5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. július 16-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a Hunya-Csárdaszállás-Gyomaendrőd Önkrmányzati Tűzoldóság 2013. évi tevékenységéről
Készítette:   Fülöpné Kővári Ágnes
Előterjesztő:   Dr. Csorba Csaba jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!   

             
A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. tv. 116.§. (5) bekezdésének értelmében a tűzoltóparancsnok, vagy kijelölt helyettese évente beszámol a  tűzoltóság működési területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település tűzvédelmi helyzetéről. A tűzvédelem érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról.
 
Omiliák Csaba Tűzoltó parancsnok elkészítette  az 2013. évi beszámoló anyagát.
 
Kérem a képviselő-testületet a beszámoló megvitatására, elfogadására.
  
   
 I.            A tűzoltóság adott évre vonatkozó kiemelt céljainak végrehajtása
 
1.                  A Tűzoltóság alaptevékenységére és működésére vonatkozó jogszabályokban rögzített feladatok magas szakmai színvonalú és maradéktalan végrehajtása.
 
2.                  A Tűzoltóság készenléti szolgálati feladatainak biztosítása szolgálatszervezéssel, a továbbképzéssel, a különböző tervek és jelentések naprakész biztosításával, a szerek felszerelések üzembiztos állapotával.
 
3.                  Az éves gazdálkodás értékelése a parancsnok és parancsnok-helyettesek jelenlétében.
 
4.                  A gyakorlattervben, szereplő időpontokban a gyakorlatok megtartása.
 
5.                  Takarékos gazdálkodással biztosítani az intézmény zavartalan működését, a rendszeresített technikai eszközök, felszerelések üzemképes állapotát.
 
6.                  A felvilágosító munkát az önkéntes jogkövetésre és a tulajdonosi szemlélet kialakulására irányítani.
 
7.                  A személyi állomány járandóságainak biztosítása, anyagi- és erkölcsi megbecsülésük szem előtt tartása.
 
8.                  A KAP Online rendszer újításainak megismerése.
 
9.                  Parancsnok, parancsnok-helyetteseknek a heti és napi feladatok megbeszélése.
 
10.              Alkalomszerű állománygyűlés megtartása.
 
 
   II.            A Tűzoltóság vezetése, irányítása, fő feladatai
 
1.      Részvétel a Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő Testület ülésein.
(a folyamatos testületi munkaterv szerint)
Részvétel a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Szarvasi Hivatásos Tűzoltóság vezetői értekezletein.
Hatékony együttműködés a területen lévő önkormányzatokkal, civil szervezetekkel.
Részvétel a továbbképzéseken, egyéb értekezleteken.
A Tűzoltóság társadalmi kapcsolatainak erősítése.
   
2.      A tűzoltóság köztestületi formában működik, 11 főállású, valamint 8 fő önkéntes vonulós létszámmal rendelkezik. A tűzoltó állomány részére az elméleti és gyakorlati képzések megtartásra kerültek, melyek az oktatási naplóban lettek rögzítve.
Az éves oktatási tematika alapját a hatályban lévő jogszabályok, intézkedések alkotják. A gyakorlati képzéseken nagy hangsúlyt fektetünk a tűzoltó taktikai ismeretek elsajátítására. A gyakorlati képzéseket követően azonnal megtörténik az értékelés.
 
3.      A 2013 évben a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által megrendezésre került kisgépkezelői vizsgán 4 fő sikeres vizsgát tett.
 A tűzoltóság a elsődleges művelet körzetén megtartásra került városi rendezvényeken részt vett (pl. Sajt és Túrófesztivál, Nemzetközi Halászléfőző verseny, Iskolai rendezvények). 
 
4.      Folyamatos kapcsolatot tartunk a németországi Schöneck testvérvárosunk tűzoltóságával, melynek fő célkitűzései: a tűz és műszaki mentés területén a tapasztalatcsere. A 2013. évben a testvérvárosi találkozó alkalmával 6 fő tűzoltó látogatott el hozzánk a tűzoltóságra.
 
5.      A helyi újságokban és a tűzoltóság honlapján folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot a tűzoltóság munkájáról, és a lakosságot érintő tűzvédelmi szabályokról ( pl. tűzgyújtási tilalom).
 
6.      A munkavédelmi feladatokat egy külsős munkavédelmi szakember segítségével látjuk el. A munkavédelmi szakember bevonásával kerültek megtartásra a munkavédelmi oktatások. A munkavédelmi szemlék és ellenőrzések dokumentált módon megtalálhatók.
 
III.            Szakmai munka végzésének fontosabb feladatai
 
1.      A 2013. évben a Tűzoltóság 42 db műszaki mentéshez, 46 db tűzesethez illetve 4 db téves jelzéshez vonult. Az éves vonulások száma 92db.
Beavatkozások: - Önálló beavatkozás tűzesetnél: 22db
                          - Kiérkezés előtt felszámolt tűzeset: 8db
                          - Önállóan beavatkozott műszaki mentés: 37db
                          - Kiérkezés előtt felszámolt műszaki mentés: 2db
                          - Téves jelzés: 4db
                          - Hivatásos tűzoltósággal együtt 19 db káresetet számoltunk fel
2.      A napi szolgálatot 2 fő, ebből híradó ügyeletet folyamatosan egy fő látja el 24 órás szolgálatváltásban. A híradó ügyeletes TÜRR rendszer segítségével riasztja a gépjárműfecskendőre beosztott állományt. 
 
3.      A 2013. évben 3 db parancsnoki ellenőrző gyakorlaton és 6 db begyakorló gyakorlaton vett részt az állomány. A gyakorlatok minden esetben sikeresen zárultak. A gyakorlatokon a személyi állomány a kapott feladatokat végrehajtotta, a gyakorlat során felmerült taktikai megoldások az értékeléskor ki lett elemezve. A gyakorlatokon a rajparancsnok munkája minden esetben megfelelő volt.
 
IV. Műszaki szakterület feladatainak végrehajtása
 
1.      A tűzoltóság folyamatosan 2db középkategóriájú Mercedes gépjárműfecskendőt tart készenlétben. A gépjárműfecskendő málházatta megfelel a jogszabályi előírásoknak.
A meglévő technikai eszközök az előírásoknak megfelelően felülvizsgálatra kerültek.
A tűzoltó laktanyát az Önkormányzati Tűzoltóság közösen használja a tűzoltó egyesülettel, melyet folyamatosan korszerűsít. Gyomaendrőd Város Önkormányzat a 2013 évben átadott használatra egy NIVA terepjáró gépjárművet a tűzoltóságnak.
A tűzoltólaktanyát a 2013-as évben sikerült bővítenünk egy 40nm garázzsal melyben a NIVA gépjárművet tároljuk, és egyben raktárként is szolgál.
A 2013. évben a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően sikerült a tűzoltóságnak új tűzoltó védőfelszereléseket vásárolnia.
 
2.      A laktanyában működik vezetékes internet szolgáltatás, vezetékes telefon szolgáltatás (06-66/386-130). Az informatikai rendszer zavartalan működése érdekében egy aggregátort állítottunk készenlétbe.
 A zavartalan informatikai rendszer működése érdekében egy mobil internet is készenlétben van állítva a híradó ügyeleten.
 
V. Rendezvények
 
Az Önkormányzati Tűzoltóság a Tűzoltó egyesülettel karöltve 3db tűzoltó nyíltnap megrendezésében vett részt. A 2013-es évben a tűzoltóság számos nem a tűzoltóság által rendezett rendezvényen is részt vett, a laktanyában több alkalommal tettek látogatást a helyi iskolák, óvodák diákjai.
 
Az egység részt vett a 2013-es évben:
-        a Nemzetközi Sajt és Túrófesztiválon
-        az augusztus 20.-i Nemzetközi Halászléfőző versenyen
-        a Rózsahegyi Kálmán Általános Iskola egészségnapján
-        a gyermeknapi rendezvényen, Gyomaendrődön és Hunyán
-        Öregszőlőben a Paprikás krumpli főző versenyen
-        Rózsahegyi napok keretében megrendezett tábortűz biztosításán
-        Dr. Békés Fogászat egészségnapján 
 
VI. Értékelés, célok
 
Az idei évre tervezett feladatokat és célokat szinte maradéktalanul sikerült végrehajtanunk. Ennek ellenére folyamatosan szükség van fejlődésre és fejlesztésre, aminek kidolgozása és végrehajtása folyamatosan zajlik, az aktualitások és változások figyelembevételével. A tűzoltóság vezetői állománya és a beosztott főállású és önkéntes állománya folyamatos képzésekkel, gyakorlatokkal kívánja biztosítani a beavatkozás és a mindennapi tűzoltói tevékenység során a megfelelő szakmai színvonal megtartását és emelését.
Az éves ellenőrzéseken az állomány fegyelmezettsége, hozzáállása megfelelő volt.
 
VII2013- évi gazdasági beszámoló az Önkormányzati Tűzoltóság pénzfelhasználásáról
 
A Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság  2013. évi működése során 30.680 E /Ft összegű bevételt realizált, melyből 25.324 E /Ft Önkormányzati Tűzoltóságokat megillető normatív állami támogatás, Gyomaendrőd Város Önkormányzata 5004 E /Ft összegű működési célú  támogatást, a vállalkozók 200 E Ft összegű támogatást biztosítottak, felmerült költség térítésére 152 E/ Ft befizetés érkezett.
 
A Köztestületnek a    2013. évi működése során  29700 E /Ft kiadása merült fel, melyből a  személyi juttatás összege 17748 E/ Ft, a munkaadókat terhelő járulék 4615 E /Ft, anyagjellegű és egyéb ráfordítás 7337 E/ Ft. Értékcsökkenési leírás évi összege: 2183 E/Ft. A dologi kiadás a laktanya rezsi költségét, a gépjárművek és kisgépek üzemanyag költségét, szakmai eszközök biztonságtechnikai ellenőrzésének költségei, a tűzoltók biztonságát szolgáló ruházat vásárlását foglalja magába, valamint a gépjárművek javításával, és műszaki vizsgáztatásával kapcsolatos kiadásokat tartalmazza.  
 
A Köztestület 2013. évben meg tudta tartani a 11 fő tűzoltó állományi létszámát, végrehajtottuk a kötelezően előírt béremelést, melynek eredményeként a tűzoltóink után a Tűzoltóság járulékkedvezményben részesült .
2013. évi állami normatív támogatás mellett a települési önkormányzat támogatása és az egyéb források mellett sikerült betartani az állami normatíva 70%-os mértékű támogatás igénybevételét az állomány személyi juttatásának és járulékának kifizetéséhez.
 
Gyomaendrőd, 2014-05-04 
 
                                                                                                 Tisztelettel: Omiliák Csaba
                                                                                                       Tűzoltó parancsnok 
 
 

 

 


Döntési javaslat

"Beszámoló a Hunyai, Csárdaszállási, Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság 2013. évi tevékenységéről "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elogadja a Hunyai,Csárdaszállási,Gyomaendrődi Önkormányzati Tűzoltóság 2013. évi tevékenységének értékeléséről készített  beszámolóját.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe