6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. október 12-i ülésére

Tárgy:   Az Ügyrendi Bizottság személyi összetételének megváltoztatása
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület! 

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 58. § (1) bekezdése szerint „A bizottság elnökének és tagjainak megbízatása a képviselő-testület által történő megválasztással jön létre, a képviselő-testület megbízatásának időtartamára. A bizottság elnökét és – az elnökkel együtt számított – tagjainak több mint a felét az önkormányzati képviselők közül kell választani. Nem lehet a bizottság elnöke vagy tagja a polgármester. 
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.2.) önkormányzati rendelet29. § (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy „A Képviselő-testület Ügyrendi Bizottság megnevezéssel 5 tagból álló állandó bizottságot alakít. 
A 2014. október 22-i alakuló ülésen az Ügyrendi Bizottság elnökének Pintér László képviselő, tagjainak Hegedüs Roland és Várkonyi Zsigmondné képviselők, továbbá Kovács Sándor és Fagyas Gézáné nem képviselők kerültek megválasztásra. 
A 2015. október 4-ei időközi polgármester választáson Hegedüs Roland képviselő független jelöltként indult és polgármesteri tisztséget szerzett. 
A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi L. törvény (a továbbiakban: Vjt.) 13. § (3) bekezdése értelmében „Ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek megválasztották, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.” 
Az október 4-ei polgármesterré választással Hegedüs Roland képviselői mandátuma 2015. október 4-ével megszűnt az egyéni listáról történt törlésével. 
A Vjt. 21. § (1) bekezdése szerint „Ha az egyéni listáról megválasztott képviselő helye üresedik meg, helyére a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.” 
A Hunyai Helyi Választási Bizottság Hunya Községben, a 2014. október 12-i általános önkormányzati választáson az egyéni listára 5 jelöltet vett fel, melyből a választás során 4 jelölt szerzett mandátumot. Az egyetlen jelölt, aki nem szerzett mandátumot, Kovács Sándor független jelölt volt. 
Tekintettel arra, hogy a fentiek miatt egy korábban mandátumot szerzett képviselőt a listáról törölni kellett a megüresedett képviselői mandátumot az egyéni listán szereplő Kovács Sándor részére adta ki a Hunyai Helyi Választási Bizottság. 
Az Mötv. idézett 58. § (1) bekezdése értelmében a polgármester nem lehet a bizottság elnöke vagy tagja. E miatt Hegedüs Roland polgármester bizottsági tagsága a törvény erejénél fogva megszűnik.  Kovács Sándor bizottsági tagsági megbízatása továbbra is fennáll azzal, hogy azt képviselői minőségében látja el.

Az így megüresedő nem képviselői bizottsági helyre javaslom megválasztani ………………………………… 
 

Döntési javaslat

"Az Ügyrendi Bizottság személyi összetételének megváltoztatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete: 
 
1)  Megállapítja, hogy az Ügyrendi Bizottságban, Hegedüs Roland polgármesterré választásával a megüresedő képviselői helyet Kovács Sándor képviselői mandátumot szerzett, korábbi nem képviselő bizottsági tag tölti be. 
 
2) A megüresedett nem képviselői bizottsági tagi helyre ……………………………….. választja meg. 
 
3) Felkéri a jegyzőt, hogy az időközi választást követően megváltozott képviselői névsort és bizottsági tagságot tartalmazó SZMSZ függeléket aktualizálja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe