9. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2019. március 27-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a közbiztonsági referens 2018. évi munkájáról
Készítette:   Buza Anita
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
2012. január 1-én lépett életbe az új katasztrófavédelmi törvény. A 2011. évi CXXVIII. törvény és végrehajtására kiadott 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet hozta létre a közbiztonsági referensi státuszt és határozza meg a közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályokat. A kormányrendelet szabályozása szerint a katasztrófavédelmi szempontból I. és II. veszélyességi osztályba sorolt településen a polgármester közbiztonsági referenst jelöl ki. A referens a polgármester feladat-meghatározásának megfelelően vesz részt a polgármester katasztrófák elleni védekezési feladatainak tervezésében, szervezésében és végrehajtásában.
A közbiztonsági referensi feladatokat 2017 áprilisától Buza Anita látja el. A közbiztonsági referens képzést 2018 júniusában elvégezte.
 
A 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendeletnek megfelelően az alábbi feladatok kerültek elvégzésre 2018-ban:
 
Megtörtént a község katasztrófavédelmi szempontból történő veszélyességi osztályba sorolása, melyet évente felül kell vizsgálni. Ennek során a helyi sajátosságokra és jellemzőkre tekintettel, valamennyi ismert veszélyeztető hatást figyelembe kell venni, azok egymásra gyakorolt hatásainak értékelésével. Értékelni kell a természeti, civilizációs és egyéb eredetű veszélyforrások, a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos kockázatok előfordulásának gyakoriságát és annak hatását.  Ennek felmérése, ellenőrzése eredményeképp a község a II. katasztrófavédelmi osztályba került besorolásra, elsősorban a belvíz veszélyeztetettség miatt.
 
 A közbiztonsági referens a jogszabályokra és a tartalmi szempontokra tekintettel folyamatos felülvizsgálati és korrigálási munkát végzett a település veszély elhárítási, megalakítási, kitelepítési, befogadási, valamint riasztási és mozgósítási terveiben. A felülvizsgálati és korrigálási munkákat különösen az abban foglalt személyi, tárgyi, intézményi változások (pl. intézmények nevének, vezetőinek változása, továbbá létszámadatok megváltozása) teszik indokolttá.
 
Ebben az időszakban is folyamatosan zajlott a köteles polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek adatainak pontosítása, annak érdekében, hogy a 20 főt valós és aktualizált adatokkal tudjuk kezelni. A 2018. október 8. napján megtartott Hunya Község települési polgári védelmi szervezet felkészítésén a referens részt vett, illetve a további résztvevők beosztó határozatait elkészítette és elküldte.
 
A fent említett terveken és határozatokon kívül a település adataival, technikai eszközeivel kapcsolatos dokumentumok is frissítésre kerültek, melyben a településünkre vonatkozó, katasztrófavédelmi szempontból jelentős, aktuális adatokat kell nyilvántartani.
A településen katasztrófa helyzetekben rendelkezésre álló speciális technikai eszközök aktualizálása, a befogadó helyek és tömegétkeztetési kapacitások helyszíni felmérése megtörtént.
 
 Az előzőeken túl részt vesz minden, a településen, katasztrófavédelmi szempontból történő ellenőrzésen (csapadékvíz elvezető árkok felülvizsgálata, átemelő szivattyú vizsgálat). Különböző adatokat szolgáltat a katasztrófavédelmi szervek megkeresésére (pl.: közfoglalkoztatott személyek létszámáról), részt vesz a különböző oktatásokon, értekezleteken.
A település veszély elhárítási, megalakítási, kitelepítési, befogadási, valamint riasztási és mozgósítási tervei fontos mellékletét képező belvízkár-elhárítási tervét aktualizálta, melyet a Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság mindkét esetben jóváhagyott.
 
A feladatok elvégzéséhez rendszeres segítséget nyújtanak a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság munkatársai, különösen Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, illetve Szilágyi Sándor katasztrófavédelmi megbízott.
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a határozati javaslat elfogadását!

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a közbiztonsági referens 2018. évi munkájáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja a közbiztonsági referens 2018. évi tevékenységéről szóló beszámolót.
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe