5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. március 30-i ülésére

Tárgy:   Beszámoló a közbiztonsági referens 2021. évi munkájáról
Készítette:   dr. Csordás Ádám, Zsögön Renáta Eszter
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület! 

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) és annak végrehajtására megalkotott 234/2011. (XI. 10.) Korm.rendelet (a továbbiakban: Korm.rendelet) hozta létre a közbiztonsági referensi státuszt és határozza meg a közbiztonsági referensekre vonatkozó szabályokat.
 

A Törvény 3. § (Értelmező rendelkezések) alapján a Közbiztonsági referens: a polgármester katasztrófák elleni védekezésre való felkészülési, védekezési, helyreállítási szakmai feladataiban, továbbá rendvédelmi feladataiban közreműködő, köztisztviselői jogviszonyban álló, e feladat ellátására a polgármester által kijelölt, e törvény végrehajtási rendeletében meghatározott végzettséggel rendelkező személy.
 

A kormányrendelet szabályozása szerint a katasztrófavédelmi szempontból I. és II. veszélyességi osztályba sorolt településen a polgármester közbiztonsági referenst jelöl ki. A referens a polgármester feladat-meghatározásának megfelelően vesz részt a polgármester katasztrófák elleni védekezési feladatainak tervezésében, szervezésében és végrehajtásában. A Korm.rendelet 76. § értelmében  a közös önkormányzati hivatalt működtető települések polgármesterei közösen jelölik ki a referenst, megállapodásuk hiányában ezt a jogkört a közös önkormányzati hivatal székhelye szerinti település polgármestere gyakorolja. A referens a polgármester feladat-meghatározásának megfelelően vesz részt a polgármester katasztrófák elleni védekezési feladatainak tervezésében, szervezésében és végrehajtásában, a referensi státusz betöltésével járó feladatokat a Korm.rendelet három csoportban (felkészülés, védekezés, helyreállítás) tételesen felsorolja.
 

A 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendeletnek megfelelően az alábbi feladatok kerültek elvégzésre 2021-ben:
 

1. Megtörtént a község katasztrófavédelmi szempontból történő veszélyességi osztályba sorolása, melyet évente felül kell vizsgálni. Ennek során a helyi sajátosságokra és jellemzőkre tekintettel, valamennyi ismert veszélyeztető hatást figyelembe kell venni, azok egymásra gyakorolt hatásainak értékelésével. Értékelni kell a természeti, civilizációs és egyéb eredetű veszélyforrások, a kritikus infrastruktúrával kapcsolatos kockázatok előfordulásának gyakoriságát és annak hatását.
Ennek felmérése, ellenőrzése eredményeképp elkészült az erre vonatkozó 2021. évi javaslat. A kockázat elemzés és értékelés eredményeként Hunya Község Önkormányzata a 234/2011. (XI. 10.) Korm. rendelet értelmében II. katasztrófavédelmi osztályú besorolásban maradt, elsősorban a belvíz veszélyeztetettség miatt.
 

2. A közbiztonsági referens a jogszabályokra és a tartalmi szempontokra tekintettel folyamatos felülvizsgálati és korrigálási munkát végzett a település veszély elhárítási, megalakítási, kitelepítési, befogadási, valamint riasztási és mozgósítási terveiben. A felülvizsgálati és korrigálási munkákat különösen az abban foglalt személyi, tárgyi, intézményi változások (pl. intézmények nevének, vezetőinek változása, továbbá létszámadatok megváltozása) teszik indokolttá.

A kérdéses időszakban is folyamatosan zajlott a köteles polgári védelmi szervezetekbe beosztott személyek adatainak pontosítása, annak érdekében, hogy a 20 főt valós és aktualizált adatokkal tudjuk kezelni. A korrigálások után elkészültek a szükséges beosztó határozatok, amelyekről az érintettek postai úton értesültek. Ez a feladat folyamatos felülvizsgálatot igényel, s melynek állandó aktualizálása a referens egyik legfontosabb feladata.
 

3. A közbiztonsági referensi feladatok egész évben rendszeres elfoglaltságot jelentenek a megbízott személynek. Az előzőeken túl részt vesz minden, a településen, katasztrófavédelmi szempontból történő ellenőrzésen (csapadékvíz elvezető árkok felülvizsgálata, belvíz elleni védekezés munkálatainak felülvizsgálata, települési stb.), különböző adatokat szolgáltat a katasztrófavédelmi szervek megkeresésére (pl.: közfoglalkoztatott személyek létszámáról, szúnyoggyérítési feladatok elvégzéséről), részt vesz a különböző oktatásokon, értekezleteken.

4. Ahogyan a mindennapi élet szinte minden szegmensét, úgy a közbiztonsági referensi tevékenységet is érintette a koronavírus világjárvány okozta veszélyhelyzet. Így a referensi tevékenységek, képzések, ellátandó egyéb feladatok a lehető legkevesebb személyes találkozás és érintkezés útján valósultak meg.
 

A referenstevékenységében, feladatainak ellátásában rendszeres segítséget nyújtanak a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, valamint a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó parancsnokság munkatársai, különösen Majoros Zsolt tűzoltó alezredes, polgárvédelmi felügyelő illetve Szilágyi Sándor tűzoltó őrnagy, katasztrófavédelmi megbízott.

Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására és a határozati javaslat elfogadására! 


Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság  
 
Döntési javaslat

"Beszámoló a közbiztonsági referens 2021. évi munkájáról"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a közbiztonsági referens 2021. évi beszámolóját.


Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe