7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2013. szeptember 25-i ülésére

Tárgy:   Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat 2014. évi csatlakozása
Készítette:   Fülöpné Kővári Ágnes
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Településünk évek óta részt vesz a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázaton a településen lakó szociálisan rászoruló felsőoktatásban tanuló, vagy tanulmányaikat kezdő diákok támogatásával.
 
A 2014. évi pályázati forduló feltétele a csatlakozási nyilatkozat beküldése.
 
A Minisztérium és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (továbbiakban:Támogatáskezelő) a Bursa Hungarica pályázatok, illetve ösztöndíjak kezelését Elektronikus Együttműködési Rendszerben indítja el.
 
A csatlakozni kívánó települési önkormányzat regisztrál a Támogatáskezelő által üzemeltetett elektronikus pályázatkezelő rendszerben (EPER-Bursa rendszer), és az onnan kinyomtatott Csatlakozási nyilatkozatot (1. sz. melléklet) aláírva (polgármester vagy jegyző aláírásával) visszajuttatja a Támogatáskezelő részére, s így a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat 2014. évi fordulójának résztvevőjévé válik.
 
A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál:
 
(1) A települési önkormányzatok által nyújtott támogatás:
A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer célja, hogy a szociális támogatási rendszerben azon a szinten történjen a döntéshozás, ahol a legtöbb ismeret birtokában képesek a rászorultságot elbírálni. Ennek megfelelően az önkormányzat által évente kiírt Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat (a továbbiakban: Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat) helyben kerül elbírálásra. A támogatás havi összegét pályázónként állapítja meg az önkormányzat.
 
(2) A megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás:
A megyei önkormányzat tetszőleges összeggel kiegészítheti a települési önkormányzat által támogatott pályázó vagy pályázók számára megítélt, települési önkormányzati forrásból fedezendő ösztöndíj összegét.
(az (1) és (2) együtt: önkormányzati ösztöndíjrész)
 
(3) Intézményi támogatás:
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Minisztérium) a felsőoktatásban már tanuló vagy a továbbiakban tanulni kívánó, szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok támogatásához oly módon kíván hozzájárulni, hogy a települési (és a megyei) önkormányzat által megállapított támogatási összeget az önkormányzati támogatással megegyező mértékben – a Rendelet 18. § (5) bekezdése szerint a Minisztérium hivatalos lapjában évenként közzétett értékhatárig – kiegészíti. Az intézményi ösztöndíjrész egy főre eső maximuma a 2013. évi fordulóban 5.000 Ft/fő/hó volt.
(intézményi ösztöndíjrész)
 
A pályázati rendszerhez történő csatlakozási nyilatkozat beküldési határideje: 2013. október 11.(postabélyegző).
 
 
A pályázat kiírásának határideje a települési önkormányzatoknál: 2013. október 14.
A pályázatot az önkormányzat hirdetőtábláján és a helyben szokásos egyéb módon kell közzétenni. A települési önkormányzat mind az "A", mind a "B" típusú pályázatot köteles kiírni oly módon, hogy az "A" és a "B" típusú pályázatok kiírásának megjelentetése egy időben történjék.
A Csatlakozási nyilatkozatnak a Támogatáskezelőhöz történt beérkeztetése és annak elfogadása után mind az "A", mind a "B" típusú pályázati kiírás megjelenik az adott önkormányzat adatlapján is az EPER-Bursa rendszerben.
A pályázók az adatrögzítést a Csatlakozási nyilatkozatnak a Támogatáskezelőhöz történt érkeztetését és elfogadását követően kezdhetik el.
 
A pályázati kiírásnak kötelezően tartalmaznia kell az alábbiakat:
 
1) A pályázók köre
A Bursa Hungarica Ösztöndíjban az 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet 18. § (2) bekezdése alapján kizárólag a települési önkormányzat területén állandó lakóhellyel (a továbbiakban: lakóhely) rendelkezők részesülhetnek. [A Kormányrendelet „állandó lakóhely” fogalma a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény „lakóhely” fogalmának feleltethető meg, amelyet a pályázó a lakcímkártyájával tud igazolni.]
 
Nem részesülhet ösztöndíjban az a pályázó, aki:
- középiskolai akkreditált iskolarendszerű felsőfokú szakképzésben vesz részt
- a Magyar Honvédség és a fegyveres szervek hivatásos és szerződéses állományú hallgatója
- doktori (PhD) képzésben vesz részt
- kizárólag külföldi intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban
 
a) Az "A" típusú pályázatra azok az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali tagozatos), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2013 szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is. Amennyiben az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya 2014 őszén már nem áll fenn, úgy a 2014/2015. tanév első félévére eső ösztöndíj már nem kerül folyósításra.
Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a felsőoktatási intézményben a pályázás időpontjában szünetel. Az ösztöndíj folyósításának feltétele, hogy a 2013/2014. tanév második félévére a hallgató már beiratkozzon a felsőoktatási intézménybe.
 
b) A "B" típusú pályázatra azok az önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű (a 2013/2014. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett) pályázók jelentkezhetnek, akik a 2014/2015. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali tagozatos) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.
A "B" típusú pályázatra jelentkezők közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik 2014-ben először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, és tanulmányaikat a 2014/2015. tanévben ténylegesen megkezdik.
 
A pályázók az EPER-Bursa rendszerben regisztrációt követően maguk rögzítik adataikat. Az elbíráló önkormányzatok a pályázó által elektronikusan kitöltött és az EPER-Bursa rendszerből kinyomtatott pályázati űrlapon nyújthatják be.
 
2) A pályázat benyújtásának módja és határideje:
A pályázatot papíralapon (nyomtatott formában), a lakóhely szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál kell benyújtani. A pályázat rögzítésének és az önkormányzatokhoz történő benyújtásának határideje:  2013. november 15.
 
Kéri a képviselő-testületet, döntsön a 2014. évi csatlakozásról. Az elmúlt évben 2 diák részvételét támogattuk a pályázatban, és várhatóan egy diák be fogja nyújtani pályázatát, javasolja továbbra is részt venni.
 
Hunya, 2013. szeptember 13.
 
 
                                                                                       Petényi Szilárdné
                                                                                           polgármester
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Döntési javaslat

"Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat 2014. évi csatlakozása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szociális ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a BURSA HUNGARICA FELSŐOKTATÁSI ÖNKORMÁNYZATI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT 2014. évi fordulóján részt kíván venni.
 
Megbízza a polgármestert a csatlakozási nyilatkozat beküldésére.
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2013. 10. 11.
Felelős: Petényi Szilárdné

« Vissza
Vissza a főmenübe