4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. szeptember 23-i ülésére

Tárgy:   Magyarország-Románia határon átnyúló stratégiai programban való részvétel
Készítette:   Fülöpné Kővári Ágnes
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke által összehívott 2014. szeptember 3-ai egyeztetésen a Magyarország-Románia határon átnyúló program keretében jövőben benyújtandó kiemelt projekttel kapcsolatos megbeszélést tartottak.
 
Megbeszélés tárgya: a Magyarország-Románia határon átnyúló program keretében megvalósuló megyei szintű élelmiszer feldolgozó, tároló és logisztikai rendszer tervezése.
 
Résztvevők: együttműködő települési önkormányzatok képviselői.
 
Kérik a települési önkormányzatokat, hogy készítsék el rövid összefoglalójukat, illetve a projekt koncepció leírását 2014. szeptember 8-ig arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat, mint partner hogyan tudna/szeretne a projektben részt venni:
  • milyen feladatot kívánnak ellátni, milyen szerepet kívánnak betölteni az együttműködési projektben,
  • mit szeretne a rendelkezésre álló kb. 40 millió forintból megvalósítani,
  • milyen termékeket tudna a projektben előállítani (alapanyag típusa és mennysége),
  • milyen oktatási, képzési igényeik vannak.
Kérik 2014. október 1-ig a partnerségi szándékról hozott testületi határozatotmegküldeni részükre.
 
A Startégia projekt keretén belül lehetősége lesz minden megyének, hogy egy stratégiai programot végrehajtson, amely Békés megyében ezt a lehetőséget a Békés Megyei Önkormányzat által felvázolt Békés megyei élelmiszer feldolgozó, tároló és logisztikai rendszer létrehozására és a működéshez szükséges képzési és oktatási részek megvalósítására kíván felhasználni.
 
A rendszer célja, hogy a startmunkaprogram fenntartható pályára állítását segítse elő.Eszköze egy egységes logisztikai rendszer, mely lehetővé teszi a teljes rendszer egyes elemeinek egymáshoz való szerves kapcsolódását, vagyis azok a mezőgazdasági termékek, amelyek a startmunkaprogram keretein belül kerülnek előállításra, megfelelő módon feldolgozásra kerüljenek és a tároló kapacitások is rendelkezésre álljanak annak érdekében, hogy a végfelhasználó oktatási, szociális, egészségügyi intézmények számára egész évben folyamatosan álljon rendelkezésre egészséges és jó minőségű konyhai alapanyag. Ezt a rendszert egy elméleti és gyakorlati képzéssel, oktatással egybekötött humánerőforrás felkészítés is kíséri, melynek hatására a helyi munkavállalók jobb eséllyel tudnak a munkaerőpiacon megjelenni a programot követően.
 
A megyei szintű élelmiszer feldolgozó, tároló és logisztikai rendszer termelési oldalának meghatározása igen fontos feladat. Annak érdekében, hogy a rendszer megfelelően működjön, két szempontot kell figyelembe venni a tervezésnél: a felvásárló oldalán felmerülő igényeket és a területi, települési adottságokat.
 
A projekt előreláthatóan többmillió eurós pénzügyi kerettel gazdálkodhat. A projktből felépülne egy központi multifunkciós csarnok a megye közepén és terveink szerint településenként mintegy 40 millió forint fog rendelkezésre állni a beruházási elemek megvalósítására, amelyből a településen termelt mezőgazdasági termékek feldolgozását és tárolását szolgáló létesítmények építését és gépek beszerzését lehet finanszírozni.
 
A Megyei Önkormányzat szetetné, hogy szeptember végéig, de lehetőség szerint minél hamarabb kezdjék el a projekt tervezéséhez és megvalósításához szükséges szövetkezést és együttműködési szándékukat a  képviselő-testületek határozattal is erősítsék meg.
 
A program a 2014-2020 Magyarország-Románia határon átnyúló program támogatásával valósulhat meg, így a szokásos pályázati elvárások teljesítése ebben az esetben is szükséges:
 
-          pályázati önerő (5%) biztosítása,
-          a projekt megvalósításához szükséges likvid tőke megléte,
-          tapasztalattal rendelkező helyi projektmenedzser.
 
Kéri a képviselő-testületet a projekt megvitatására és elfogadására.
 
Hunya, 2014. szeptember 9.
 
 
                                                                        Petényi Szilárdné
                                                                            polgármester

 


Döntési javaslat

"Magyarország-Románia határon átnyúló program keretében megvalósuló megyei szintű élelmiszer feldolgozó, tároló és logisztikai rendszer Stratégiai nagyprojektben való részvétel"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzatának képviselő-testülete kifejezi szándékát arról, hogy csatlakozni kíván a Békés Megyei Önkormányzat, mint koordinátor, majd Békéscsaba Megyei Jogú Város, mint projektgazda kezdeményezésével induló Magyarország-Románia határon átnyúló program keretében megvalósuló megyei szintű élelmiszer feldolgozó, tároló és logisztikai rendszer Stratégiai nagyprojektben való részvételre a „Foglalkoztatás növelése a mezőgazdasági termelés támogatásával”címmel, melynek célkitűzése a foglalkoztatás előmozdítása és a munkaerő mobilitás támogatása.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2014. 10. 01.
Felelős: Petényi Szilárdné

« Vissza
Vissza a főmenübe