4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2018. április 25-i ülésére

Tárgy:   Belső ellenőri jelentés
Készítette:   Kocsisné Takács Gabriella
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Község Önkormányzatánál az elmúlt évben két alkalommal történt belső ellenőrzés.
 
1.       Hunya Község Önkormányzata a 129/2016. (XI. 30.) Képviselő-testületi határozatával rendelte el a „2016. évi költségvetési beszámoló és zárszámadás átfogó vizsgálata” tárgyú belső ellenőrzést.
 
Az ellenőrzés alá vont időszak: 2016. január 1.-2016. december 31.
 
Az ellenőrzés célja: az önkormányzat gazdálkodásának áttekintése, analitika főkönyv egyezőségének vizsgálata, dokumentáltság, szerződések ellenőrzése.

A belső ellenőr megállapításai a következők voltak: 
 
"A vagyoni helyzet nyilvántartása a 2016. december 31-ei adatok tekintetében megfelelt a törvényi előírásoknak.  
Javaslom a bevételek elmaradására tett intézkedéseket szigorítani, annak érdekében, hogy ne halmozódjon fel tartozás.
Az önkormányzat gazdálkodása, pénzügyi egyensúlya stabil volt, a pénzügyi helyzetet meghatározó főbb bevételi forráscsoportok az előirányzatot meghaladóan teljesültek, a betervezett feladatokat a rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően megvalósították. A beszámoló és a nyilvántartások egyezősége biztosított volt.
A felvett előlegekről nem készült nyilvántartás. Javaslom az előleg nyilvántartás vezetését, ami a POLISZ rendszerrel előállítható. A közfoglalkoztatás keretében megtermelt javak átadásának bizonylati útja bonyolult, tényleges átadáskor nem látható az átadás-átvétel elismerése. Ahogyan most működik az plusz adminisztrációt jelent és mindez utólag történik nem a tényleges átadás átvétel idején. Az átvevő konyha vezetője részéről az egyszerűsített, készpénz fizetési számla kiállítása helytelen."


A belső ellenőr megállapításai alapján az alábbi intézkedések történtek:

Az előleg nyilvántartás vezetése a POLISZ rendszerben történik.
A közmunkaprogram keretében előállított javak átadása és átvétele szállítólevél alkalmazásával történik az átadás napján.  
 
 
2.       Hunya Község Önkormányzatánál a 2016. évi költségvetésből cél jelleggel nyújtott támogatások rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzése
 
Az ellenőrzés alá vont időszak: 2016. január 1.-2016. december 31.
 
Az ellenőrzés célja: annak megállapítása, hogy az önkormányzatnál a pályáztatási rendszer szabályozottsága biztosított-e.

A belső ellenőrök által készített belső ellenőri jelentések és az önkormányzat részéről történt reagálások az előterjesztés mellékletét képezik.

A belső ellenőr megállapításai a következők voltak: 

"Az önkormányzatnál nincs pályázati szabályzat, a támogatások odaítélése egyedi kérelemre történik. Az ellenőrzésre átadott dokumentumokból megállapítható, hogy az eljárás a támogatott szervezetek részéről kérelemmel indult, erről döntött a Képviselő-testület határozataiban. A támogatásokról támogatási szerződés készült, a szerződéshez szükséges minden dokumentum rendelkezésre állt."  

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a civil szervezetek részére az adott évi költségvetéséről szóló rendeletében meghatározott keretösszeg terhére egyedi kérelemre ítéli meg a támogatást. Az önkormányzat a megítélt támogatásról támogatási szerződést köt a civil szervezettel, melyben szabályozásra kerül a támogatás kiutalásának, felhasználásának és elszámolásának a rendje.

 

Kérem a Képviselő-testületet, hogy a belső ellenőrzési jelentést tárgyalja meg. 

Döntési javaslat

"Belső ellenőrzési jelentés elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatnál elvégzett „2016. évi költségvetési beszámoló és zárszámadás átfogó vizsgálata” valamint a „2016. évi költségvetésből cél jelleggel nyújtott támogatások rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzése” tárgyú belső ellenőrzési jelentések megállapításait elfogadja, az abban foglaltakkal egyetért. 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe