyomaendrőd, Fegyvernek utca 35. szám alatti lakosnak az alábbi feltételekkel.

1. A telekalakítási eljárás, az adásvételi szerződés előkészítése, valamint az ahhoz kapcsolódó kiadások a vevőt terhelik.

2. Vevő az adásvételi szerződést köteles a telekalakítási eljárás jogerőre emlekedéséről szóló földhivatali határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül megkötni.

3. Vevő a vételárat legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásval egyidejűleg köteles megfizetni.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe