4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2016. október 26-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztató Gyomaendrőd Város Önkormányzata többségi tulajdonában lévő Gyomaközszolg Kft. hulladékgazdálkodási tevékenységének Állami Számvevőszéki ellenőrzéséről és a Számvevői Jelentés megállapításaira tett intézkedési tervekről
Készítette:   Nyíri-Szmolár Eszter, Szilágyiné Bácsi Gabriella, Dr. Uhrin Anna
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az Állami Számvevőszék 2016. évben ellenőrizte Gyomaendrőd Város Önkormányzata többségi tulajdonában lévő Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási közfeladat ellátását érintő 2011-2014. évi gazdálkodási tevékenységének szabályszerűségét.
Az ellenőrzés két szálon futott, egy időben folyt a vizsgálat a Társaságnál és az Önkormányzatnál is.
 
Az ellenőrzés menete az alábbi volt:
  • 2016. január 4-én levélben értesítette Gyomaendrőd Város Önkormányzatát az Állami Számvevőszék, hogy megkezdte a Gyomaközszolg Kft. hulladékgazdálkodási tevékenysége szabályszerűségi ellenőrzésének előkészítő munkáit. Dokumentumjegyzékben rögzítette az összekészítendő anyagok és a kitöltendő tanúsítványok listáját.
  • 2016. január 26-án megérkezett az Ellenőrzési program.
  • Helyszíni ellenőrzést rendeltek el 2016. január 26. és április 8-a közötti időszakban. Ezen időszakban Gyomaendrőd feladata a dokumentumjegyzék alapján az anyag összeállítása, a tanúsítványok kitöltése, a dokumentumok kiegészítése és a szükséges nyilatkozatok megtétele volt.
  • 2016. március 22-én megküldésre került a számvevőszék részére a végleges dokumentumjegyzék és a teljességi nyilatkozat.
  • 2016. március 31-én az önkormányzat és az ellenőrzéssel megbízott számvevő között adategyeztetésre került sor.
  • 2016. július 26-án megérkezett az ellenőrzés jelentés tervezet.
  • 2016. augusztus 12-én észrevétel küldés a jelentés tervezetre, melyben a megállapítások pontosítását kezdeményeztük.
  • 2016. szeptember 27-én az Állami Számvevőszék reagált a jelentés tervezetre tett önkormányzati észrevételekre.
  • 2016. szeptember 28-án megérkezett az ellenőrzésről készített végleges jelentés.
 
Az ellenőrzés során az Állami Számvevőszék értékelte a közfeladat-ellátás megszervezésére vonatkozó önkormányzati döntéseket és azok előkészítését szabályszerűségi szempontból, továbbá a Társaság hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásának és működésének felügyeletét, a tulajdonosi jogok érvényesítését, illetve a tulajdonosi jogok eszköztárának alkalmazását.
 
Az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény 33. § (1) bekezdése értelmében a jelentésben megfogalmazott megállapítások és javaslatok megvalósítására az ellenőrzött önkormányzatnak intézkedési tervet kell összeállítani, melyet a jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül szükséges az Állami Számvevőszék részére megküldeni.
 
A jelentéssel egy időben egy elnöki figyelemfelhívás is érkezett Gyomaendrőd Város Önkormányzatához, mely az ellenőrzött tevékenységben rejlő kockázatok csökkentésére tartalmaz olyan javaslatokat, melyre a levél kézhezvételét követő 15 napon belül kellett reagálni és a megállapításokra tett intézkedésekről az ÁSZ elnökét értesíteni.
 
Az ÁSZ jelentés, a jelentésben megfogalmazott, Gyomaendrőd Város polgármesterének címzett javaslatokra tett intézkedés dokumentumai (levél a felügyelő bizottság elnökének, levél a Gyomaközszolg Nonprofit Kft-nél könyvvizsgálói feladatokat ellátó könyvvizsgálónak, valamint a Gyomaközszolg Nonprofit Kft. javadalmazási szabályzata a taggyűlési határozattal), az ÁSZ Elnökének figyelemfelhívó levele és a figyelemfelhívó levélre tett észrevétel az előterjesztés mellékletét képezi.
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az alábbi döntési javaslatokat fogadta el 2016. október 12-i rendkívüli ülésén:
 
 
1.      Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja az Állami Számvevőszék „Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok (Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft.) közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenysége szabályszerűségének ellenőrzéséről szóló” számvevői jelentésére készített alábbi Intézkedési Tervet.
 
INTÉZKEDÉSI TERV
 
az ÁSZ vizsgálat javaslataira
 
A polgármester:
 
1.      Hívja fel a felügyelő bizottság elnökének figyelmét az ügyrend elkészítésére és a jóváhagyása érdekében a Taggyűlésre történő előterjesztésre.
 
Reagálás, intézkedés:
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Polgármestere 2016. október 4-én levélben hívta fel a felügyelő bizottság elnökének figyelmét az ügyrend elkészítésére és a taggyűlés általi jóváhagyására.
Az Ügyrend elfogadásáról szóló taggyűlési határozatot és magát az ügyrendet 2016. október 20. napjáig kell, hogy a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottsága Gyomaendrőd Város Önkormányzata részére megküldje. Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. október 27-i ülésén ismeri meg a Taggyűlés által jóváhagyott Ügyrendet.
 
Határidő: 2016. október 27.
Felelős: Toldi Balázs polgármester
 
2.      Kezdeményezze, hogy a Társaság legfőbb szerve tegyen eleget a Társaság vezető tisztségviselőire, FB tagjaira és az Mt. 208. §-ának hatálya alá tartozó munkavállalóira vonatkozó Javadalmazási szabályzat megalkotási kötelezettségének és döntsön annak elfogadásáról.
 
Reagálás, intézkedés:
A Javadalmazási szabályzatot a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. Taggyűlése 18/2016. 04. 26. Tgy. határozatával jóváhagyta (A záradékolt Javadalmazási szabályzat és taggyűlési határozat mellékelve.).
 
3.      Hívja fel a könyvvizsgáló figyelmét az éves beszámoló kiegészítő melléklete tartalmi megfelelőségének ellenőrzésére és annak könyvvizsgálói záradékban való megjelenítésére, valamint a követelések értékvesztésének elszámolásával összefüggésben a felülvizsgálati feladatának megfelelő végrehajtására.
 
Reagálás, intézkedés:
Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Polgármestere 2016. október 4-én levélben hívta fel a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. megbízott könyvvizsgálójának figyelmét arra, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítson a beszámoló tartalmi megfelelőségének ellenőrzésére és felülvizsgálati feladatának megfelelő végrehajtására.
 
 
2.      Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja az Állami Számvevőszék „Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok (Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft.) közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenysége szabályszerűségének ellenőrzéséhez kapcsolódó” Elnöki figyelemfelhívásra tett észrevételt, intézkedést.
 
3.             Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdeményezi, az Önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságoknál a tulajdonosi ellenerőzési rendszer felülvizsgálatát. A tulajdonosi ellenőrzési rendszert úgy kell felülvizsgálni, hogy a jövőben a felügyelő bizottságok tagjai rendelkezzenek jogi, pénzügyi és szakterületi  képesítéssel. 
 
Határidő: 2016. november 24.
Felelős: Toldi Balázs polgármester
 
4.         Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete felkéri a Gyomaközszolg Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját, hogy a Kft. hulladékgazdálkodási tevékenységének Állami Számvevőszéki ellenőrzésről szóló jelentésre tett intézkedési tervét, szíveskedjen a testület részére 2016. október 20. napjáig megküldeni.
 
Határidő: 2016. október 27.
Felelős: Toldi Balázs polgármester
 
 
Gyomaendrőd Város Önkormányzata a Számvevői Jelentésre tett intézkedési tervét és az Elnöki figyelemfelhívásra tett észrevételét a testületi döntésekkel együtt 2016. október 12. napján megküldte az Állami Számvevőszék részére.
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, szíveskedjen a számvevői ellenőrzésről szóló tájékoztatót tudomásul venni.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Tájékoztató elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megismerte és tudomásul veszi a Gyomaendrőd Város Önkormányzata többségi tulajdonában lévő Gyomaközszolg Kft. hulladékgazdálkodási tevékenységének Állami Számvevőszéki ellenőrzéséről és a Számvevői Jelentés megállapításaira tett intézkedési tervekről szóló tájékoztatót. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe