5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. február 5-i ülésére

Tárgy:   Hunya Község Önkormányzatának 2014. évi költségvetés tárgyalásának I. fordulójára
Készítette:   Szopkó Rudolfné
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24.§. (3) bekezdése előírja, hogy a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő 45. napig nyújtja be a Képviselő-testületnek.
A 2014. évi költségvetés előkészítése a jogszabályi előírásoknak megfelelően a költségvetési koncepció összeállításával indult.
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. október 30.-án tartott ülésén a 109/2013. (X.30.) Képviselő-testületi határozatával elfogadta az önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepcióját és abban meghatározta azokat a célokat, illetve feladatokat, amelyeket a költségvetés készítés további szakaszaiban meg kíván valósítani. Az elfogadott koncepció azt mutatta, hogy a 2014. évi kiadásokat csak a 2013. évi pénzmaradvánnyal tudjuk egyensúlyba hozni.
Hunya Község Önkormányzatának 2014. évi költségvetési koncepcióját Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről szóló T/12415. számú törvényjavaslat figyelembe vételével állítottuk össze.
Az önkormányzat 2014. évi költségvetési rendelet-tervezetének kidolgozása során a 2013. évi CCXXX.- törvény Magyarország 2014. évi központi költségvetéséről volt az irányadó.
A 2014. évi költségvetési rendelet-tervezetünk két fordulóban történő tárgyalását mindenképpen indokolja a 2014. január 1.-jétől belépő új államháztartási számvitel, amely olyan jelentős változásokat tartalmaz, melynek alkalmazásbeli megismerése a rendelet-tervezet összeállításának időszakában is folyamatban van.
 
Bevételek számbavétele
 
1. Helyi önkormányzatok működési támogatása
 Az általános támogatás lényege, hogy a települési önkormányzatok az új önkormányzati törvényben meghatározott célzott támogatással nem támogatott feladataihoz kapcsolódó elismerhető kiadásai csökkennek a helyi bevételek meghatározott mértékével és az ezt követően fennmaradó különbözethez, biztosít a központi költségvetés támogatást.
Ezen támogatási kategórián belül külön jogcímenként jelennek meg az alábbiak
- Település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása
Ø Zöldterület-gazdálkodással kapcsolatos feladatok támogatása.
A belterület nagysága alapján illeti meg az önkormányzatot, a beépített támogatási összeg 2 239 ezer forint.
Ø Közvilágítás fenntartásának támogatása
A településkategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével került megállapításra. A beépített támogatási összeg 3 710 ezer forint.
Ø Köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok támogatása – a 2012. évi országosan összesített önkormányzati beszámolók e feladathoz kapcsolódó szakfeladatai alapján számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadás figyelembevételével történik a támogatás összegének meghatározása. A jogcímen az önkormányzatunkat 100 ezer forint összegű támogatás illeti meg.
Ø Közutak fenntartásának támogatása – a 2012. évi országosan összesített önkormányzati beszámolók, e feladathoz kapcsolódó szakfeladatai alapján településkategóriánként számított nettó működési kiadás figyelembevételével történek a támogatás összegének meghatározása. A kapott támogatási összeg 2 012 ezer forint.
- Egyéb önkormányzati feladatok támogatása
            Összege: 2.700 Ft/fő, de legalább 3.00 ezer Ft.
Közös szabályként jelenik meg, hogy az előbb felsorolt jogcímeken kapott támogatások beszámítással csökkentett együttes összege kizárólag a település-üzemeltetéssel és egyéb önkormányzati feladatokkal kapcsolatos működési kiadásokra használható fel.
 
2. Települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása
Ebben a kategóriában jelenik meg az önkormányzati segélyezés. A gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatásának önkormányzatonkénti meghatározásáról és annak összegéről az illetékes miniszterek 2014. február 4-ig döntenek.
 
3. A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
Ezen a jogcímen a községet megillető támogatás összege 765 ezer forint. Ezt az  összeget a nyilvános könyvtári ellátás biztosítására, valamint a közművelődés biztosítására kell fordítani.
 
4. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítása
            Köbméterenként 100 Ft. E  jogcímen 25. 000 Ft-ot kapunk.
 
5. Beszámítás
A meghatározott támogatások összegét csökkenteni kell az önkormányzat elvárt bevételének összegével. Az elvárt bevétel legfeljebb a 2012. évi iparűzési adóalap 0,5 %-át jelenti. Amennyiben a települési önkormányzat egy lakosra jutó adóerő képessége 15.000 Ft alatt van, az elvárt bevétel százalékában lehetőség van a beszámítás összegének csökkentésére. Községünk esetében ezen érték 18.000 Ft felett van, így elvárt bevételként a 2012. évi iparűzési adóalap 0,5 %-át kell figyelembe vennünk. Az elvárt bevétel összege 6 442 ezer forint. Az önkormányzat elvárt bevételével összefüggő támogatás csökkentés egy meghatározott sorrend szerint történek: a hozzájárulás a pénzbeli szociális ellátásokhoz és az egyéb önkormányzati feladatok támogatásához jogcímeken megillető támogatások 50 %.-a, a település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás támogatása jogcímeken megillető támogatás teljes összegéig terheli.
 
Kiadások számbavétele
A kiadások tervezésénél általános elv volt, hogy a betervezett kiadások a várható infláció körüli mértékben növekedhetnek az előző év terv számaihoz képest.
 
A 2014. évi költségvetési rendelet-tervezet várható bevételeinek és kiadásainak alakulása
 
Adatok ezer forintban
Bevételek
93.674
Működési célú támogatások államháztartáson belülről
7.146
Működési bevételek
14.308
Közhatalmi bevételek
24.420
Működési célú átvett pénzeszközök
9.800
Felhalmozási bevételek
0
Finanszírozási bevételek
38.000
Forráshiány
0
 
 
Kiadások
93.674
Működési kiadások
89.591
Felhalmozási kiadások
4.083
Finanszírozási kiadások
0
 
 
Hunya Község Polgármester a község 2014. évre vonatkozó költségvetési rendelet-tervezetét további egyeztetés és elemzés lefolytatása céljából a Képviselő-testület elé beterjesztette.
 
 
Döntési javaslat
 
„2014. évi költségvetési rendelet-tervezet beterjesztésének tudomásul vétele”
Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés, zárszámadás
A képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.
 
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Hunya Község 2014. évi költségvetési rendelettervezetének beterjesztését tudomásul veszi, a beterjesztett anyagot alkalmasnak tartja további tárgyalások lefolytatására.

 


« Vissza
Vissza a főmenübe