1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2017. január 11-i ülésére

Tárgy:   Közműberuházás célú előtakarékossághoz kapcsolódó engedményezési jogról lemondás
Készítette:   Megyeri László
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Még az ezredfordulót követő első évtizedben fogalmazódott meg az az igény, hogy Hunyán is megoldásra kerüljön a háztartási szennyvíz elszállítását és tisztítását szolgáló közmű rendszer.
A települési szennyvíz csatornázás előkészületei több éven keresztül folyamatosan zajlottak. Elsősorban itt a beruházás finanszírozási kérdései nyomtak nagyobb súllyal a latban. Az önkormányzat 2010-re rendezte adósságait és ezt követően egyre nagyobb mértékű fejlesztési tartalékkal is rendelkezett. A beruházásban érdekelt lakosság is elő takarékosságba kezdett. Az ingatlan tulajdonosok az OTP Lakástakarék Zrt-vel lakáselőtakarékossági szerződést kötöttek.

Az állami támogatás igénybevételét is lehetővé tevő előtakarékossági konstrukció célja kifejezetten az volt, hogy elősegítse a szennyvíz beruházás során fizetendő lakossági érdekeltségi hozzájárulás finanszírozását.
A megkötött előtakarékossági szerződések fontos záradéka volt azonban az is, hogy a kedvezményezettek a lakás előtakarékossági szerződésük szerződéses összegének megtakarítási részét a leendő érdekeltségi hozzájárulásuk erejéig a Hunyai Viziközmű Társulatra, illetve annak megalakulásáig, majd a beruházás befejezését követően Hunya Község Önkormányzatára engedményezték.

Tisztelt Képviselő-testület!

Mint közismert, jelenleg nem látszik arra esély, hogy a Hunya méretű települések részére olyan pályázati felhívás kerüljön kiírásra, amely alkalmas lenne arra, hogy annak támogatási összegéből és a lakossági, közületi pénzforrásokból megvalósítható legyen a vezetékes szennyvíz hálózat.
Időközben egyre több lakás előtakarékossági szerződés jár le, és az érintettek, látva a beruházás szervezése és a pályázás körüli nem pozitív fejleményeket, igényt nyújtanak be arra, hogy az önkormányzat oldja fel az engedményezési zárolást és tegye lehetővé a megtakarított összeghez való hozzáférést a kedvezményezettek részére.

A fentiek érdekében a következő határozati javaslatot terjesztem elfogadásra. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Közműberuházás célú előtakarékossághoz kapcsolódó engedményezési jogról lemondás"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: beruházás
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

1) Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete megállapítja, hogy 2017-ben nem várható a tervezett hunyai szennyvízberuházás megvalósulása, pályázat hiányában.
2) Az 1) pontban foglaltakra figyelemmel úgy dönt, hogy az OTP LTP Zrt-nél a szennyvízberuházás céljára létrehozott hunyai projekt LTP szerződések kapcsán valamennyi élő szerződés esetében feloldja a Hunya Község Önkormányzata részére bejegyzett engedményezési záradékot.
3) Megbízza a polgármestert a szükséges intézkedések megtételével és felhatalmazza a határozat végrehajtása kapcsán a szükséges jognyilatkozatok megtételére.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 02. 28.
Felelős: Hegedüs Roland
Hivatali felelős: Feketéné Balogh Rita

« Vissza
Vissza a főmenübe