7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2017. augusztus 30-i ülésére

Tárgy:   Működési forrás biztosítása Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal számára
Készítette:   Petényi Roland, Dr. Uhrin Anna jegyző
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

I.
2016-ban a Képviselő - testület több TOP pályázat benyújtásáról határozott, melyek közül mindegyik eredményes volt. A benyújtott pályázatok közül hármat a KBC Nonprofit Kft. készített. A TOP-4.2.1-15-ös pályázatot a konyha rentábilis átalakítása érdekében szerette volna benyújtani Hunya Község Önkormányzata, melyet a KBC Nonprofit Kft. az idő rövidségére való tekintettel nem vállalt.  A pályázat benyújtása érdekében, Hegedüs Roland Polgármester Úr a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Fejlesztési Osztályának kérte segítségét. Az előkészítésében a Településfejlesztési Osztály három kollégája dolgozott együtt egy külsős tervezővel és szakértővel. A pályázat határidőben összeállításra és benyújtásra került, melynek a költségvetésébe a pályázathoz szükséges tervdokumentáció és a szakmai tervnek a költsége, valamint a projektmenedzsmenti költségek betervezésre kerültek, viszont a Fejlesztési Osztály kollégáinak pályázatírási költségei még nem lettek elszámolva. Az az egyezség született, hogy a pályázat eredményének függvényében ellentételezi az Önkormányzat a többletfeladat ellátását.  A projekt 15.000.000,- Ft támogatásban részesült.
 Az egyeztetés eredményeként az a javaslat született, hogy Hunya Község Önkormányzata 183.000 Ft-ot működési célú pénzeszközátadás jogcímen átad a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal számára a pályázat sikeres összeállításáért, benyújtásáért. A szükséges forrás a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 pályázathoz elkülönített keretösszeg pályázathoz nem szükséges részéből biztosítható.
 
II.
A Közös Önkormányzati Hivatal Hunyai Kirendeltségén Kulik Edit köztisztviselő 2017. április 30. napjával nyugdíjba vonult. Az adóhatósági feladatok ellátását Bella Andrea vette át, aki ezen feladatok tekintetében egyelőre önálló kiadmányozási joggal nem rendelkezik.  Az adóerő-képességet a befolyt iparűzési adó határozza meg. A település költségvetésének jelentős részét teszi ki ezen adóbevétel mértéke, ezért különösen fontos, hogy a bevallások feldolgozása, lekönyvelése időben megtörténjen, valamint az adóbehajtási feladatok ellátása is folyamatos legyen. Az adóerő-képességet 2016 évről benyújtott bevallásokból számítjuk ki, ez adja az adó alapját.  Az adóerő-képesség az adóalap 1,4 % -a. Ez Hunya Község Önkormányzata esetén 24.377.077,- Ft. Az adóerő-képesség megállapításától függ az Önkormányzat számára járó állami támogatások mértéke is, bár a település egy főre eső adó-erőképessége meghaladja a 32.000,- Ft-ot.
Az adóerő-képesség megállapítását a Közös Önkormányzati Hivatal Adó Osztályának munkatársai látták el többletfeladatként, amely magába foglalta az iparűzési adóbevallások feldolgozását, lekönyvelését, adatszolgáltatások teljesítését, pénzforgalom könyvelését. Természetesen ebbe nem tartozik bele az új kolléga betanítása, valamint a Kirendeltségen folyó adóhatósági munka segítése, ami azt is magába foglalta, hogy az Adó Osztály munkatársai heti rendszerességgel a Hunyai Kirendeltségen segítették a zökkenőmentes ügyfélfogadás ellátását. Az egyeztetés eredményeként az a javaslat született, hogy Hunya Község Önkormányzata 183.000 Ft-ot működési célú pénzeszközátadás jogcímen átad a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal számára az adóerő-képesség megállapításából járó többletfeladatok ellátásának finanszírozása céljából. A szükséges forrás a VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 pályázathoz elkülönített keretösszeg pályázathoz nem szükséges részéből biztosítható.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés megtárgyalását követően hozza meg döntését.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"„Működési forrás biztosítása Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal számára”"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 366.000,- Ft-ot - működési célú pénzeszközátadás jogcímen - átad a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalnak, a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozóinak többletmunkájának elismeréseként. A pénzeszközátadás fedezete a VP 6-7.2.1-7.4.1.2-16 pályázathoz elkülönített önerőkeret pályázathoz nem szükséges maradványa.

Határidők, felelősök:

Határidő: 2017. 09. 15.
Felelős: Hegedüs Roland
Hivatali felelős: Balogh Rita

« Vissza
Vissza a főmenübe