3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2020. október 28-i ülésére

Tárgy:   Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása társulási megállapodásának módosítása
Készítette:   Pardi László osztályvezető
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa 2020. szeptember 22-én tartott ülésén tárgyalta Kardos Község Önkormányzatának indítványát.  
Kardos Község Önkormányzata Képviselő-testülete döntött arról, hogy a Szociális és Gyermekjóléti Intézmény keretében ellátott tanyagondnoki szolgáltatást 2020. november 1. napjától önálló szolgálat keretében kívánja ellátni. 
 
A fentiek alapján a szolgáltatás átvezetése érdekében az Intézmény és a Társulás alapdokumentumainak módosítása szükséges. 
 
A Társulási megállapodás és az Ágazati megállapodás egyszerűsítése, átláthatósága érdekében teljes átdolgozásra került, melyben már a Kardos község tanyagondnoki szolgáltatást érintő változások is szerepelnek. 
 
Alábbiakban röviden összefoglalásra kerültek a leglényegesebb változások: 
 
Társulási megállapodás:
·         ,,A Társulási Tanács döntéshozatala" 4. új pontja: Abban az esetben, ha valamely települési önkormányzat nem érintett a tárgyalt napirend ügyében, kérheti felmentését a döntéshozatal alól. A döntésből felmentett tagot a határozatképesség szempontjából jelenlévőnek kell tekinteni.
·         VII. A Társulás vagyoni alapja fejezet 7.5. pontja: Az intézmény egyes telephelyein szükségessé vált fejlesztési, felújítási igények kielégítése és az erről történő döntés meghozatala a tulajdonos önkormányzat feladata, és az érintett önkormányzat vagyongyarapodását eredményezi.
·         Az intézmény működése során szükségessé vált mindennapi karbantartási, belső tisztasági munkálatok pénzügyi fedezetét a Többcélú Társulás az Intézmény költségvetésében biztosítja.
·         VII. A Társulás vagyoni alapja fejezet 7.6. pontja: Az önkormányzatok tulajdonában és az intézmény használatában lévő ingatlanok az intézményi költségvetésben meghatározott        összegen felüli fejlesztéséről/felújításáról az intézmény javaslata és/vagy a tulajdonos döntése alapján a tulajdonos önkormányzat dönt, saját költségvetésében biztosítja az ehhez szükséges pénzösszeget, és gondoskodik a megvalósításáról. A felújítás-fejlesztésről írásban tájékoztatja az intézmény vezetőjét.
·         IX. A Társulás megszűnése fejezet 3. pontja: A vagyonfelosztás elve: a Többcélú Társulás 5312017. (Vl 29.) számú határozata értelmében a kötelező pályázati fenntartással nem érintett vagyonelemek azon önkormányzat tulajdonába kerülnek át, amely az önerőt biztosította és/vagy az eszköz tényleges használatban van.
·         Záró rendelkezések 5. pontja: Jelen Társulási megállapodás a törzskönyvi bejegyzés napján lép hatályba, mellyel egyidejűleg a 2008. január 1. napjától érvényben lévő megállapodás hatályát veszti.
·         számú melléklet - Átruházott hatáskörök jegyzéke III. pontjában törlésre került Kardos község területén ellátott tanyagondnoki szolgáltatás.
·         Törlésre került a XI. A Társulás által alapított gazdasági társaság fejezet, valamint a NKft. működésének eljárásrendje (4. melléklet), mivel a Körös-szögi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. megszüntetésre került.
·         A Társulási megállapodás 4. számú melléklete a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsának Szervezeti Működési Szabályzata, melyben a Társulási megállapodásban történt változások kerültek átvezetésre. 
 
Ágazati megállapodás: 
·         A megállapodás előzményei 15. pontja (új): Kardos Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 5512020. (IX.8.) számú határozatában döntött arról, hogy a Körös­ szögi Kistérség Többcélú Társulása Szociális és Gyermekjóléti Intézmény keretében eddig ellátott tanyagondnoki szolgáltatást 2020. november 1. napjától önálló szolgálat keretében látja el. Nyilatkozik arról, hogy a Szociális és Gyermekjóléti Intézmény kardosi telephelyén foglalkoztatott 1 fő tanyagondnok foglalkoztatásával kívánja a személyi feltételeket biztosítani.
·         III. Az intézmény működéséhez szükséges ingatlan és ingó vagyontárgyak rendelkezésre bocsátásának módja fejezet új 6. pontja: Az önkormányzatok tulajdonában és az intézmény használatában lévő ingatlanok az intézményi költségvetésben meghatározott összegen felüli fejlesztéséről/felújításáról az intézmény javaslata és/vagy a tulajdonos döntése alapján a tulajdonos önkormányzat dönt, saját költségvetésében biztosítja az ehhez szükséges pénzösszeget, és gondoskodik a megvalósításáról. A felújítás-fejlesztésről írásban tájékoztatja az intézmény vezetőjét.
·         III. Az intézmény működéséhez szükséges ingatlan és ingó vagyontárgyak rendelkezésre bocsátásának módja fejezet új 7. pontja: A Társulás megszűnése esetén az intézményi vagyon felosztása a Társulási Megállapodás IX.3. pontban foglaltak szerint történik. 
 
A fenti módosításokat a Társulási Tanács 27/2020. (IX.22.) számú „A Szociális és Gyermekjóléti Intézmény által Kardos településen ellátott tanyagondnoki szolgáltatás kivezetése kapcsán Társulási megállapodás módosítása” tárgyú határozatával elfogadta.
 
Az ügykör önkormányzatunkat nem érinti, de mivel a Társulási Megállapodást igen, ezért minden tagönkormányzatnak el kell azt fogadnia.  

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság  
 
Döntési javaslat

"A Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulási Tanácsa 27/2020.(IX.22.) sz. határozatának jóváhagyása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: szervezeti, személyi ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa 27/2020. (IX.22.) számú határozatával egyet ért.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe