7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2018. május 30-i ülésére

Tárgy:   Alföldvíz Zrt. bérleti-üzemeltetési szerződés módosítása a Békés Megyei Regionális Vízellátó Rendszerre
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Az Alföldvíz Zrt. 2013. május 10. napján a Közép-Békési Regionális Vízellátó Rendszerre vonatkozóan 29 önkormányzattal, 2013. május 21. napján az Orosházi Regionális Vízellátó Rendszerre 7 önkormányzattal, a Szeghalom-Füzesgyarmat Regionális rendszerre két önkormányzattal kötött bérleti-üzemeltetési szerződést. Ezen szerződéseket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2013-ban három különálló víziközmű-rendszerként hagyta jóvá.
 
A KEOP-1.3.0/09-11-2012-0009 azonosító számú, „Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program” elnevezésű projekt megvalósulásával, az előbbiekben hivatkozott három víziközmű-rendszer egy önálló, műszakilag egységes víziközmű-rendszerré vált, kiegészülve további ellátási területekkel. A projekt eredményeképpen a fejlesztés által generált, az ellátásért felelősök kizárólagos tulajdonát nem érintő, kizárólagos tulajdonban lévő víziközműveket érintő változások egy okiratban foglalása szükséges.
 
Az Alföldvíz Zrt. előkészítette a fentiek alapján a 66 érintett önkormányzat ellátásáért felelős osztatlan közös tulajdonba került, Békés Megyei Regionális Vízellátó Rendszer tárgyai hatályát deklaráló okiratot, amelyben a 2013. május 10. napján létrejött, Közép-Békési Regionális Vízellátó Rendszer szerződése módosításra került. A módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szerződés tervezet hatályon kívül helyezi az Orosházi Regionális Vízellátó Rendszer és a Szeghalom- Füzesgyarmat Regionális Rendszer bérleti-üzemeltetési szerződéseit.
 
A bérleti-üzemeltetési szerződés módosítását az alábbiakkal indokolja az Alföldvíz Zrt.
 
1.  A víziközmű-szolgáltatásokról szóló 2011. évi CCIX. törvény (továbbiakban: Vksztv.) alapján egy műszaki egységben megvalósult rendszerre csak egy szerződés köthető. 
2.  A Vksztv. alapján a használati díjat az ellátásért felelős Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke jogosult rendeletben megállapítani, azzal hogy a rendelet kibocsátásáig a kizárólag a 2015. július 31. napján hatályos szerződésbe foglalt használati díj alkalmazható a Felek között. A Hivatal használati díjat megállapító rendeletének hiánya következtében, annak érdekében, hogy a 2013. május 10. napján, a Közép-Békési Regionális Vízellátó Rendszerre kötött szerződésben szereplő bérleti díjat alkalmazhassuk, a meglévő szerződés módosítását tartotta célszerűnek az Alföldvíz Zrt.
 
Az Alföldvíz Zrt. a szerződés elemei közül kettő kiemelve ad tájékoztatás az alábbiak szerint.
 
1. A szerződés tervezet 2. 3. és 4. mellékleteiben szereplő vagyonértékek nem eredményezik a kialakult tulajdonviszonyok átalakítását, azok a víziközmű rendszerhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek tulajdonosok közötti elosztásának arányai kerültek meghatározásra.
2.  Az egyes települések saját víziközmű rendszerén belül létrehozott beruházási elemek nem képezik a tárgyát a bérleti-üzemeltetési szerződés tervezetnek.
 
Az Alföldvíz Zrt. kéri, hogy a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt, Békés Megyei Regionális Vízellátó Rendszer üzemeltetési tárgyában elkészített szerződés tervezetet fogadják el.
 
A társaság kéri, hogy Hunya Község Önkormányzata fogadja el a szerződés tervezetet. Az erről szóló határozatot juttassa el annak érdekében, hogy a szerződés összes érintett fél általi aláírása legkésőbb az Alföldvíz Zrt. 2018. május 31.-én tartandó éves rendes közgyűlés napján megtörténhessen.
 
A kérelem, a bérleti-üzemeltetési szerződés tervezet, valamint mellékletei megtekinthetők az alábbi linkeken.
 
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/alfoldviz_zrt_kerelem_hunya_melleklet.pdf  
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/berleti_uzemeltetesi_szerzodes.pdf   
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/1_sz_melleklet.pdf   
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/2_sz_melleklet.pdf   
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/3_sz_melleklet.pdf   
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/4_sz_melleklet.pdf   
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/5_sz_melleklet.pdf   
http://hunya.hu/eloterjesztesek/2018/KT_ules_20180530/6_sz_melleklet.pdf   
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Bérleti-üzemeltetési szerződés tervezet"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a Békés Megyei Regionális Vízellátó Rendszerre (továbbiakban: BMR víziközmű-rendszer) vonatkozó, jelen határozat elválaszthatatlan mellékletében foglalt „BÉRLETI – ÜZEMELTETÉSI SZERZŐDÉS A Békés Megyei Regionális Vízellátó Rendszerre MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBEN   tervezet 2018_03_06_ARV” megnevezésű szerződés tervezetet az 1. számú, 2. számú, 3. számú, 4. számú, 5. számú és 6. számú mellékletével együttesen.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Hegedűs Roland polgármestert a bérleti-üzemeltetési szerződés aláírására. 
 
A víziközmű-szolgáltatásokról szóló 2011. évi CCIX. törvény 5/G §. (1) bekezdése szerint – tekintettel arra, hogy a BMR víziközmű-rendszeren a szerződést aláíró valamennyi Ellátásért Felelős tulajdonjoggal rendelkezik – a jelen szerződés hatályba lépésétől Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzatát, mint Ellátásért Felelőst jelöli ki nevében eljáró képviselőnek azzal, hogy a pénzügyi elszámolásokat, illetve a bérleti-üzemeltetési szerződés megszűnését eredményező jognyilatkozatok tekintetében a közös képviselet szabályai nem alkalmazhatók.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza a közös képviselőt, hogy a BMR víziközmű-rendszere vonatkozó, bérleti-üzemeltetési szerződés Hivatal előtt indított üzemeltetési szerződés jóváhagyási és működési engedély módosítási közigazgatási eljárásban nevében és helyette teljes jogkörrel eljárjon, a jóváhagyáshoz szükséges jognyilatkozatokat megtegye, beleértve a szerződés engedélyezési eljárás keretében hozott végzésben vagy intézkedésben előírt módosító jognyilatkozatok nevében történő teljesítését.  

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe