5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. november 26-i ülésére

Tárgy:   Földhaszonbérleti pályázati kiírás
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete november 4-én tartott ülésén az Önkormányzat tulajdonát képező 021/97 és 234/4 helyrajzi számú termőföldek nyílt pályázati eljárás keretében történő hasznosításáról döntött.
 
A termőföldek adatai
 
Hrsz.
Művelési ág
Terület
( ha )
AK érték
 
021/97
 
szántó
0,7011
29,24
 
234/4
szántó
1,2586
 
 
42,67
 
 
A földhaszonbérlet meghirdetését az alábbi kiemelt feltételek mellett javaslom:
·         A haszonbérlet időtartama: 1 év.
·         A mezőgazdasági ingatlan egészére kell ajánlatot tenni.  A haszonbér összege: 6 Ft/m2/év. 
·         A szerződéskötés jogát az nyeri, aki a versenytárgyaláson legmagasabb bérleti díjat kínálja.
·         A bérleti jogot elnyerőnek a versenytárgyalást követően 15 napon belül szerződést kell kötnie.
 
Kérem a T. Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását. 

Döntési javaslat

"Földhaszonbérleti pályázati kiírás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pályázat
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat tulajdonát képező a 021/97 és 234/4 helyrajzi számú termőföldek határozott idejű haszonbérletére egyfordulós, nyílt pályázatot hirdet meg az alábbi felhívás szerint:
 
 
Hunya Község Önkormányzata
5555 Hunya, Rákóczi út 19.
 
 
 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
 
 
Hunya Község Önkormányzata egyfordulós, nyílt pályázatot hirdet meg Hunya külterületén és belterületén található 021/97 és 234/4 hrsz.-ú termőföldek haszonbérletére.
   
1.A haszonbérleti jogviszony időtartama: 1 év
2.A pályázati eljárásban pályázóként részt vehet:
 
A) Az a természetes személy, akit a földhivatal a földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartás részletes szabályairól szóló 38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Fr.) alapján földművesként nyilvántartásba vett, illetve a pályakezdő gazdálkodó (az a 16. életévét betöltött belföldi természetes személy, illetve tagállami állampolgár, aki a föld tulajdonjogának megszerzésére vonatkozó jognyilatkozat megtételének időpontjában Magyarországon bejelentett lakóhelyén életvitelszerűen tartózkodik, nem rendelkezik az Európai Unió tagállamában, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban, valamint a nemzetközi szerződés alapján velük egy tekintet alá eső államban fekvő föld tulajdonjogával, és a Földforgalmi törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséggel rendelkezik).
 
B) Az a gazdálkodó szervezet, amelyet a Földhivatal az Fr. alapján mezőgazdasági termelőszervezetként vagy újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként nyilvántartásba vett.
 
Nem vehet részt olyan jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, amely nem minősül a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény szerinti átlátható szervezetnek továbbá a nyilvánosan működő részvénytársaság.
Magánszemélyek a személyi okmányaikkal igazolhatják magukat.
Cégek esetében az aláírásra jogosult, vagy érvényes meghatalmazással rendelkező vehet részt a versenytárgyaláson. Az aláírási címpéldány eredeti példányát, a 30 napnál nem régebbi hiteles cégkivonatot, aláírási címpéldányt és a cégszerűen aláírt átláthatósági nyilatkozatot, melyet az eredeti okirat bemutatásával a versenytárgyaláson kell igazolni.
 
A versenytárgyaláson kizárólag az vehet részt, illetve az adhat képviseleti meghatalmazást, akinek a nevére az előleg letétbe helyezésre került.
 
3.A pályázati eljárás tárgyát képező termőföldek főbb adatai:
 
Hrsz.
Művelési ág
Terület
( ha )
AK érték
021/97
szántó
0,7011
29,24
234/4
szántó
1,2586
 
 
42,67
 
 
4.A versenytárgyalásra a pályázat benyújtásának helye, módja, ideje:
 
Helye: Hunya Község Önkormányzata, (Hunya, Rákóczi út 19.)
Módja: Az ajánlattevők ajánlataikat zárt borítékban 1 példányban aláírva, személyesen vagy meghatalmazott útján kötelesek benyújtani. Az ajánlatot minden oldalon aláírva, “eredeti” megjelöléssel kell ellátni. A borítékon fel kell tüntetni „termőföldek bérbeadása” szöveget.
 
 Határideje: 2015. december 11. 1000 óra.
 
 
5.Ajánlati kötöttség, ajánlat visszavonása
 
Hunya Község Önkormányzata az ajánlatát 30 napig tartja. Az ajánlattevő ajánlati kötöttsége a felhívásban megjelölt ajánlattétel beadási határidő lejártával kezdődik. Az ajánlattevő ajánlatát e határidő lejártáig módosíthatja vagy visszavonhatja. Az ajánlattevő az ajánlatához a versenyeztetési eljárás nyertese megállapításának időpontjától számított 30 napig kötve van.
Az ajánlattevő, a benyújtásra nyitva álló határidő lejártáig az ajánlatát bármikor visszavonhatja.
 
6.Pályázat érvényességének feltételei
 
A pályázatra benyújtott ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes és jogilag kötelező erejű nyilatkozatát:
1.      a pályázati felhívásban foglalt feltételek elfogadására,
2.      a haszonbérleti díj mértékére,
3.      nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás, végelszámolás, önkormányzati adósságrendezési eljárás alatt,
4.      tevékenységét nem függesztette fel, vagy nem függesztették fel,
5.      nincs az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 178. §-ának 20. pontja szerinti, 60 napnál régebben lejárt esedékességű köztartozása, helyi adó tartozása,
6.      a birtokba lépés időpontjában nem esik a Földforgalmi tv. 16. § (2) és (3) bekezdéseiben foglalt, birtokolható (birtok: a jogosult tulajdonában, haszonélvezetében vagy bármely más érvényes jogcímen használatában álló valamennyi föld) területek nagyságára vonatkozó korlátozás alá,
7.       az ajánlatában közölt csak az üzleti titok körébe tartozó adatoknak az elbírálása utáni nyilvánosságra hozatalára, vagy annak megtiltására.
 
A Kiíró felhívja a pályázók figyelmét, hogy a fenti nyilatkozatokat alátámasztó dokumentumokat, igazolásokat a részletes Pályázati Kiírásban foglaltak szerint kell a pályázathoz csatolni.
 
Az Önkormányzat a pályázati kiírásban szereplő feltételek szerint értékeli ajánlattevők ajánlatát. Az ajánlat akkor tekinthető érvényesnek, ha úgy az ajánlat, mint az ajánlattevő a fentiekben leírt követelményeknek megfelel és az ajánlattevő az ajánlatához csatolta az előírt mellékleteket, illetve elfogadó nyilatkozatában a pályázat feltételeinek elfogadásáról nyilatkozott.
 
A fenti feltételek hiánya szerződéskötést kizáró oknak is minősül.
 
7.A versenytárgyalás lefolytatása
 
Az ajánlatok értékelését követően az érvényes ajánlatot tevők között versenytárgyalás kerül lefolytatásra.
 
A versenytárgyalás időpontja:  2015. december ...... 1400
 
A versenytárgyalás helye: Hunya Község Önkormányzat (5555 Hunya, Rákóczi út 19.) Tanácskozó terem.
 
A versenytárgyalás lefolytatására Hunya Község Képviselő-testülete az Ügyrendi Bizottságot bízza meg.
 
8.Pályázatok értékelése, elbírálása
A pályázatokat Hunya Község Képviselő – testülete bírálja el a versenytárgyaláson tett ajánlatok alapján. A pályázat nyertese az, akit Hunya Község Önkormányzat Képviselő - testülete döntése alapján a kiírásban foglalt szempontok és az önkormányzat tulajdonosi érdekeinek összességében a legmegfelelőbb ajánlatot tette. Az induló bérleti díj mértékénél alacsonyabb ajánlatot nem lehet tenni.
 
A pályázati eljárás a beérkezett érvényes pályázatok ismeretében Hunya Község Képviselő – testülete a soron következő ülésén hozza meg a döntését.
 
Hunya Község Önkormányzata fenntartja azon jogát, hogy pályázatok ismeretében – akár indokolás nélkül is – az eljárást eredménytelennek minősítse.
 
9.Az előhaszonbérleti jog gyakorlásának módja
A haszonbérleti szerződést Hunya Község Önkormányzat hirdetőtábláján közzé kell tenni.
A közlés kezdő napja a haszonbérleti szerződésnek a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztését követő nap.
A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról 2013. évi CXXII. tv. rendelkezései szerint meghatározott előhaszonbérleti jog jogosultja a közlést kezdő napjától számított 15 napos jogvesztő határidőn belül tehet a haszonbérleti szerződésre elfogadó, vagy az előhaszonbérleti jogáról lemondó jognyilatkozatot. Az előhaszonbérleti jogról való lemondásnak kell tekinteni, ha az előhaszonbérletre jogosult az e bekezdésben meghatározott határnapig nem nyilatkozik.
 
10.Az ellenszolgáltatás, amelynél kedvezőtlenebb ajánlat nem tehető
 
A bérleti díj mértéke: 6 Ft/m2/év.
 
 
A Kiíró felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázó a fentiekben rögzítettől alacsonyabb mértékű díjra nem tehet ajánlatot. Az a pályázat, amelyik a fentiekben rögzítetteknél kedvezőtlenebb ellenszolgáltatás megajánlását tartalmazza, az érvénytelennek minősül.
 
11.Az ellenszolgáltatás teljesítésére vonatkozó előírások
 
Az eljárás nyertesének a bérleti díjat a bérbeadó által kibocsátott számla alapján az esedékes tárgyév szeptember 30. napjáig, a kézhezvételtől számított 15 napon belül kell megfizetni.
 
12.Szerződéskötés feltételei
 
Az Önkormányzat a pályázat nyertesével az értesítést követően 15 napon belül szerződést köt.
A haszonbérlőt terheli a jogszabályok által meghatározott művelési kötelezettséggel kapcsolatos feltételek biztosítása.
 
 A szerződéskötés egyéb feltételei: Ha a pályázat nyertesével a szerződés megkötése – a szerződéskötésre nyitva álló határidőben – meghiúsul, vagy a szerződés aláírása után a nyertes pályázó a szerződést nem vagy nem szerződésszerűen teljesíti és ezért a kiíró a szerződéstől eláll, vagy felmondja azt, úgy a kiíró jogosult a soron következő pályázóval – azonos feltételek mellett – szerződést kötni, vagy új pályázatot kiírni.
 
13.Egyéb információk
A pályázat eredménye az elbírálást követően 7 munkanapon belül írásban kerül közlésre, valamennyi ajánlattevővel.
 A pályázat felhívás megjelenik: Hunya Község honlapján ( www.hunya.hu).
 A termőföldekkel, illetve a versenytárgyalással kapcsolatos felvilágosítást Hunya Község Önkormányzatán lehet kérni munkanapokon 800 és 1400 között (Hunya, Rákóczi út 19. sz. Telefon: (66) 294-141, email: hunya_onkorm@tvn.hu.).
Az ingatlanok a helyszínen előre egyeztetett időpontban megtekinthetők.
Hunya Község Képviselő – testülete 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe