8. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
Az Ügyrendi Bizottság
2018. december 19-i ülésére

Tárgy:   Hunya község belvízkár-elhárítási terve
Készítette:   Buza Anita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4.§ (1) pontjában rögzíti a települési önkormányzatok vízgazdálkodással összefüggő feladatait, amelynek értelmében a település önkormányzatának dolga a helyi vízrendezés, ár- és belvízelvezetés és a települési vízkárelhárítás ellátása.
A 232/1996. (XII. 26.) Korm. rendelet szól a vizek kártételei elleni védekezés szabályairól. E szerint: a védekezésre való felkészülés során a védekezésre kötelezettek feladatai a védekezési tervek és nyilvántartások elkészítése, kiegészítése, rendszeres, évenkénti felülvizsgálata (Korm. rend. 8. § (1) b) és d) pontok).
A Vízügyi Igazgatóság szakmai irányítási feladatkörében véleményezi a védekezési terveket, közreműködik a védekezési felkészülés és a védőművek felülvizsgálatában, valamint a polgármester részére műszaki segítséget nyújt a védekezés ellátásához (Korm. rend. 8. § (3) a) - c)).
Az önkormányzati területeken védekezésre kötelezettek a helyi önkormányzatok. A felkészülés keretében az önkormányzatok kötelezettsége az ár- és belvíz védekezési tervek elkészítése. A védekezési terveknek tartalmazniuk kell mindazokat a dokumentumokat, adatokat, nyilvántartásokat és terveket, amelyek az eredményes védekezéshez szükségesek.
A védekezési terveket a Vízügyi Igazgatóságok esetében az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a helyi önkormányzatok és a vízitársulatok esetében - az illetékes Vízügyi Igazgatóság szakmai állásfoglalásának megfelelően - a polgármester (Budapesten a főpolgármester), illetőleg az intézőbizottság elnöke hagyja jóvá (10/1997. (VII. 17.) KHVM r. 3. § (1) a) és d) pontok, 3.§ (2), valamint 4.§).

Önkormányzatunk a védekezési tervét 2018 decemberében felülvizsgálta és jóváhagyásra megküldte a KÖVIZIG részére.
A belvízkár-elhárítási terv a mellékletben megtalálható.
 
Jelen előterjesztés célja a védekezési terv Képviselő-testület számára történő bemutatása.

Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására, a határozati javaslat elfogadására!


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Hunya község belvízkár-elhárítási terve"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
Az Ügyrendi Bizottság a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság számára is megküldött, Hunya település 2018 decemberében felülvizsgált belvízkár-elhárítási tervét megismerte.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe