7. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2021. szeptember 29-i ülésére

Tárgy:   Közterület elnevezések rendezése
Készítette:   Lép Edit Aliz
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A Békés Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztálya 2020. november 12. napján - törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva Hunya tekintetében - megkereste a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjét, a központi címregiszterrel kapcsolatos feladatok, különösen a „felülvizsgálandó” megjelölésű címek ellenőrzésének maradéktalan végrehajtása érdekében.
 
A központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KCR rendelet) 4. § (1) bekezdése szerint a Kormány címképzésért felelős szervként az ingatlan fekvése szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjét jelöli ki. A KCR rendelet 22. § (1) és (2) bekezdései a címképzésért felelős szerv részére az illetékességi területén található címek felülvizsgálatára - a „felülvizsgálandó" megjelöléssel ellátott címek KCR rendelet előírásainak való megfelelésének ellenőrzésére, szükség esetén az érintett ingatlanok vonatkozásában a címkezelés lefolytatására - 2016. december hó 31-i határidőt írt elő.
 
A címtisztítás készültségi foka településenként változó, előfordul a közel 100 %-os teljesítés, de vannak olyan települések, ahol a 2015. január 1.napja előtt keletkezett címeket továbbra is nagy számban szükséges felülvizsgálni a központi címregiszterben.
 
Hunya tekintetében 2020. november 12. napjától - a felhívás teljesítése érdekében - összesen 177 db címelem került kezelésre (a felülvizsgálandónak megjelölt 243 db címelemből) így a címtisztítás készültségi foka jelenleg ⁓73 %. A fennmaradó címek nagy része külterület tanyák címei.
 
A közterületek listái között azonban átfedésben vannak a tanya közterület elnevezések és annak házszámai. Létező közterület elnevezés a Tanya amiben összesen 61 db címelem található. Valamint külön léteznek az alábbi elnevezések:
 
  • Bundásisor tanya (nem tartalmaz címelemet)
  • Dávidsor tanya (2 db)
  • Giriczsor tanya (nem tartalmaz címelemet)
  • Iványisor tanya (1 db)
  • Kontrasor tanya (4 db)
  • Községsor tanya (4 db)
  • Örménykút tanya (2 db)
  • Peres tanya (nem tartalmaz címelemet)
  • Pintérsor tanya (4 db)
  • Templomsor tanya (12 db)
  • Utolsósor tanya (1 db)
 Példaként:
 
Hunya, Örménykút tanya 50. sz. 078/12 hrsz. – érvényes címnek van rögzítve
Hunya, Tanya 50. sz. 078/12 hrsz. – jóváhagyásra vár
 
Hunya, Örménykút tanya 8. sz. 082/11 hrsz. – jóváhagyásra vár
Hunya, Tanya 8. sz. 082/11 hrsz. – érvényes címnek van rögzítve
 
A címelemekben az állandó/tartózkodási lakóhellyel rendelkező polgárok is változóan vannak bejelentkezve.
 
Ahhoz, hogy a külterületi tanyák címei is rendezésre kerüljenek, szükséges döntést hozni, hogy melyik csoport legyen jóváhagyva. A rendezés során egyes polgárok lakcímadata megváltozik, új lakcímkártyájuk kiállítása hivatalból díjmentesen történik.
 
A Bundásisor tanya, Giriczsor tanya és Peres tanya közterület elnevezések törlése mindkét esetben javasolt, mivel címelemet nem tartalmaznak.
 
A közterület elnevezésekben bekövetkező változások elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, ezért kérem az előterjesztés megtárgyalására.
 

1. döntési javaslat

"Közterület elnevezések törlése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közterület elnevezés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Központi Címregiszterben található „Bundásisor tanya”; „Giriczsor tanya”; „Peres tanya” és „Tanya” megnevezésű közterületek törlését rendeli el. Felkéri a Jegyzőt a további intézkedések megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

2. döntési javaslat

"Közterület elnevezések törlése"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: közterület elnevezés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Központi Címregiszterben található „Bundásisor tanya”; „Dávidsor tanya”; „Giriczsor tanya”; „Iványisor tanya”; „Kontrasor tanya”; „Községsor tanya”; „Örménykút tanya”; „Peres tanya”; „Pintérsor tanya”; „Templomsor tanya” és „Utolsósor tanya” megnevezésű közterületek törlését rendeli el. Felkéri a Jegyzőt a további intézkedések megtételére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe