7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2017. június 28-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a közmunka-programokról
Készítette:   Buza Anita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

2017. március 1. napjától elindultak a 2017/2018 évi közfoglalkoztatási programok.
A Mezőgazdasági programban 10 fő segédmunkás és 1 fő növénytermesztési brigádvezető kezdte meg a munkáját. A mintaprogramra benyújtott támogatási kérelmet elfogadták. A munkaruhák, védőeszközök, kis értékű tárgyi eszközök beszerzését március hónapban megkezdtük.
A belvízelvezetés program tervezetét is elfogadták, így ebben a programban 5 fő segédmunkás és 1 fő munkaszervező kezdte meg a munkáját. Május hónapban új munkaszervező vette át a feladatokat. Június hónapban 1 fő sikeresen elhelyezkedett a versenyszférában, így 4 fő segédmunkás és 1 fő munkaszervező folytatja a munkát. A mezőgazdasági programmal hasonlóan a belvízelvezetés programban is március hónapban kezdtük meg a beszerzéseket.
 
A Hosszabb távú közfoglalkoztatás keretein belül 2 fő képzésen vett részt, akik 2017 áprilisában kertész OKJ-s bizonyítványt szereztek. Ebből a programból 2017. május 1. napjától, 1 fő a mezőgazdasági, 1 fő a belvízelvezetési programba került át.
 
2017. március 6-tól elindítottuk a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatást 4 fővel, akiknek a feladata közé tartozik az Önkormányzat konyháján való kisegítés, valamit a köztemető és a község belterületének rendben tartása. 2017. június hónaptól 1 fő tanfolyamon vesz részt, így a munkaviszonya megszűnt és 3 fővel folytatódik a program.
 
2017 júniusában, a jelenlegi adatok szerint a közfoglalkoztatottak száma 19 fő. A programok költségeit (bérköltség, béreket terhelő szociális hozzájárulási adó, beruházási és dologi költségek) az állam 100%-ban támogatja.
Fontos dolognak tartom a közmunka programot, mely településünkön jelenleg 19 főnek teremt munkalehetőséget. A közfoglalkoztatáson belül dolgozók a munkaerőpiacon nem tudnak elhelyezkedni koruk vagy végzettségük miatt, így ez az egyetlen kereseti lehetőségük. Célunk, hogy a Gyomaendrődi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya által indított képzéseken minél többen vegyenek részt, hogy a megszerzett szakképesítéssel esélyük legyen elhelyezkedni a versenyszférában.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámoló elfogadására!


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a közmunka-programokról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: foglalkoztatás
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete a "Beszámoló a közmunka-programokról" szóló tájékoztatót tudomásul veszi.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe