4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2020. január 29-i ülésére

Tárgy:   Alföldvíz Zrt. alaptőkeemelés
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő – testület!

Az Alföldvíz Zrt. 2019 év végén tartott közgyűlésén tájékoztatást adott a társaság pénzügyi gazdasági helyzetéről, az ezzel kapcsolatos, a működés és a fizetőképesség fenntartása érdekében szükséges és megtett intézkedésekről.
 
A 2020-as gazdasági évben a 2019 évre tervezett veszteségen felül jelentős költségnövekedés várható. A társaság elemzése alapján a veszteség 1,713 Mrd Ft-ra növekedhet 2020-ban. A Zrt. működését legalább a prognosztizált veszteséggel megegyező fizetési kötelezettséget nem keletkeztető forrásbiztosítással lehet fenntartani. Ennek egyik módja a részvényjegyzés útján történő alaptőkeemelés.
 
Az Igazgatóság a Közgyűlés felhatalmazása alapján megkereste a tulajdonosokat az 1,713 Mrd Ft alaptőkeemelés tárgyában. A társaság kéri a tulajdonos önkormányzatokat, hogy vizsgálják meg módjukban áll-e részvényesként hozzájárulni az alaptőkeemeléshez, illetve az ehhez szükséges döntéseket meghozni, a kötelezettségvállalást megtenni és a dokumentumokat legkésőbb 2020. január 30. napjáig megküldeni. Az esetleges tulajdonosi hozzájárulás mértékére vonatkozóan nincs megkötés.
 
Hunya Község Önkormányzata az Alföldvíz Regionális Víziközmű – szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaságban 352 db 14.000,- Ft névértékű, összesen: 4.928.000,- forint részvénnyel rendelkezik, amely 0,24 % részesedést tesz ki.
 
A település költségvetési kerete alapján csak olyan mértékű hozzájárulásról lehet döntést hozni, amely nem befolyásolná jelentősen Hunya Község Önkormányzata részesedését a társaságban.
Hunya Község Önkormányzata 2020. évi költségvetésébe nem került beépítésre az esetleges alaptőke emeléshez való hozzájárulás.
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és a döntési javaslat elfogadását.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Alaptőkeemelés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata köszönettel veszi az Alföldvíz Regionális Víziközmű – szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság megkeresését a részvényjegyzés útján történő alaptőkeemelés tárgyában.
 
Hunya Község Önkormányzata nem kíván részvényjegyzés útján hozzájárulni az alaptőkeemeléshez. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe