5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2018. november 28-i ülésére

Tárgy:   Helyi Esélyegyenlőségi Program 2018-2023.
Készítette:   Buza Anita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A hátrányos helyzetű társadalmi csoportok életkörülményeinek javítását szolgáló Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP) elkészítését az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) 31. §-a írja elő a települési önkormányzatok számára.
 
A HEP-et a települési önkormányzati köztisztviselők vagy közalkalmazottak készítik el az Ebktv. 31 § (5) bekezdésének előírásai alapján. A programalkotás során törekedni kell a települési önkormányzat egyéb fejlesztési terveivel, koncepcióival való összhangra.
 
A HEP helyzetelemzésből és intézkedési tervből áll, amelyet a települési önkormányzat ötévente, öt év időtartamra fogad el, kétévente felülvizsgálja. Elkészítésének szempontjait, az esélyegyenlőségi területeket és a HEP célcsoportjait a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi mentorokról szóló 321/2011. (XII. 17.) Korm. rendelet tartalmazza.
A helyi esélyegyenlőségi program elkészítésének részletes szabályairól szóló 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet 1. és 2. számú melléklete rögzíti azokat a statisztikai mutatókat, adatokat és tartalmi elemeket, amelyek a HEP elkészítésének alapját képezik.
A HEP Intézkedési Terve (HEP IT) a helyzetelemzés során feltárt problémák komplex kezelése érdekében szükséges intézkedéseket tartalmazza az Ebktv. 31. §. (2) bekezdése szerint. A HEP IT-t a 2/2012. (VI. 5.) EMMI rendelet 3. számú mellékletében található forma szerint kell elkészíteni.
A fenti jogszabályoknak megfelelően 2013 évben készült el az első Helyi Esélyegyenlőségi Program, mely felülvizsgálati anyagait 2015 és 2017 években terjesztettük a Képviselő-testület elé.
Ebben az évben ismételten teljesen új HEP-et kellett készíteni, a fent ismertetett jogszabályokra, útmutatásokra alapozva. Az új HEP-et a Képviselő-testületnek 2018. december 31-ig szükséges jóváhagyni.
 
A Képviselő-testület 2018. október 24-én tartott ülésén került sor a HEP dokumentum egyeztetésére és véleményezésére. A teljes dokumentumot áttekintés és jóváhagyás céljából megküldtünk a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békéscsabai Kirendeltségén működő esélyegyenlőségi mentornak, aki a  jogszabályi előírásoknak megfelelőnek tartotta, azonban néhány módosítást kért. Az esélyegyenlőségi mentor a módosítások elvégzése után– a Képviselő-testület ülésére történő előterjesztését javasolja.
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, szíveskedjen a mellékelt Helyi Esélyegyenlőség Program 2018-2023. dokumentumot véleményezni és jóváhagyni!
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Helyi Esélyegyenlőségi Program 2018-2023."

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete megismerte és elfogadja a Hunya Község Önkormányzat Helyi Esélyegyenlőségi Program 2018-2023. dokumentumban foglaltakat. 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe