4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. december 10-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztatás települési adó bevezetésének lehetőségéről
Készítette:   Enyedi László
Előterjesztő:   Dr. Csorba Csaba jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) az önkormányzatok jogát a helyi adók tekintetében eddig két területre korlátozta: arra, hogy kivetik-e a parlament által elfogadott helyi adó törvényben szereplő valamelyik helyi adót, illetve, ha igen, milyen adómértékkel. Ez év végéig tehát a települési önkormányzat képviselő-testülete a törvény felhatalmazása alapján arról dönthetett, hogy bevezeti-e a törvényben meghatározott helyi adók valamelyikét, meghatározhatta a törvény keretei közt az alkalmazott adómértékeket, kedvezményeket, mentességeket.
 
A Htv. 2015. január 1-től hatályba lépő módosítása szerint azonban a települési önkormányzat képviselő-testülete már nem csak helyi adókat, hanem ún. települési adókat is bevezethet.
 
Az önkormányzat az illetékességi területén rendelettel olyan települési adót, települési adókat vezethet be, amelyet, vagy amelyeket más törvény nem tilt. Az önkormányzat települési adót bármely adótárgyra megállapíthat, feltéve, hogy arra nem terjed ki törvényben szabályozott közteher hatálya. A települési adónak nem lehet alanya állam, önkormányzat, szervezet, továbbá - e minőségére tekintettel - vállalkozó (egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő, jogi személy, egyéni cég, egyéb szervezet). A települési adóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el. A települési adóval kapcsolatos eljárási kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy az önkormányzat települési adót önadózással megállapítandó adóként is bevezethet. A települési adóból származó bevétel az azt megállapító önkormányzat bevétele.
 
A települési adó bevezetésének időpontjánál is figyelembe kell azonban venni Magyarország stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-ának előírását, mely szerint a helyi adó fizetési kötelezettség növekedését eredményező adórendeletet, annak hatálybalépését megelőző 30 nappal ki kell hirdetni.
 
A települési adó valamely formájának bevezetését indokolhatja többek közt:
 
- az önkormányzat saját bevételei növelésének, a helyi adók mértékének emelése melletti, legjelentősebb lehetősége,
- a szociális ellátások, támogatások rendszerének átalakulásából, egyéb törvények (pl: hulladékgazdálkodási törvény) változásából adódó, az önkormányzatot terhelő többlet kiadások fedezetéül szolgálhat,
- forrása lehet egy, a településen magvalósulandó konkrét feladatnak, vagy fejlesztésnek.
 
A települési adó bevezetése ellen szólhat például:
 
- a lakosság jelentős része már jelenleg is elszegényedett, fizetésképtelen,
- nagy arányú a munkanélküliség,
- csökken a település lélekszáma, nő az elvándorlás.
 
Kérem az előterjesztés megtárgyalását és döntésük meghozatalát.

 


Döntési javaslat

"Tájékoztatás települési adó bevezetésének lehetőségéről"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: helyi adó
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Megszavazandó alternatívák:

A) alternatíva

 

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a települési adó bevezetésének lehetőségéről szóló tájékoztatót, jelenleg nem kíván települési adót bevezetni.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

B) alternatíva

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a települési adó bevezetésének lehetőségéről szóló tájékoztatót. A Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetési egyensúlyának megtartása érdekében meg kívánja vizsgálni a települési adó bevezetésének lehetőségét, felkéri a jegyzőt a lehetséges települési adó formájának kidolgozására.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: 2015. 02. 28.
Felelős: Petényi Szilárdné
Hivatali felelős: Dr. Csorba Csaba

« Vissza
Vissza a főmenübe