10. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2016. április 27-i ülésére

Tárgy:   A Magyar Vöröskereszt hunyai szervezetének kérelme
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Vöröskereszt Hunyai Alapszervezete kérelmet nyújtott be az Önkormányzathoz, hogy részükre a 2016. évben megrendezésre kerülő véradások keretében felmerülő költségekhez anyagi támogatást szíveskedjen nyújtani. A támogatást véradással kapcsolatos rendezvényeikre szeretnék fordítani, a megjelent véradók megvendégelésére, megbecsülésére. Az Alapszervezet kérelmét az előterjesztéshez mellékeltük.

Hunya Község Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről szóló 1/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. mellékletének 196., ‘Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre' megnevezésű során betervezett összeg nyújt fedezetet a helyi civil szervezetek támogatására.

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény év végrehajtási rendeletei szerint az államháztartás alrendszeréből csak olyan szervezetnek nyújtható támogatás amelyik átlátható szervezetnek minősül, megfelel az egyéb jogszabályi előírásoknak (pl. köztartozás mentesség), a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény és végrehajtási rendelete szerint nem összeférhetetlen a támogatás nyújtása szempontjából, továbbá civil szervezet esetén az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény 30. § (1) bekezdése alapján a jóváhagyásra jogosult döntéshozó szerve által elfogadott utolsó üzleti évről szóló számviteli beszámolóját letétbe helyezte az Országos Bírósági Hivatalnál.
A Magyar Vöröskereszt szervezeti felépítése és belső szabályai szerint a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete jogképes abból a szempontból, hogy a célszerinti tevékenbységéhez az önkormányzat által nyújtott támogatást fogadni tudja. Ez a támogatási forma közvetlenül szolgálja a szervezet céljait, és a csatolt támogatási szerződés-tervezet is kellő garanciát ad arra, hogy a szervezetnek nyújtott támogatás helyben hasznosuljon.
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a döntési javaslat elfogadására.
Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"A Magyar Vöröskereszt hunyai szervezetének kérelme"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete részére ………...-Ft azaz ……………,-Ft összegű támogatást nyújt Hunya Község Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről szóló 1/2016. (II. 16.) önkormányzati rendelete 5. mellékletének 196., ‘Működési célú pénzeszközátadás államháztartáson kívülre' megnevezésű során betervezett összeg terhére.
A Képviselő-testület felhatalmazza a Polgármestert a szükséges jognyilatkozatok megtételére és a támogatási szerződés megkötésére.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe