4. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2021. december 15-i ülésére

Tárgy:   Döntés illetményalap megállapításáról
Készítette:   Pap-Szabó Katalin jegyző
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

 


Magyarország Kormánya a 478/2020.(XI.3.) Kormányrendelet 1. §-ával 2020. november 4-ei hatályba lépéssel, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére kihirdette a veszélyhelyzetet. A katasztrófa védelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi  CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése rögzíti, hogy a veszélyhelyzetben a képviselő-testület feladat és hatáskörét a települési önkormányzat polgármestere gyakorolja.

            Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény biztosítja, hogy a helyi erőforrások falhasználásával a képviselő-testület helyi rendeletben a 2022. évben - az önkormányzat saját forrásai terhére - a helyi önkormányzat képviselő-testületének polgármesteri hivatalánál, közterület-felügyeleténél, illetve a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában - a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően - az (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapíthatja meg az illetményalapot. A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.

A köztisztviselői illetményalap 2008. évtől változatlanul 38.650,- forint.

 

A képviselő-testületek 2018-tól minden évben döntöttek az illetmény alap összegének emeléséről, folyamatosan szem előtt tartva a garantált és minimál bérek emelését.

 

2020. évbe az illetmény alap összegét 55.160,- forint összegben határozták meg.

 

Gyomaendrőd Város Önkormányzat  képviselő-testület 2021. november 25-ei testületi ülésén meghozott döntés alapján

Gyomaendrőd Város Önkormányzat képviselő-testülete felhatalmazza a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét, hogy a 2022. évi költségvetési koncepciót a minimálbér és garantáltbér emelt összegén túl, az intézményi béreknél átlagos 20%-os emelet összeggel, a köztisztviselői illetményalap esetén 18,5%-ban emelt összeggel készítse el.”

 

A költségvetési koncepció összeállításánál azzal kalkulálunk, hogy a garantált béremeléshez szükséges kiegészítést saját erőből kell biztosítania az önkormányzatnak és ahhoz állami támogatás nem fog érkezni. Az előterjesztés összeállításánál még nem áll rendelkezésre hivatalos információ az egyes szakterületeket érintő bérkompenzációjáról. Így a legkedvezőtlenebb eshetőségre felkészülve történik meg a 2022. évi költségvetés tervezése.

 

Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények, illetve az önkormányzat többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok dolgozói esetén látható az, hogy van ahol törvényi kötelezettség lesz a 18,5%-os mértékű garantáltbér és a minimálbéremelés és van, ahol ágazati bérkorrekció miatt 20%-os bérnövekmény várható. Törvényi kötelezettség alapján nem érinti béremelés a gazdasági társaságok munkatörvénykönyve alapján foglalkoztatott azon munkavállalóit, akiknek a munkabére a garantáltbér összegén felül van megállapítva, továbbá a Közös Önkormányzati Hivatal azon tisztviselőit, akik illetménye garantáltbér összegén felül van megállapítva.

 

Amennyiben a képviselő testület a 2022. évben várható 18,5-20 %-os béremelést egységes szemlélet érvényesítése mellett szeretné rendezni, akkor javasolt a 2022. évi illetményalap összegének meghatározásánál az illetményalap bruttó 66.550,- összegben megállapítani. A képviselő-testületnek 2021. december 31-ig rendeletalkotási kötelezettsége van.

 

Tekintettel arra Gyomaendrőd Város Önkormányzata Csárdaszállás és Hunya Községek Önkormányzatával együtt közös önkormányzati hivatalt működtet, mindhárom település Képviselő-testületének azonos tartalmú döntést kell hoznia a köztisztviselői illetményalap mértékének megállapításával kapcsolatban.




Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság  
 
Döntési javaslat

"Döntés illetményalap megállapításáról "

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: rendelet alkotás és szabályozás
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete egyetért a 2022. évi illetményalap önkormányzati rendeletben való megállapításával 66.550,- Ft összegben.

A Képviselő-testület egyetért a közszolgálati tisztviselők 2022. évi illetményalapjáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásával az alábbi normaszöveggel:

 

  

Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

 …./….. (….) önkormányzati rendelete

 

a közszolgálati tisztviselők 2022. évi illetményalapjáról

 

 

Képviselő-testülete Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 61. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének és Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének hozzájárulásával a következőket rendeli el:

 

1. §  (1) A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal közszolgálati tisztviselőinek illetményalapját 2022. évben 66.550.- Ft-ban állapítja meg.

(2) Gyomaendrőd Város Polgármesterére, mint speciálisjogállású köztisztviselőre az (1) bekezdésben foglalt illetményalapot kell alkalmazni a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 225/L § tekintetében.

 

2. § (1) Ez a rendelet 2022. január 1. napján lép hatályba.

 

(2) Ez a rendelet 2022. december 31. napján hatályát veszíti.

 

Gyomaendrőd, 2021. december

 

Toldi Balázs

Pap-Szabó Katalin

polgármester

jegyző

 

A rendelet kihirdetésre került: 2021. december .....

 Gyomaendrőd, 2021. december ..

 

 

 

 


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe