4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2017. február 8-i ülésére

Tárgy:   Hunya belterület 234/4 hrsz.-ú termőföld haszonbérleti szerződésének meghosszabbítása
Készítette:   Csényi István, Hanyecz Adrienn
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Szilágyi Béláné 5555 Hunya, Rákóczi út 32. szám alatti lakos kérelemmel fordult az önkormányzathoz. A használatában lévő önkormányzati tulajdonú 234/4 hrsz.-ú szántó művelési ágú ingatlan haszonbérleti szerződése lejár, azonban a továbbiakban is szeretné bérelni.
Az önkormányzat termőföldjeinek haszonbérlete a 234/4 hrsz.-ú szántó termőföld kivételével 2017. október 31. napjával járnak le. A 234/4 hrsz.-ú szántó termőföld szerződése is meghosszabbítható 2017. október 31. napjáig. Így a termőföldek hasznosítása egységesen kezelhető, a pályáztatás során jobb szerződéskötési feltételek érhetők el.
A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény rendelkezik a haszonbérleti szerződés módosításáról, valamint az olyan haszonbérleti szerződésnek az esteiről, melynek létestése során nem áll fenn előhaszonbérleti jog.
A törvény 58. § (1) bekezdése alapján ha a módosítással a szerződés időtartama kerül meghosszabbításra, illetve ha a módosítás a haszonbér mértékének a csökkentésére irányul, és a szerződés meghosszabbított időtartama nem lépheti túl a 44. §-ban meghatározott maximális időtartamot (20 év), akkor nem áll fenn az előhaszonbérleti jog, ennek megfelelően nem kell a szerződést kifüggeszteni.
A fent hivatkozott törvényi szabályozás feltételeinek megfelelően kerül meghosszabbításra a termőföld haszonbérleti szerződés.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és az alábbi döntési javaslat elfogadását.  

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Hunya belterület 234/4 hrsz.-ú termőföld haszonbérleti szerződésének meghosszabbítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Szilágyi Béláné (5555 Hunya, Rákóczi út 32.) haszonbérlővel 2016. március 18. napján megkötött az önkormányzat tulajdonában lévő 2017. március 17. napján lejáró 234/4 hrsz-ú 1 ha 2586 négyzetméter területű, szántó művelési ágú ingatlan  haszonbérleti szerződését meghosszabbítja 2017. október 31. napjáig változatlan feltételek mellett.

 
FÖLDHASZONBÉRLETI SZERZŐDÉS 
MÓDOSÍTÁSA  
 
 
Mely létrejött egyrészről Hunya Község Önkormányzata (székhely: 5555 Hunya, Rákóczi utca 19., statisztikai szám: .........., törzskönyvi azonosító szám a Magyar Államkincstár nyilvántartásában: .......; adószám: ......... képviseli: Hegedüs Roland polgármester, lakcíme: 5555 Hunya, Kodály utca 14. ), mint Haszonbérbeadó /továbbiakban: Haszonbérbeadó, 
másrészről Szilágyi Béláné ( születési név: ....., született: ......, anyja neve: ...., lakcíme: 5555 Hunya, Rákóczi út 32., személyi azonosító jele: ...... állampolgársága: Magyar, adóazonosító jele: ......., Agrárkamarában kapott azonosító száma: ....), mint Haszonbérlő / továbbiakban: Haszonbérlő / között a mai napon és helyen az 2016. március 18-án kelt, Hunya, belterület 234/4 helyrajzi számú 1 ha 2586 nm területű 42,67 aranykorona értékű, szántó művelési ágú termőföld haszonbérletére kötött szerződés módosításának tárgyában a következő feltételek mellett:  
 
1. Felek közös megegyezés alapján a közöttük 2016. március 18. napján a Hunya belterület 234/4 helyrajzi számú 1 ha 2586 m2 területű 42,67 aranykorona értékű, szántó művelési ágú termőföldre megkötött haszonbérleti szerződés 4. pontjában meghatározott bérleti jogviszony időtartamát 2017. október 31. napjáig meghosszabbítják.
2.   Haszonbérlő a jogi következmények teljes tudatában kijelenti, hogy megfelel a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (továbbiakban: Földforgalmi törvény) 40.§ (1)-(4) bekezdésekben, valamint a 41.§-ban foglalt feltételeknek és vállalja, hogy ezen feltéteknek a földhasználati szerződés teljes időtartama alatt meg is fog felelni. Vállalja továbbá, hogy a föld használatát másnak nem engedi át, azt maga használja és ennek során eleget tesz a földhasznosítási kötelezettségének. Nyilatkozik ezen felül, hogy jogerősen megállapított és fennálló földhasználati díjtartozása nincs.
3.   Haszonbérlő a jogi következmények tudatában kijelenti, hogy a szerződés tárgyát képező föld haszonbérbe vételével a már birtokában lévő föld területnagysága nem haladja meg a Földforgalmi törvény szerint birtokmaximumot. Tudomásul veszi, hogy ha utólagos ellenőrzés során jogerősen megállapításra kerül, hogy ezen nyilatkozata valótlan, akkor az büntetőjogi felelősségre vonást, valamint a haszonbérleti szerződés tárgyát képező föld használata után a jogsértő állapot fennállása alatt, a jogsértéssel érintett földterület után a részére folyósított költségvetési vagy európai uniós támogatásnak megfelelő pénzösszeg visszafizetésének kötelezettségét eredményezi.  
4.   Haszonbérlő kijelenti, hogy megfelel a Földforgalmi törvény 5. § 7. pontjában foglalt feltételeknek, vagyis földművesnek minősül.
5.   A megállapodás az eredeti földhaszonbérleti szerződés egyéb rendelkezéseit nem érinti. 
6.   Szerződő felek megállapítják, hogy a Haszonbérbeadó tulajdonában álló jelen földhaszonbérleti szerződés módosítás tárgyát képező termőföld földhasználati jogosultságának az átengedéséhez  a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 59.§ (1) bekezdése a) pontja alapján nem kell a mezőgazdasági igazgatási szerv jóváhagyása.  
7.   Szerződő felek megállapítják, hogy a Haszonbérbeadó tulajdonában álló jelen földhaszonbérleti szerződésmódosítás a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 58.§ (1) bekezdése alapján az időtartam meghosszabbításra irányul. A bérleti jogviszony időtartama nem lépi túl a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 44.§ (1) meghatározott időtartamot.  
8.   Jelen szerződésben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:349-356.§-ai, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény 38-59.§-ai, illetve a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény IX. fejezetében foglaltak az irányadóak.  
9.   Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a földhaszonbérleti szerződés módosításához ……./2017. (……..) Hunya Kt. határozatával hozzájárult. 
10. Jelen földhaszonbérleti szerződésmódosítást egymással mindenben megegyező 4 példányban készült, amelyből a feleket 2-2 példány illeti meg. 
11. Felek a jelen szerződést – amely 2 oldalból áll - átolvasás és értelmezés után, mint akaratukkal mindenben megegyezőt, jóváhagyólag írják alá. 
  

Hunya, 2017…………………………

  
…………………………………………             ………………………………………… 
Hunya Község Önkormányzata 
Hegedüs Roland 
polgármester 
Haszonbérbeadó 
Szilágyi Béláné
Haszonbérlő 
   
Jogi ellenjegyzés: dr. Uhrin Anna jegyző 
  
Előttünk, mint tanúk előtt: 
  
Név:                                                                           Név: 
Személyi ig. szám:                                                     Személyi ig. szám: 
Lakcím:                                                                     Lakcím: 
Aláírás:                                                                      Aláírás:  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe