9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. október 28-i ülésére

Tárgy:   ÁROP-1.A.3-2014-2014-0009 pályázathoz együttműködési megállapodás és esélyegyenlőségi terv elfogadása
Készítette:   Mile Erika, Pardi László, Dr. Uhrin Anna
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester, Megyeri László
Véleményező bizottság:   Ügyrendi Bizottság

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Miniszterelnökség Közigazgatási Programok Lebonyolítási Főosztálya 2015. július 3-án kelt levelében értesítette gesztor önkormányzatunkat, hogy az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0009 számú, „Területi együttműködések az esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítése érdekében a Gyomaendrődi járás területén” c. pályázatunk támogatásban részesült. Az elfogadott elszámolható összköltség 22 millió Ft, a projekt 100 %-os támogatási intenzitású. A Támogatási Szerződés 2015. július 29-én került aláírásra, a projekt megvalósítás időtartama: 2015. augusztus 1. – 2015. november 30.
 
A projekt rövid ismertetése:
Célja, hogy olyan együttműködés alakuljon ki a Gyomaendrődi járáshoz tartozó települési önkormányzatok és a helyi önkormányzatok intézményei, valamint a civil és gazdasági szereplők között, mely a helyi esélyegyenlőségi programokban foglalt társadalmi felzárkóztatás minél hatékonyabb megvalósulását szolgálja a járásszékhely önkormányzat koordinációs tevékenységének köszönhetően. Az együttműködés megvalósulásán túl fontos, hogy a projekt lezárását követően továbbra is fenntartható módon működjön a járási koordináció, és a fejlesztések valódi területi hatással bírjanak a későbbiek folyamán is.
A járási szintű együttműködés pozitív eredményeként várható a feladatok szervezésének és ellátásának minőségi javulása és a költségfelhasználás ésszerűbbé tétele, így jelentősen javulhat a költséghatékonyság és a problémakezelés színvonala, a kooperáció által sikeresebben megvalósítható a járásban élők társadalmi felzárkózását is szolgáló együttműködések elmélyülése. A szakmai koordináció megvalósulása során szervezői és tanácsadói tevékenységek révén a települések többlet szakmai támogatáshoz jutnak.
A projekt hathatósan elősegíti a Helyi Esélyegyenlőségi Programok intézkedési tervében megfogalmazott teendők megvalósítását, illetve ezek járási szintű összehangolását és koordinálását, ezzel pedig az esélyegyenlőség helyreállítását, javítását járási szinten.
A projekt eredménye jelen járási szintre vonatkozó Esélyteremtő programterv is, amely kifejezetten az olyan demográfiai, szociológiai és gazdasági jellegű problémákra vázol fel gyakorlati megoldásokat, amelyek a járáson belül merültek fel, a települések együttműködését igénylik, és a problémák komplex kezelése szükséges.
A programterv kialakítását segítették a járás minden önkormányzata és az egyéb érintett gazdasági, illetve civil szereplők között megvalósult találkozók, továbbá az ezen találkozón elindult párbeszéd.
A projekt eredményeként továbbá megvalósulnak még az alábbiak:
o   A projekt keretében létrejött a járás érintett intézményei között egy hosszú távú együttműködés, amely lehetővé teszi az esélyegyenlőségi programok végrehajtásához szükséges koordinációt;
o   Kialakul és megerősödik a társadalmi párbeszéd a járási hivatal, a járás önkormányzatai, a nemzetiségi önkormányzatok, az egyházak és a civil szervezetek valamint a gazdasági szereplők között.
A fentiek hatásaként hosszú távú együttműködés alakul ki az érintett önkormányzatok és társadalmi szervezetek között, továbbá sikeres, valamint fenntartható esélyegyenlőségi helyi és járási fejlesztések valósulhatnak meg a 2014-2020 közötti programozási időszakban. A problémák komplex kezelése hatására javulhat az önkormányzatok által ellátott közszolgáltatások megszervezésének minősége és hatékonysága, javul az önkormányzatokba és tágabb értelemben a közigazgatási szervekbe vetett bizalom, erősödik a társadalmi felzárkózás és az esélyegyenlőség célja iránti elkötelezettség.
A projekt során kerekasztal megbeszélések 6 alkalommal és szakmai rendezvények 5 alkalommal kerültek megvalósításra. (Vállalt 6-6 alkalom)
  • 2015. 08. 12. 1. rendezvény: Nyitó rendezvény
  • 2015. 08. 27. 1. kerekasztal: (Helyi Esélyegyenlőségi Programok ismertetése, probléma felvetés, operatív kezdés)
  • 2015. 09. 03. 2. rendezvény: (Romák, mélyszegénységben élők helyzete, aluliskolázottság)
  • 2015. 09. 10. 2. kerekasztal: (HEP-ek elemzése, megvalósítási nehézségek, akadályok)
  • 2015. 09. 16. 3. rendezvény és 3. kerekasztal: (Gazdaságfejlesztési szempontok és pályázati lehetőségek, mozgássérültek és fogyatékkal élők rehabilitációja, elvándorlás kérdése) (Implementációs problémák, fogyatékkal élők esélyegyenlőségi kérdései)
  • 2015. 09. 25 4. rendezvény: (Nők és gyermekek esélyegyenlősége)
  • 2015. 10. 08 4. kerekasztal: (Elsődleges javaslatok, nők és gyermekek mint esélyegyenlőségi célcsoportok)
  • 2015. 10. 15. 5. kerekasztal: (JEP tervezet bemutatása és együttműködési megállapodásokkal kapcsolatos egyeztetés)
  • 2015. 10. 22: 6. kerekasztal:(JEP Intézkedési Terv, együttműködések véglegesítése)
  • 2015. 10. 28. 5. rendezvény: (Együttműködési megállapodások ünnepélyes aláírása)
A projekt záró rendezvénye 2015. 11. 12-én 1000 órakor lesz.
 
Projektben vállaltunk együttműködési megállapodások megkötését, melyek az előterjesztés mellékletét képezik, illetve az elkészült Járási Esélyteremtő Programterv elfogadását is, mely szintén a mellékletben olvasható.  
 
Az együttműködési megállapodások témaköreinek összefoglalása (a kerekasztalok döntése alapján):
1. megállapodás: általános – járás önkormányzatai
2.: általános: minden résztvevő
3.: tematikus: roma nemzetiség – önkormányzat és civil szervezet
4.: tematikus: fogyatékkal élők
5.: tematikus: oktatás, nevelés
6.: tematikus: turisztika
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására, döntéshozatalra. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
1. döntési javaslat

"ÁROP-1.A.3-2014-2014-0009 pályázathoz esélyegyenlőségi terv elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0009 számú, „Területi együttműködések az esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítése érdekében a Gyomaendrődi járás területén” című pályázat keretében elkészített „Járási Esélyteremtő Programterv – Gyomaendrődi járás” dokumentumot elfogadja. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"ÁROP-1.A.3-2014-2014-0009 pályázathoz együttműködési megállapodás elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: ügyrendi, napirendi kérdések
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az ÁROP-1.A.3-2014-2014-0009 számú, „Területi együttműködések az esélyegyenlőség és felzárkóztatás elősegítése érdekében a Gyomaendrődi járás területén” című pályázat keretében az együttműködési megállapodásokban felvázolt célokat fontosnak tartja és részt vesz a megvalósításban. Jóváhagyja a Gyomaendrődi Járás Önkormányzataival, az ÁROP pályázati program résztvevőivel, nemzetiségi programban érdekeltekkel, a fogyatékkal élők sorsát támogató partnerekkel, az oktatási -nevelési intézményekkel, valamint a turizmusban tevékenykedő szervezetekkel történt, a határozat mellékletét képező együttműködési megállapodásokat. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe