1. napirendi pont
TÁJÉKOZTATÓ
A Képviselő-testület
2015. október 12-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a 2015. október 4-i időközi polgármester választásról
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Knapcsek Bálint

Tisztelt Képviselő-testület!

A
Helyi Választási Iroda vezetője 2015. július 2-i keltezésű levelében tájékoztatta a Helyi Választási Bizottságot, hogy Petényi Szilárd Szilveszterné, akit 2014. október 12-én Hunyán polgármesternek választottak, 2015. június 24-én a Képviselő-testülethez intézett levélben jelentette be polgármesteri megbízatásáról történő lemondását.  

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény
szerint a polgármester tisztsége megszűnik a tisztségről történő lemondással. Hunya Község polgármesteri tisztsége a lemondásban megjelölt időpontban,2015. június 30-án üresedett meg. 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény értelmében ha a polgármester megbízatása megszűnik, időközi választást kell kitűzni mely a Helyi Választási Bizottság hatásköre. 

A Helyi Választási Bizottság 
július 15-i ülésén az időközi polgármester választást az önkormányzati választójogi, illetve a választási eljárásra vonatkozó jogszabályokra figyelemmel 2015. október 4-ére, vasárnapra tűzte ki, egyúttal meghatározta a választási eljárás határidőit 
A Helyi Választási Iroda hirdetményben tájékoztatta a pártokat, jelölő szervezeteket és az érintett lakosságot az önkormányzati választás kitűzéséről. Augusztus 20-a előtt valamennyi választójogosult megkapta a választási értesítőt.  

A jelölésre nyitva álló határidőben két független jelölt
vetette magát nyilvántartásba. Hegedűs Bence és Hegedüs Roland személyében. A választási bizottság a szavazás előkészítéseként kisorsolta a jelöltek szavazólapi sorrendjét és jóváhagyta a szavazólap tartalmát. 
A kampány időszakban a jelöltek az Alaptörvény és a választásra vonatkozótörvényeket betartva jártak el így nem került sor olyan kifogásra, amelyben a HVB-nek döntést kellett volna hoznia. 

Október
4-ére a szavazókör és a választási szervek rendben és felkészülten várták a választópolgárokat. A szükséges jogi, személyi és technikai feltételek biztosításával a szavazástörvényes feltételei maradéktalanul adottak voltak. A szavazás rendben és nyugodtan zajlott,rendkívüli esemény nem fordult elő. 
Az urnák felbontását követően a HVI által kifejlesztett helyi tájékoztató rendszernek köszönhetően a polgármester választás végeredményéről már 19 óra 28 perckor értesülhettek a jelöltek és érdeklődők is 

A településen a
570 választójogosultnak a 58,95%-a (336 fő) járult az urnákhoz és 333 érvényes szavazattal megválasztotta a következő négy évre a polgármestert. 
Hunya polgármesterének 236 szavazattal (70,87%) Hegedüs Roland független jelöltet választották meg. 
A Helyi Választási Bizottság az eredményt megállapító jegyzőkönyveben kimondta, hogy a polgármester választás Hunyán érvényes és eredményes lett. Az eredmény ellen kifogás nem érkezett és az jogerőssé vált. 

Az önkormányzati választójogi törvény értelmében az egyéni
listás választási rendszerben megválasztott képviselőt törölni kell a listáról, ha polgármesternek választják meg. Mivel Hegedüs Roland egyéni listán megválasztott képviselő, így helyére a listán következő jelölt Kovács Sándor lép. A Helyi Választási Bizottság 2015. október 7-i ülésén a jelölt részére kiadta a képviselői mandátumot, amely döntés szeptember 10-én jogerőssé vált. 

A Helyi Választási Bizottság nevében gratulál
ok a megválasztott polgármesternek, az új települési önkormányzati képviselőnek és teljes létszámában működő Képviselő-testületnek. 

Megköszön
öm a választási bizottságnak, a választási irodának és mindazoknak a munkáját, akik közreműködtek az idei időközi önkormányzati választásszakszerű ésrvényes lebonyolításában. 

Hunya, 2015. október 12.
 
 
Knapcsek Bálint 
HVB elnök 

« Vissza
Vissza a főmenübe