8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2015. november 26-i ülésére

Tárgy:   KBC megállapodás megkötése
Készítette:   Petényi Roland
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet jelentős változtatásokat vezetett be a korábbi időszakra vonatkozó szabályozási rendszerhez képest. A jogszabály rögzíti többek között a Kormány, az Irányító Hatóságok, a kifizető ügynökségek és a szakmai támogatók feladatait, meghatározza a többéves nemzeti és az éves fejlesztési keretet, a felhívások meghirdetésének szabályait, a kiválasztási eljárások és a támogatások igénylésének rendjét, valamint az elszámolható költségekre vonatkozó százalékos korlátokat is.
 
Fontos, hogy az Önkormányzat már a pályázati források megnyílása előtt felkészüljön arra, hogy a támogatási lehetőségeket minél hatékonyabban kihasználja fejlesztési elképzelései megvalósítása érdekében.
 
A Kormányrendelet 5. melléklete tartalmazza az európai uniós források felhasználása kapcsán felmerülő költségek elszámolhatóságának nemzeti szintű szabályait.
A 2014-2020 programozási időszakban a projektmenedzsment költségek együttesen nem haladhatják meg a projekt összes elszámolható költségének 2,5%-át. Emellett a projektmenedzsment költségek vonatkozásában a közszféra szervezetekre speciális előírások vonatkoznak. A projektjavaslat kidolgozásához és a projektmegvalósítás alatti projektmenedzsmenthez igénybevett szakértői szolgáltatás díja a közszféra szervezet kedvezményezettek esetén kizárólag akkor számolható el a projekt keretében, ha a szakértői szolgáltatást állami vagy önkormányzati költségvetési szerv, vagy 100%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság, egyéb szervezet látja el.
 
Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyűlése, Gyula Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, valamint Békés Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 1997 márciusában önkormányzati társulást hozott létre, Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnevezéssel (a továbbiakban: KBC). A KBC célja a tagok és az általuk közrefogott közép-békési régió társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása, ennek érdekében összehangolt területfejlesztési politika érvényesítése, közös területfejlesztési programok kialakítása, végrehajtása.
 
A KBC Társulási Tanácsának tagjai úgy határoztak, hogy a Korm. rendelet által hozott változásokat egységesen, közösen kívánják a jövőben kezelni, ezért a társulás szervezetét megerősítik és felkészítik arra, hogy a térséghez tartozó közszféra szervezetek részére a 2014-2020-as programozási időszakban projektmenedzseri, és más szakértői szolgáltatásokat nyújthasson, mint egyéb szervezet. A Tanács tagjai elkötelezettek amellett, hogy a KBC a tagjain kívül más településekkel is együttműködjön, a fent leírt célok megvalósítása érdekében. Ennek értelmében a KBC képviselői megkeresték Hunya Község Önkormányzatát is a 2014-2020 programozási időszakra vonatkozó együttműködés érdekében.
 
Amennyiben Hunya Község Önkormányzata úgy dönt, hogy fejlesztési projektjeinek előkészítését és megvalósítását a KBC szakértőinek bevonásával kívánja végrehajtani, akkor együttműködési megállapodást szükséges kötni a KBC-vel.
A szakértők bevonására, a projektmenedzsmenti szolgáltatások igénybevételére irányuló együttműködési keretmegállapodás az előterjesztés mellékletét képezi.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete tehát dönthet úgy, hogy a közeljövőben megnyíló uniós pályázatok előkészítése és a fejlesztési projektek megvalósítása során a projektmenedzsmenti feladatok ellátását saját szervezetén belül a Közös Önkormányzati Hivatallal biztosítja, illetve amennyiben nem rendelkezik elegendő kapacitással, akkor igénybe veszi a KBC fent ismertetett szolgáltatását az egyes projektekre vonatkozóan, eseti megbízással.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg.   
Döntési javaslat

"KBC megállapodás megkötése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az együttműködési keretmegállapodás tervezetet megismerte, elfogadja azzal a kiegészítéssel, hogy amennyiben a Közös Önkormányzati Hivatal a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások igénybevétele és a fejlesztési projektek megvalósítása során a projektmenedzsmenti feladatainak ellátására nem rendelkezik elegendő kapacitással, akkor az egyes konkrét projektek beruházások ismeretében projektenként dönt arról, hogy a 272/2014.(XI.05.) számú kormányrendelet 3.8.2.1. pontja szerint a projektmenedzsmenti  feladatokat az önkormányzat költségvetési szerve, vagy 100 %-os állami tulajdonban lévő gazdasági társasággal láttassa el. Azaz kapacitáshiány esetén az Önkormányzat fenntartja magának a jogot, hogy eseti, az adott projektre vonatkozó együttműködési megállapodást kössön a Közép-Békési Területfejlesztési Önkormányzati Társulással (5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.). A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az együttműködési keretmegállapodás aláírására.  
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe