5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2014. december 10-i ülésére

Tárgy:   Jókai utcai telkek adóellenőrzése
Készítette:   Enyedi László
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal adóhatósága ez év augusztusában ellenőrzést folytatott le a Jókai utcai beépítetlen területek adózásával kapcsolatosan. Az adóhatóság az ellenőrzést egyszerűsített ellenőrzési eljárás keretében folytatta le. Kinyomtatásra kerültek az adott terület ingatlanainak tulajdoni lapjai, melyek alapján az adózásra kötelezettek megállapítása megtörtént. Azok, akik adóbevallást nem nyújtottak be, nem adóztak az adóköteles ingatlanuk után, jegyzőkönyv megküldésével kerültek értesítésre az ellenőrzés megállapításairól. A jegyzőkönyvben foglaltakra szinte kivétel nélkül minden adózó észrevételt tett. Észrevételükben legtöbben elismerték az adóhiány megállapítását, viszont kérték az adóbírság mellőzését. Az ellenőrzésről szóló határozatban, méltányolva az észrevételükben előadottakat, adóbírság kiszabására nem került sor, az adóhiány és annak késedelmi pótléka viszont öt évre visszamenőleg megállapításra került. A határozat ellen egy esetben került sor fellebbezés benyújtására, ebben az ügyben a Békés Megyei Kormányhivatal, mint másodfokú adóhatóság fog eljárni, dönteni.
 
Hunya Község Önkormányzata a belterületi beépítetlen földrészleteket (telkeket) magánszemélyek kommunális adója keretében adóztatja. Az adó mértéke a kommunális adóban 13.000 Ft/év, melyből 4.000 Ft kedvezményben részesül a belterületi beépítetlen telek tulajdonosa, vagyis ezen telkek esetében az éves fizetendő adó 9.000 Ft. Eddig 42 db ilyen ingatlan volt adóztatva a község illetékességi területén. Az ellenőrzés során 36 db adózatlan ingatlan került feltárásra, ez évi 324.000 Ft plusz bevételt jelent az önkormányzatnak.
 
A határozatok kiküldése után az adózók a képviselő-testületnek címzett levelükben kérték ezen ingatlanok utáni kommunális adófizetési kötelezettség törlését arra hivatkozva, hogy a telkek nagy része csak részben, vagy egyáltalán nincs közművel ellátva, megközelíthetetlenek, rajtuk mezőgazdasági művelés folyik.
 
A telkek kommunális adófizetési kötelezettség alóli jövőbeni mentesítése egyrészt a helyi adókról szóló önkormányzati rendelet módosításával lenne lehetséges, mely szerint a belterületi beépítetlen területek után nem kellene kommunális adót fizetni, kikerülnének az adókötelezettség alól. Ebben az esetben viszont az eddigi 42 db adózott ilyen ingatlant is mentesülne az adófizetési kötelezettség alól, ami évi 702.000 Ft bevételkiesést jelentene az önkormányzatnak.
 
Másik lehetőség a község területrendezési tervének módosítása lenne. Ebben az esetben ezt a területet külterületté lehetne átminősíteni, a külterületi beépítetlen földrészletek pedig nem képezik a kommunális adó tárgyát. Ennek az eljárásnak viszont költségei vannak, amit az önkormányzat nem tud felvállalni, azt az érintett tulajdonosoknak kellene viselniük. Ebben az esetben az eljárás elhúzódása miatt a 2015. évi kommunális adó még kivetésre kerülne.
 
További lehetőség, hogy az önkormányzat visszavásárolja ezen területeket azoktól a tulajdonosoktól, akik nem kívánják fizetni a telkek utáni kommunális adót, ezt azonban csak az értékesítéskori áron lenne célszerű megtenni. Ebben az esetben csak akkor nem kerülne kivetésre a 2015. évi kommunális adó, amennyiben az adásvételi szerződés 2014. december 31-ig a földhivatalhoz benyújtásra kerülne.
 
Kérem az előterjesztés megtárgyalását és döntésük meghozatalát.

 


1. döntési javaslat

"Jókai utcai telkek adóellenőrzése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: helyi adó
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nem kívánja módosítani a helyi adókról szóló 6/2013. (III. 28.) önkormányzati rendeletét.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Jókai utcai telkek adóellenőrzése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: helyi adó
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzata kezdeményezi a község településrendezési tervének a módosítását a Jókai utca beépítetlen területeinek vonatkozásában, amennyiben ezt az érintett tulajdonosok kérik és vállalják az eljárás teljes költségének a megfizetését.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

3. döntési javaslat

"Jókai utcai telkek adóellenőrzése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: helyi adó
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Önkormányzata az eredeti értékesítési áron visszavásárolja a Jókai utca beépítetlen telkei közül azokat, melyeket tulajdonosuk eladásra felkínál, amennyiben a területrendezési terv módosítására nem kerül sor.

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe