7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2018. december 19-i ülésére

Tárgy:   Hunya Község környezetvédelmi programjának előkészítése
Készítette:   Nagy Réka
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdése megállapítja a települési (helyi) önkormányzatok környezetvédelmi feladatait. Ezen feladatok között szerepel, hogy a települési önkormányzat a környezet védelme érdekében önálló települési környezetvédelmi programot dolgoz ki, amelyet képviselő-testülete hagy jóvá. Fenti törvény 48/E. §-ban foglaltak szerint a települési környezetvédelmi programnak a település adottságaival, sajátosságaival és gazdasági lehetőségeivel összhangban tartalmaznia kell a légszennyezettség-csökkentési intézkedési programmal, valamint a légszennyezéssel, a zaj és rezgés elleni védelemmel, a zöldfelület-gazdálkodással, a települési környezet és a közterületek tisztaságával, az ivóvízellátással, a települési csapadékvíz-gazdálkodással,a kommunális szennyvízkezeléssel, a településihulladék-gazdálkodással, az energiagazdálkodással, a közlekedés- és szállításszervezéssel és a környezetkárosodás csökkentésével kapcsolatos feladatokat és előírásokat. Ugyanezen paragrafus továbbiakban részletezi, hogy mit tartalmazhat fentieken túl a környezetvédelmi program.
A környezetvédelmi törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a települési önkormányzatok egy közös települési környezetvédelmi programot készítsenek az önálló települési környezetvédelmi program mellett vagy helyett.
 
Önkormányzatunk új környezetvédelmi programot legutóbb 2006-ban készített, így az már számos helyen elavult. Ahhoz, hogy a törvény által előírt kötelezettségnek eleget tegyen Hunya Község Önkormányzata, megkeresésre került egy környezetvédelmi szakértő.
Az ajánlatban feltüntetett ár tartalmazza a program kidolgozását, a szakhatósági vélemények beszerzését, a program azokkal való összhangba helyezését és a végleges (Képviselő-testület által elfogadott) települési környezetvédelmi program megküldését a véleményező hatóságoknak.
A törvény által előírt véleményező illetékes hatóságok:
- a megyei önkormányzat,
- a környezetvédelmi hatóság,
- az ingatlanügyi hatóság,
- az egészségügyi államigazgatási szerv,
- a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szerv és a
- vízügyi hatóság.
 
Hunya Község környezetvédelmi programjának előkészítésére az indikatív ajánlat szerint legalább 60 nap szükséges. Az elkészített települési környezetvédelmi programot a törvény által előírt szakhatóságoknak 60 napon belül véleményezniük kell. A beérkezett vélemények a programmal való beillesztése után a végleges települési környezetvédelmi program előterjeszthető a Képviselő-testületnek.
 
Az indikatív ajánlat szerint Hunya Község környezetvédelmi programjának elkészítése 375.000 Ft +Áfa, azaz bruttó 476.250 Ft összegbe kerül, melyet javasoljuk elkülöníteni a 2019. évi költségvetésben.
 
Kedvező döntés esetén 2019. januárjában lefolytatható a beszerzési eljárás, így a 2019. évi költségvetési rendelet elfogadása után megköthető lehet a szakértői szerződés. Ebben az esetben 2019. júniusában a végleges program beterjesztésre kerülhet a folyamatot lezáró döntésre.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Hunya Község települési környezetvédelmi programjának előkészítésének elfogadása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt arról, hogy 2019-ben környezetvédelmi programot készít és az ehhez szükséges bruttó 500.000 forintot a 2019. évi költségvetésben elkülöníti.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe