2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2021. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosítása
Készítette:   dr. Csordás Ádám
Előterjesztő:   Pap-Szabó Katalin jegyző
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Szmsz) módosítása az alábbi okokból szükséges:
 
1. A Magyar Államkincstár 2020. július 22-én megkezdett átfogó szabályszerűségi pénzügyi vizsgálatának záró ellenőrzési jelentése elkészült. Az ellenőrzés kiterjedt Gyomaendrőd Város Önkormányzata és az irányítása alatt álló költségvetési szervek, Csárdaszállás Községi Önkormányzat, Hunya Község Önkormányzata, Gyomaendrőd Város Nemzetiségi Önkormányzatai, Gyomaendrőd, Csárdaszállás, Hunya Települési Önkormányzati Társulás és az általa irányított költségvetési szervek számviteli szabályok szerinti könyvvezetési kötelezettségének, valamint az Áht. 70. alcím alapján teljesítendő adatszolgáltatási kötelezettségek szabályszerű teljesítésének és a 2020. éves költségvetési beszámoló megbízható, valós összképének vizsgálatára.
Hunya Község vonatkozásában az ellenőrzésben foglalt megállapítások, valamint az elkészült intézkedési terv alapján, szükséges az Szmsz kiegészítése, a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII.29.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdésben előírtakat figyelembe véve.
Az idézett jogszabály kimondja, hogy a közfeladatot ellátó szerv vezetője a szerv szervezeti és működési szabályzatában határozza meg az iratkezelés szervezeti rendjét, az iratkezelésre, valamint az azzal összefüggő tevékenységekre vonatkozó feladat- és hatásköröket, továbbá kijelöli az iratkezelés felügyeletét ellátó vezetőt.
 
Jelen megállapításnak az Szmsz kiegészítésével a Képviselő-testület eleget tud tenni.
 
2. Nagy Sándor, az Ügyrendi Bizottság nem képviselő bizottsági tagja 2021. szeptember 1. napjával lemondott az Ügyrendi Bizottságban betöltött tisztségéről.
 
Az Ügyrendi Bizottság mindenkori tagjait az Szmsz 2. függeléke sorolja föl, így Nagy Sándor kérelmének megfelelően az Szmsz 2. függelékének módosítása válik szükségessé.
 
Fentiekre tekintettel elkészült a döntési javaslat szerinti módosító rendelet-tervezet, mely rendeletnek a megalkotásával kíván a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal eleget tenni a jogszabályon és az ellenőrzés alapján készült intézkedési tervben foglalt kötelezettségeinek.

Helyi jogalkotás hatásvizsgálata:
 
1. A módosításnak gazdasági, költségvetési hatása: nincs
2. A módosításnak környezeti és egészségügyi következményei: nincs
3. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatása: nincs.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: nem releváns
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A módosítás többletfeladatot, többletkiadást nem eredményez.
 
Az önkormányzati rendeletekhez indoklási kötelezettség is társul. Az indokolásban a jogszabály előkészítőjének feladata azoknak a társadalmi, gazdasági, szakmai okoknak és céloknak a bemutatása, amelyek a szabályozást szükségesség teszik. Az indokolásban ismertetni kell a jogi szabályozás várható hatását is.
 
…/2021. (…….) önkormányzati rendelet
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról
 
Általános indokolása:
 
A módosító rendelet megalkotásával aktualizálásra kerül a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet, így az annak tartalmában bekövetkező változások jogbiztonságot eredményeznek, annak hatálybalépése a jogrendszer egységébe történő lehető legjobb illeszkedést, a közösségi szabályok alkalmazhatóságát idézi elő.
 
A Képviselő-testület a módosító rendelettel pótolja továbbá a Magyar Államkincstár ellenőrzésében megállapított hiányosságokat is.
 
Részletes indokolása:
 
Az 1. § indokolása:
 
Az 1. § a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII.29.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdésben előírtakat figyelembe véve kiegészíti az alaprendeletet az iratkezelési szabályokra vonatkozó kötelező tartalmi elemekkel.
 
 
A 2. § indokolása:
 
A 2. § elvégzi a szükséges módosítást az alaprendelet 2. függelékében.
 
 
A 3. § indokolása:
 
A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik.
 
 
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés és a rendelet-tervezet megvitatására, valamint a módosító rendelet megalkotására!

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet megalkotása"

Tervezett döntéstípus: rendelet
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról minősített többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének .../2021. (... ...) önkormányzati rendelete
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43. § (3) bekezdésében foglalt kötelezettsége teljesítése céljából, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. §
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.2.) önkormányzati rendelet 32. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:
„(7) A közös önkormányzati hivatal működésére vonatkozóan az iratkezelés szervezeti rendjét, az iratkezelésre, valamint az azzal összefüggő tevékenységekre vonatkozó feladat- és hatásköröket a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal egyedi iratkezelési szabályzatáról szóló 4/2019. (VI. 1.) jegyzői szabályzat tartalmazza.”
2. §
A Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 12/2013. (V.2.) önkormányzati rendelet 8. melléklet 2. függeléke helyébe az 1. melléklet lép.
3. §
Ez a rendelet 2021. október 1-jén lép hatályba.

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal


Mellékletek:
« Vissza
Vissza a főmenübe