3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. január 15-i ülésére

Tárgy:   Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása pályázat benyújtása
Készítette:   Nyíri-Szmolár Eszter
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázati felhívást tett közzé a 2013. évi hulladékgazdálkodás biztosítása címen, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást biztosító települési önkormányzatok, vagy települési önkormányzatok társulása részére hulladékgazdálkodási közszolgáltatás fejlesztése, a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási feladatok ellátásának kompenzációja, valamint iparfejlesztés célú programok támogatására a hulladéklerakási járulék megfizetéséről és felhasználásának céljairól szóló 318/2013. (VIII. 28.) Korm. rendelet (továbbiakban Kormányrendelet) 3. § (1) bekezdés b) és e) pontjaiban meghatározott célok érdekében.
E célok a hulladéklerakási járulék megfizetéséből eredő bevétel felhasználásának egyes céljai:
A Kormányrendelet 3. § (1) bekezdése szerint a hulladéklerakási járulékból befolyt összeget a környezetvédelemért felelős miniszter több célra fordíthatja, ebből a pályázat két célt emel ki:
b) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás működtetésének biztosítása és fejlesztése;
e) a hulladék hasznosítására vonatkozó országos célok teljesítéséhez szükséges beruházás, technológiai fejlesztés támogatása.
 
A b) pont alaptézise a közszolgáltatás működtetése, fejlesztése, mely magát a szolgáltatás fenntartását kívánja elősegíteni díjkompenzációval, esetlegesen a közszolgáltató magántulajdonban lévő tulajdonosi része felvásárlásának támogatásával, vagy a közszolgáltatás fejlesztéshez szükséges eszközvásárlás támogatására.
A települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló 64/2008. (III. 28.) Korm. rendelet 3. §-ának (5) bekezdése szerint ha a közszolgáltatási díjat az önkormányzat az (1)-(4) bekezdés alapján számított díjnál alacsonyabb mértékben állapítja meg, a különbséget díjkompenzáció formájában köteles a közszolgáltatónak megtéríteni. Abban az esetben, ha az önkormányzat díjkedvezményt, mentességet, vagy ingyenességet állapít meg, a felmerülő költségeket a közszolgáltató számára az önkormányzat köteles megtéríteni.
 
Ebben az esetben Önkormányzatunk leginkább a díjkompenzációra pályázhatna, mely keretében a közszolgáltatónál a 2013.-as évben jelentkező költségnövekedésre nyújtott kompenzáció egy részének megtérítésére van lehetőség.

A pályázatban szükséges felsorolni a költségek csökkentése érdekében tett intézkedéseket, valamint azok hatásait, be kell mutatni a közszolgáltatót, a közszolgáltatónak a pályázó területén végzett tevékenységeit részletesen ki kell fejteni, valamint be kell mutatni a problémát, melyet a pályázattal kíván megoldani, ellenőrizhető, számszerűsíthető eredményekkel.
 
Az e) pont alaptézise az, hogy a lerakóba minél kevesebb hulladék kerüljön ill. minél többet lehessen eltéríteni a lerakástól, az ezzel kapcsolatos fejlesztések, beruházások támogathatók.
 
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 92. §-a taglalja a hulladékcsökkentési célokat:
(1) 2020. december 31-ig a háztartási, valamint a háztartásihoz hasonló hulladék részét képező papír-, fém-, műanyag- és üveghulladék újrahasználatra előkészítésének és újrafeldolgozásának együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva tömegében országos szinten legalább 50%-ra kell növelni.
(2) A települési hulladék részeként lerakásra kerülő biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséget - a települési hulladéklerakóban évente lerakott hulladék mért összetételét és az összetevők tömeg szerinti megoszlását alapul véve - az 1995-ben országos szinten képződött, a települési hulladék részét képező biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséghez képest 2016. július 1-jéig 35%-ra, azaz 820 000 tonna alá kell csökkenteni.
(3) 2020. december 31-ig a nem veszélyes építési-bontási hulladék - a föld és a kő kivételével - újrahasználatra előkészítésének, újrafeldolgozásának és egyéb, anyagában történő hasznosításának - ideértve a feltöltési műveleteknél más anyagok helyettesítésére használt hulladékot - együttes mértékét a képződött mennyiséghez viszonyítva tömegében országos szinten legalább 70%-ra kell növelni.
 
Ezen célok elősegítése érdekében lehet pályázni a teljesítéséhez szükséges beruházás, technológiai fejlesztés támogatására.
Az ezzel kapcsolatos célra való pályázás nem releváns önkormányzatunk részéről.
 
A pályázat tervezete az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, valamint a döntési javaslat elfogadására!

 

 


Döntési javaslat

"Hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása pályázat benyújtása "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Vidékfejlesztési Minisztérium 2013. évi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása programjának pályázatán részt kíván venni, azt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj kompenzációjára kívánja benyújtani.

 
A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a pályázat elkészítéséhez szükséges egyeztetések lefolytatására, benyújtására, valamint a szükséges jognyilatkozatok megtételére, az esetleges hiánypótlások teljesítésére.
 
A pályázat hivatali felelősének Nyíri-Szmolár Esztert jelöli meg.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 01. 20.
Felelős: Petényi Szilárdné
Hivatali felelős: Pardi László

« Vissza
Vissza a főmenübe