3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. február 13-i ülésére

Tárgy:   A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Dr. Csorba Csaba jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek 2014. évi általános választását követően az önkormányzatoktól több megkeresés érkezett a Békés Megyei Kormányhivatalhoz (a továbbiakban: Kormányhivatal) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) szabályozása hiányában felmerült kérdések rendezésére vonatkozóan.
 
Az Mötv.) 132. § (1) bekezdésének k) pontjában biztosított jogkörében eljárva, a fővárosi és megyei kormányhivatalokról szóló 288/2010. (X11.21.) Korm. rendelet 8. § a) pontja alapján az önkormányzati képviselő és hozzátartozója vagyonnyilatkozata (a továbbiakban: képviselői vagyonnyilatkozat) kezelésének helyi szabályozására vonatkozóan az alábbi szakmai segítséget nyújtotta a Kormányhivatal. (kivonatos közlés)
 
„Az Mötv. sem a képviselő-testület, sem a bizottságok részére nem állapít meg eljárási szabályokat a képviselői vagyonnyilatkozatok kezelésére vonatkozóan.
 
Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján feladatkörében eljárva a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
 
Az Mötv. 53. § (1) bekezdése alapján a képviselő-testület a működésének részletes szabályait a szervezeti és működési szabályzatról szóló rendeletében határozza meg.
 
Az Mötv. 60. §-a alapján a bizottság (...) működésére (...) a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni (...).
 
A képviselői és hozzátartozói vagyonnyilatkozatok kezelése kapcsán felvetődött problémák olyan természetűek, amelyek törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonynak tekinthetőek.
 
Ezek helyi szabályozása - a fent hivatkozott jogszabályok alapján - történhet úgy, hogy a képviselő-testület a Szervezeti és MGködési Szabályzatában (a továbbiakban: SzMSz.) vagy a képviselői vagyonnyilatkozatokat kezelő bizottság SzMSz-ében, vagy ügyrendjében szabályozza az eljárást.
 
A helyi rendelkezések megfogalmazásakor analóg szabályozásként figyelembe vehetőek az
egyes vagyonnyilatkozattételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény 11-16. §-ának (a továbbiakban: Vnytv.) szabályai.
 
A fentiekhez kapcsolódva a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség szakmai véleményében kifejtette, hogy a bizottságok nem képviselő tagjainak az Mötv. 57. §-a szerinti jogai és kötelezettségei azonosak. Ezt támasztják alá a törvény 40. §-ában a nem képviselő bizottsági tagokkal kapcsolatosan az összeférhetetlenség, a méltatlanság, a díjazás tekintetében irt a képviselővel azonos kötelezettségek és jogok, melyek szorosan összefüggnek a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettséggel.
 
Ebből következően a bizottság nem képviselő tagjai is vagyonnyilatkozat tételre kötelezettek.
 
Az Mötv. 39. § (3) bekezdése alapján a vagyonnyilatkozatot a szervezeti és működési szabályzatban erre kijelölt bizottság tartja nyilván és ellenőrzi.
 
Az Infotv. 33. § (1) bekezdése alapján a kötelezően közzéteendő közérdekű adatokat internetes honlapon, digitális formában, bárki számára, személyazonosítás nélkül, korlátozástól mentesen, kinyomtatható és részleteiben is adatvesztés és torzulás nélkül kimásolható módon, a betekintés, a letöltés, a nyomtatás, a kimásolás és a hálózati adatátvitel szempontjából is díjmentesen kell hozzáférhetővé tenni (a továbbiakban: elektronikus közzététel). A közzétett adatok megismerése személyes adatok közléséhez nem köthető.
 
Az Infotv 37. § (1) és 33. § (2)-(4) bekezdésében meghatározott szervek (a továbbiakban együtt: közzétételre kötelezett szerv) - a (4) bekezdésben meghatározott kivétellel - tevékenységükhöz kapcsolódóan az 1. melléklet szerinti általános közzétételi listában meghatározott adatokat az 1. mellékletben foglaltak szerint közzéteszik.
 
(2) Jogszabály egyes ágazatokra, a közfeladatot ellátó szervtípusra vonatkozóan meghatározhat egyéb közzéteendő adatokat (a továbbiakban: különös közzétételi lista).
 
(3) A közzétételre kötelezett szerv vezetője - a Hatáság véleményének kikérésével -, valamint jogszabály a közfeladatot ellátó szervre, azok irányítása, felügyelete alá tartozó szervekre vagy azok egy részére kiterjedő hatállyal további kötelezően közzéteendő adatkórt határozhat meg (a továbbiakban: egyedi közzétételi lista).
 
Az Infotv. 1. számú melléklete jelenleg nem rendelkezik arról, hogy az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát kötelezően közzé kell tenni. Ugyanakkor semmilyen rendelkezés nem tiltja, hogy a helyi önkormányzatok egyedi közzétételi listában rendeljék el a vagyonnyilatkozatok közzétételét.
 
Az Mötv. 39. § (3) bekezdésének azon rendelkezése, amely szerint „az önkormányzati képviselő vagyonnyilatkozata - az ellenőrzéshez szolgáltatott azonosító adatok kivételével - közérdekből nyilvános" azt a célt szolgálja, hogy az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát bárki, korlátozás nélkül megismerhesse. Tekintve, hogy az internetes közzététel a választópolgárok információs jogának egyszerűbb érvényesíthetőségét szolgálja, és összhangban van a törvényalkotói szándékkal is, a nyilvánosságra hozatal ilyen módja megengedett, ám nem kötelező.
 
A fentiekben kifejtettek alapján a következő rendelet-tervezetet terjesztem a Képviselő-testület elé.

 


Döntési javaslat

"A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosítása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 

.../2015. (…) önkormányzati rendelet
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el
 
1. § A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 29. §-a kiegészül a következő (4a)-(4b) bekezdésekkel.
„(4a) A (4) bekezdésben nevesített bizottság a képviselők, nem képviselő bizottsági tagok és hozzátartozóik vagyonnyilatkozatának kezelése során az egyes vagyonnyilatkozat tételi kötelezettségekről szóló 2007. évi CLII. törvény 11-16. §-ában szabályozottak szerint jár el.
(4b) A képviselők és nem képviselő bizottsági tagok vagyonnyilatkozatát 8. mellékletben foglalt egyedi közzétételei listában nyilvánosságra kell hozni„
 
2. § Az Ör. 8. mellékletként kiegészül a rendelet 1. mellékletével.
 
3. § Az Ör. 29. §-a kiegészül a következő (7) bekezdéssel.
„(7) A nem képviselő bizottsági tag 2015. március 31-ig, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított harminc napon belül az önkormányzati képviselőre vonatkozó szabályok szerint vagyonnyilatkozatot köteles tenni. „
 
4. § Az Ör. 33. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép.
„(5) A (3) bekezdés szerinti törzshivatal szervezeti felépítése:
a) Adó Osztály
b) Közigazgatási Osztály
c) Pénzügyi Osztály
d) Településfejlesztési Osztály
e) Titkárság
f) Városüzemeltetési Osztály„
 
5. § Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti. 
 
1. melléklet a …/2015. (…) önkormányzati rendelethez
 
EGYEDI KÖZZÉTÉTELI LISTA
 
 
A
B
C
 
Adat
Frissítés
Megőrzés
1.
A képviselők és nem képviselő bizottsági tagok vagyonnyilatkozatai
A változásokat követően azonnal
Az előző állapot törlendő
 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe