6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2021. augusztus 25-i ülésére

Tárgy:   Tájékoztatás szennyvízberuházásról
Készítette:   Pap-Szabó Katalin jegyző
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő Testület!

Tájékoztatom Önöket, hogy a 2021. augusztus 12-én megjelent Magyar Közlönyben „Kamut központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása” című KEHOP-2.2.2 kódszámú projekt támogatásáról szóló döntés. Ennek eredményként a Kamut-Murony-Hunya szennyvízelvezetés beruházást 5,2 milliárd forintból lehet megvalósítani.
Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program végrehajtásával kapcsolatos egyes feladatokról, valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II. 29.) Korm. határozat legutóbbi módosítását rögzítő 1588/2021. (VIII. 11.) Korm. határozatbanaz alábbiak szerint került nevesítésre.


 
 
A három település konzorciális együttműködése mellett konzorciumvezetőként az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. előkészíti a projektet, ellátja a projekt megvalósításával kapcsolatos projektmenedzsment feladatokat, lebonyolítja a közbeszerzési eljárásokat, ellátja a megvalósítással kapcsolatos mérnöki feladatokat az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettséggel összefüggő, a 2007-2013 programozási időszakban a Kormány által a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalt beruházások, valamint a 2014-2020 programozási időszakban a szennyvízelvezetési és - tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításáról szóló 339/2014 (XII.19.) Kormányrendelet felhatalmazása alapján.
A projektben résztvevő önkormányzat önerejének biztosítása az uniós fejlesztések fejezetbe tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásának rendjéről szóló 549/2013. (XII.30.) Korm. rendelet (továbbiakban: rendelet) 22. § (2) bekezdés, és a 23. § (4) bekezdése, valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1084/2016. (II.29.) Korm. határozat 2. melléklete alapján történik. Az önkormányzatok a rendelet 6. §. f) pontja alapján részben vagy egészben európai uniós forrás terhére jóváhagyott programok, projektek – ide nem értve az agrár-vidékfejlesztési célú előirányzatok programjait – Európai Bizottság felé el nem számolható, le nem vonható általános forgalmi adó összegének kiegyenlítésének érdekében központi költségvetési forrás igénybevételére jogosultak.
 
 
Az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-t (a továbbiakban: Társaság) valamint Önkormányzatunk az Európai Unió vagy más nemzetközi szervezet felé vállalt kötelezettséggel összefüggő, a 2007-2013 programozási időszakban a Kormány által a nemzeti fejlesztési miniszter hatáskörébe utalt beruházások, valamint a 2014-2020 programozási időszakban a szennyvízelvezetési és -tisztítási, a hulladékgazdálkodási és az ivóvízminőség-javító beruházások megvalósításáról szóló339/2014. (XII. 19.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) foglaltak alapján, ……………………….. napján, „Kamut központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása”fejlesztése megnevezésű projekt közös megvalósítása céljából konzorciumi megállapodást kötött.
 A Korm. rendelet 7. § (3) bekezdése valamint a konzorciumi megállapodás 5. a.) pontja alapján a Társaság a projektekkel összefüggésben kidolgozza a közbeszerzések egységes lebonyolításának rendszerét és lebonyolítja a közbeszerzési eljárásokat.
Az árubeszerzésre és építési beruházásra vonatkozóan a Társaság által keretmegállapodásos eljárás került megindításra, amely két szakaszos eljárás első szakaszát a keretmegállapodás(ok) aláírása zárja le, amelynek aláírója a Társaság. Ezt követően – a projekt műszaki tartalmának véglegesítése után, versenyújranyitás/konzultáció lebonyolításával – az eljárások második szakaszának végén már konkrét egyedi szerződés kerül megkötésre, amelynek aláírója az Önkormányzat képviselője lesz.
Fentiek alapján – a konzorciumi megállapodásban foglaltakon túl – a Társaság kezdeményezi illetve kéri az Önkormányzat felhatalmazását arra vonatkozóan, hogy a projekt megvalósításához szükséges árubeszerzés és építési beruházás keretmegállapodásos közbeszerzési eljárás(ok) lefolytatását, a nyertes ajánlattevő(k) kiválasztását követően, az Önkormányzat nevében és annak javára a Társaság aláírja a keretmegállapodásos eljárás(ok) első szakaszát lezáró kivitelezési/vállalkozási keretmegállapodás(oka)t.
 
Fentiek alapján kérem a Tisztelt Képviselő Testületet, a mellékelt Felhatalmazó nyilatkozat elfogadására.
 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Tájékoztató szennyvízberuházásról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő Testülete jelen határozat keretében úgy dönt, hogy a „Kamut központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása”projekt megvalósítása érdekében jelen határozat melléklete szerinti Felhatalmazó nyilatkozat tartalmát elfogadja.
A Képviselő testület felhatalmazza Hegedüs Roland polgármestert a Felhatalmazó nyilatkozat aláírására.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe