1. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2020. október 28-i ülésére

Tárgy:   A közművelődésről szóló helyi rendelet megalkotása
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva osztályvezető
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Képviselő-testület 2018. decemberében döntést hozott a közművelődésről szóló rendelet előkészítéséről: a közművelődési jogszabályi háttér megváltozása miatt közművelődési rendelet megalkotása szükséges az alábbi szempontok figyelembevételével:
 
Hunya Község Önkormányzata
a) a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény szerinti közművelődési alapszolgáltatások közül a „Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása” megnevezésű kötelező alapszolgáltatás biztosítja;
b) a közművelődési alapszolgáltatást integrált közösségi és szolgáltató tér fenntartásával biztosítja, melynek megnevezése: Hunyai Közösségi Tér;
c) a közművelődési alapszolgáltatáshoz valamint az integrált közösségi és szolgáltató tér működtetéséhez szükséges személyi feltételt 1 személy beiskolázásával 2021. január 1. napjától biztosítja. Folyamatban van a megfelelő végzettségű szakember kiválasztása.
d) a közművelődési alapszolgáltatáshoz valamint az integrált közösségi és szolgáltató tér működtetéséhez szükséges tárgyi feltételek biztosításához szükséges eszközök – audiovizuális eszközök és asztalok – beszerzését a 2019. évi költségvetésébe beépíti, így a tárgyi feltételeket 2020. január 1. napjától biztosítja. A szükséges eszközök rendelkezésre állnak.
 
A testület fenti döntésére figyelemmel készült el a rendelettervezet, kérem a Képviselő-testületet a rendelet megalkotására.
 
Hatásvizsgálat:
 
1. A rendelet társadalmi hatása: Az új önkormányzati rendelet az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatás biztosításával kapcsolatos feladatait, céljait határozza meg, figyelemmel a lakosság helyi művelődési érdekeire és kulturális szükségleteire, ezért jelentős társadalmi hatása van.
 
2. A rendelet alkotásának gazdasági, költségvetési hatása: A 2021. január 1. napjától kötelezően előírt személyi feltételek biztosításához az önkormányzatnak saját forrást kell kijelölnie, mivel az állami támogatás nem fedezi az önkormányzat kötelező közművelődési feladat-ellátás teljesítésével kapcsolatos költségeket.
 
3. A rendelet alkotásának környezeti és egészségügyi következményei nem ismertek.
 
4. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása: nincs
 
5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A rendelet megalkotásának elmaradása esetén az önkormányzat mulasztásban megnyilvánuló törvénysértést követne el.
 
6. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.
 
Az önkormányzati rendeletekhez indoklási kötelezettség is társul. Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségesség teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.
 
A közművelődésről szóló    /2020. (…...) önkormányzati rendelettervezet
Általános indokolása
 
Általános társadalmi elvárás a lakosság közművelődéshez való joga gyakorlásának biztosítása. Az önkormányzat feladata, hogy az ehhez szükséges feltételrendszert, intézményrendszert biztosítsa. Az alaptörvényben lefektetett alapvető jog gyakorlása érdekében az önkormányzat kulturális szolgáltatásokat biztosít, mely magában foglalja a könyvtári ellátást, a helyi közművelődési tevékenység támogatását.
 
Részletes indokolás
 
Az 1. § indokolása:
Rögzíti a rendelet személyi hatályát, amely kiterjed mindazokra a természetes személyekre, akik kulturális, közművelődési szolgáltatást vesznek igénybe, továbbá kiterjed az integrált közösségi és szolgáltató tér működtetőire és alkalmazottaira, valamint közművelődési feladat-ellátás egyéb résztvevőire.
 
A 2. § indokolása:
Meghatározza és rögzíti a helyi közművelődés kiemelt céljait, melyeket „a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása” közművelődési alapszolgáltatás ellátásával kíván biztosítani önkormányzatunk.
 
A 3. § indokolása:
Önkormányzatunk kinyilvánítja, hogy a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét. Az Önkormányzat rögzíti, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján a kötelezően ellátandó közművelődési alapszolgáltatást valamint a nyilvános könyvtári ellátást a Békés Megyei Könyvtárral kötött feladat-ellátási szerződés útján biztosítja.
 
A 4. § indokolása
Önkormányzat rögzíti, hogy közművelődési feladatainak ellátásáról közvetlenül, nem intézményi keretek között, integrált közösségi és szolgáltató tér működtetésével gondoskodik.
 
Az 5. § indokolása
Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatás ellátását saját költségvetésből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.
 
A 6. § indokolása
Az Önkormányzat rögzíti, hogy a közművelődési feladat-ellátás során biztosítja a szakmai jogszabályokban meghatározott képzettségű szakmunkatársak foglalkoztatását.
 
A 7. § indokolása
Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy közművelődési feladatainak megvalósításában együttműködik a település civil szervezeteivel.
 
A 8. § indokolása
 
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"A közművelődési rendelet megalkotása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: rendelet alkotás és szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének
…/2020. (…...) önkormányzati rendelete
a közművelődésről
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. A rendelet hatálya

1. § (1)A rendelet hatálya kiterjed Hunya Község közigazgatási területén az integrált közösségi és szolgáltató tér működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybevőkre.
(2) A feladatellátás során az Önkormányzat gondoskodik a saját fenntartású integrált közösségi és szolgáltató tér működtetéséről és szakmai szolgáltatásai folyamatos fejlesztéséről. Ezen túlmenően az Önkormányzat együttműködik a civil szervezetekkel, a kulturális célú tevékenységet végző gazdasági vállalkozásokkal, valamint mindazon egyéni és helyi közösségi kezdeményezéssel és feladatvállalással, mely a település kulturális életét gazdagítja.
 
2. A közművelődés kiemelt céljai

2. § Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testületének kiemelt közművelődési céljai:
a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,
b) az ifjúság kulturális életének fejlesztése, érdekérvényesítési, művelődési kezdeményezéseinek segítése, az életkori csoportok kulturális kapcsolatainak gazdagítása,
c) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a lokálpatriotizmus, a "gazdatudat", a helyi értékek védelmének erősítése, a település, környezetvédő, természetbarát közösségek szervezése, támogatása,
d) az élet minőségének, az ünnepek örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek alkotó táborok segítése, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása.
3. A település közművelődési feladatainak meghatározása

3. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét.
 (2) Az Önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján az alábbi közművelődési alapszolgáltatás biztosításáról gondoskodik:
a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása, ennek keretében:
aa) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
ab) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
ac) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat,
ad) a település különböző életkorú, érték- és érdekrendszerű civil közösségeinek igény szerinti segítséget nyújt, művelődési szándékaik támogatja, településvédő-, szépítő, természet-, környezet-, érdekvédő, közéleti helytörténeti, tudományos köröket, egyesületeket összefogja, számukra igény szerinti fórumokat, bemutatókat szervez,
ae) a közművelődésre szolgáló létesítményekben a polgárok tájékoztatásához, közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységének elősegítéséhez és rekreációjához a célnak megfelelő, esztétikus, célszerű környezetet és infrastruktúrát, valamint az adott tevékenységet segítők, animáló szakembert biztosít.
 
(3) A Képviselő-testület a közművelődéssel kapcsolatos feladatainak ellátása céljából biztosítja
a) az integrált közösségi és szolgáltató tér működéséhez szükséges ingatlanok használatát,
b) az integrált közösségi és szolgáltató teret igénybevevők számára a rendeltetésszerű használatot lehetővé tévő alapvető tárgyi feltételeket,
c) a közművelődési feladatok ellátáshoz szükséges legalább egy, legalább középfokú közművelődési szakképzettséggel rendelkező szakembert foglalkoztat,
d) költségvetési keretei között kulturális rendezvények támogatásával, és
e) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsájtásával.
 
(4) Az Önkormányzat a (2) és (3) bekezdésben meghatározott feladatokon felül további feladatának tekinti és biztosítja a nyilvános könyvtári ellátás jogszabályban rögzített rendszerének működtetését, alapkövetelményeit, melyet a Békés Megyei Könyvtárral megkötött feladat-ellátási szerződésben vállaltaknak megfelelően működik. A könyvtár nyitvatartását a rendelet 1. függeléke tartalmazza.
 
4. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti kerete

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődéssel kapcsolatos feladatait közvetlenül, nem intézmény keretek között látja el.
 
(2) Az Önkormányzat fenntartásában működik a Hunya Közösségi Tér megnevezésű integrált közösségi és szolgáltató tér. A Hunya Közösségi Tér nyitvatartását e rendelet 2. függeléke tartalmazza.
 
(3) A községi szintű közművelődési feladat-ellátás során igénybe vehető épületek:
a) Hunya Közösségi Tér 5555 Hunya, Rákóczi u. 28.
b) a kezdeményezés jellege szerint a községben található egyéb önkormányzati helyiségek, illetve közterületek.
 
5. Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási elvei

5. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatás ellátását saját költségvetésből finanszírozza, melynek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.
 
6. A helyi közművelődés szakemberigénye

6. § Az önkormányzati rendeletben meghatározott költségvetésből finanszírozott közművelődési feladatainak ellátását, a művelődési szolgáltatás folyamatosságát, kontrolálható szakszerűségét az önkormányzat által működtetett integrált közösségi és szolgáltató tér szakmai jogszabályokban meghatározott képzettségű szakmunkatársa biztosítja.
7. A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

7. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak megvalósításában együttműködnek a település közművelődési civil szervezetei.
 
8. Záró rendelkezések

8. § Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
 
1. függelék …/2020. (….) önkormányzati rendelethez
 
A Könyvtár, Információs és Közösségi Hely az alábbi napokon tart nyitva:
Hétfő 13,00-15,00
Kedd 13,00-15,00
Szerda 13,00-15,00
Csütörtök 13,00-15,00
Péntek 13,00-15,00
Szombat 8,00-10,00
 
2. függelék …./2020. (…..) önkormányzati rendelethez
A Hunya Közösségi Tér az alábbi napokon tart nyitva:
 
Kedd 15,00-19,00
Szerda 8,00-12,00
Szombat 8,00-12,00 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe