7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2018. március 28-i ülésére

Tárgy:   Első világháború történelmi emlékeit őrző új emlékmű állítása
Készítette:   Balogh Rita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!

A Közép-és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (mint Támogatásközvetítő a Kormány 1472/2012. Korm. határozata alapján) XX. Század Intézete az első világháború centenáriumi rendezvénysorozata keretében az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság megbízásából ismét pályázatot hirdet az első világháború történelmi emlékeit őrző emlékművek rendbetételére, renoválására, helyreállítására, továbbá új emlékművek felállítására.
A pályázat keretében az elhanyagolt, forráshiány miatt nem megfelelően gondozott első világháborús emlékművek állagmegőrző karbantartására és felújítására van lehetőség, továbbá új emlékmű felállítására, mely a pályázó által biztosított helyszínen kerülnek elhelyezésre. A program célja, hogy ily módon is ébren tartsa az első világháborúval kapcsolatos társadalmi emlékezetet, s ezáltal hozzájáruljon a közös értékeken, történelmen és kultúrán alapuló magyar és európai identitás erősítéséhez.

Az elnyerhető támogatás összegének felső határa meglévő emlékművek esetén 2.500.000 forint, új emlékművek esetén 5.000.000 forint. A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás, előfinanszírozás formájában.

A fentiek alapján Hunya Község Önkormányzata egy teljesen új emlékművet létesíthetne a község temetőjében, a második világháborús emlékmű közelében. A kapott árajánlat (mely az előterjesztés mellékletét képezi) szerint egy 100*100*110 cm-es betonalapon fekvő, 150*150*15 cm-es betonjárda, 2 cm-es impala gránitlappal burkolt lapon helyezkedne el a 80*80*210 cm-es emlékműoszlop. Az oszlop szintén impala gránittal lenne burkolva és az emlékmű elejébe fehér betűkkel vésve a nevek.
A pályázat benyújtásához szükséges Képviselő-testületi döntés.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testülettől az alábbi határozati javaslat elfogadását.

Döntési javaslat

"Első világháborús új emlékmű állítása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pályázat
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete pályázatot nyújt be a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány által kiírt KKETTKK CP-02 jelű pályázati kiírásra, az Első világháború emlékeit őrző új emlékmű létesítése Hunya községben címen, 4.891.000 Ft összegre, új emlékmű létesítésére a község temetőjében. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a szükséges intézkedések és jognyilatkozatok megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe