4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. január 28-i ülésére

Tárgy:   Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer létrehozását célzó Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodása
Készítette:   Hanyecz Adrienn
Előterjesztő:   Petényi Szilárdné polgármester

 

Tisztelt Képviselő-testület!
 
 A Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás Taggyűlése a 2014. december 10. napján tartott ülésén a 23/2014. (XII.10.) TGY számú határozatával elfogadta a jelen előterjesztés mellékletét képező, a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodást.
 
A 2014. évi önkormányzati választások napján (2014. október 12.) teljes egészében hatályba lépett a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény ( a továbbiakban: Mötv.). A Társulási Megállapodás módosítása a törvényi változásoknak való megfelelés miatt szükséges.
 
Az önkormányzatok társulásaira vonatkozó alapvető szabályokat a Mötv. 87-95. §-ai tartalmazzák, valamint a 95. § (3) bekezdése tartalmaz egy generálklauzulát, mely szerint: „A társulási tanács és a bizottságok működésére egyebekben a képviselő-testületre és az önkormányzati bizottságokra vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.”
 
A Társulási Megállapodás felülvizsgálata során megállapításra került, hogy a hatályos Mötv.-nek való megfelelés miatt szükséges a Társulási Megállapodást módosítani.
 
A Társulási Megállapodás változásai a következők:
 
1.)   Az Elnökség, mint operatív szerv megszűnik, mivel a Mötv. nem ad lehetőséget ebben a formában a létrehozására, így az Elnökségre vonatkozó szabályok hatályon kívül helyezésre kerültek. Új szervként egy hasonló összetételű és feladatkörű bizottság, a Közbeszerzési Bizottság jön létre, melynek működése az anyagban szabályozásra került.
2.)   A Taggyűlés a Mötv. rendelkezése alapján nem a polgármesterekből, illetve alpolgármesterekből áll, hanem a tagönkormányzatok képviselő-testületei által delegált személyekből. Szűkítést csupán a Társulás Elnöke és Alelnöke vonatkozásában tartalmaz a módosítás, mely szerint e tisztségeket kizárólag önkormányzati képviselői minőségben delegált személy töltheti be.
3.)   Fontos változás a folyamatos működés megkönnyítésének érdekében, hogy a Társulás szervei nem az önkormányzati ciklus idejére kerülnek megválasztásra, hanem – főszabályként -   addig, amíg a delegálásuk meg nem szűnik.
A Mötv. 88 § (2) bekezdése, valamint a Társulási Megállapodás VII/40. pontja alapján a Társulásban részt vevő önkormányzatok képviselő-testületeinek mindegyikének minősített többséggel hozott döntése szükséges a Társulási Megállapodás módosításához.
 
Fentiek alapján kérem a tisztelt Képviselő-testületet az alábbi egységes társulási megállapodás határozati javaslat elfogadására.
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                
                                                                                                    
 

 


Döntési javaslat

"Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását célzó Egységes szerkezetbe Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

Hunya Község Képviselő-testülete elfogadja a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulásnak az előterjesztés mellékeltét képező egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodását. Felhatalmazza a polgármestert az egységes szerkezetbe foglalt Társulási Megállapodás aláírására.

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe