5. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. február 23-i ülésére

Tárgy:   Pályázat benyújtása a TOP-1.2.3-21 azonosítószámú Belterületi utak fejlesztése című felhívásra a Széchenyi és Vörösmarty utca fejlesztése érdekében
Készítette:   Mile Erika, Petényi Roland osztályvezető
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Megjelent a TOP_PLUSZ-1.2.3-21 azonosítószámú, Belterületi utak fejlesztése című pályázati felhívás.
A Felhívás keretében kizárólag közcélú közútfejlesztések támogathatók.
 
Kötelezően megvalósítandó, de önállóan nem támogatható tevékenység az akadálymentesítés (amennyiben releváns)
 
A felhívásra támogatási kérelmet nyújthatnak be:
a) a települési önkormányzatok (GFO 321).
 
Hunya Község Önkormányzatának célszerű lenne pályázatot benyújtani a Széchenyi és Vörösmarty utca fejlesztése érdekében be a TOP_PLUSZ-1.2.3-21 kódszámú pályázati felhívásra 45 millió forint vissza nem térítendő támogatás értékben
A kiírás szerint a fizikai befejezés a megkezdésétől számított
legfeljebb 36 hónap.
 
A pályázat benyújtása 2022. 03. 01.-2022. 04. 29.-ig lehetséges.
 
A Gyomaendrődi járásra elkülönített összeg: 714 288 e Ft. A pályázat minimum 45 millió-maximum 400 millió Ft támogatási igény közötti összegre nyújtható be.
 
A pályázatot benyújtására konzorciumi formában is lehetőség van.
Önállóan nem, konzorciumi partnerként nyújthatnak be támogatási kérelmet az alábbi szervezetek:
b) Magyar Közút Nonprofit Zrt. (GFO 573)
c) Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (GFO 114)
d) Térségi fejlesztési tanács (GFO 362)
 
Amennyiben a projekt állami tulajdonú országos közutat is érint, a projekt előkészítésekor egyeztetni szükséges a vagyonkezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel a támogatást igénylői kör meghatározása érdekében, és amennyiben előírja, konzorciumi partnerként kell bevonni az országos közutak jogszabályban meghatározott (Magyar Közút Nonprofit Zrt. vagy Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) építtetőjét.
Önállóan nem, kizárólag konzorciumi partnerként nyújthatnak be támogatási kérelmet a projektelőkészítés, projektmenedzsment, közbeszerzés, műszaki ellenőr és kötelezően előírt nyilvánosság biztosítása tevékenységek megvalósítására az alábbi szervezetek:
e) Megyei önkormányzat (GFO 321)
f) Önkormányzati hivatal (költségvetési szerv) (GFO 325)
g) Nonprofit gazdasági társaság, szervezet (GFO 572, 573, 575, 576, 599), amelyben az állam vagy önkormányzat – együttesen vagy külön, közvetve vagy közvetlenül – 100%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik.
h) Vállalkozás (GFO 11), amelyben az állam vagy önkormányzat – együttesen vagy külön, közvetve vagy közvetlenül – 100%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik.
 
Ha és amennyiben a konzorciumi formában történő pályázás és megvalósítás mellett kívánunk dönteni: Főkedvezményezett és Konzorciumi tag is a Felhívás által meghatározott pályázók körébe kell essen jogállásánál fogva!
 
A jelenleg benyújtandó projektek magas száma miatt célszerű lenne külső segítség igénybevétele, ezért javasoljuk, hogy a pályázat benyújtására konzorciumi formában kerüljön sor a Körös-menti Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel közösen, aki megfelel a fenti kritériumoknak.
 
A konzorciumi tag a pályázat előkészítése és megvalósítása folyamán az alábbi feladatokat látja el:
 
1.)  projektelőkészítési (megalapozó dokumentum elkészítése, támogatási kérelem és mellékleteinek összeállítása és feltöltése az EPTK-rendszerbe, közbeszerzési szakértői feladatok ellátása)
2.) projektmenedzsmenti (kapcsolattartás közreműködő szervezetekkel, projekt teljesítési dokumentáció összeállítása, pénzügyi elszámolások, kifizetések ellenőrzése a támogatási szerződés mellékletét képező költségvetéshez képest, valamint az EU, illetve egyéb más forrás szabályainak és költségvetéseinek megfelelően, előrehaladási jelentések készítése a hatóságok számára, változásbejelentések és támogatási szerződés módosítások összeállítása, záró pénzügyi és szakmai beszámoló készítése, részvétel helyszíni ellenőrzéseken, éves monitoring jelentések (PEJ, PFJ) elküldése a fenntartási időszak (5 év) alatt, egyéb szakértői tevékenység összehangolása)
3.)   kötelezően előírt nyilvánosság biztosítása (tájékoztatás és nyilvánosság biztosítása a hatályos KTK előírásai szerint.)
 
 
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni szíveskedjen és döntését határozat formájában hozza meg. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Pályázat benyújtása a TOP-1.2.3-21 azonosítószámú Belterületi utak fejlesztése című felhívásra a Széchenyi és Vörösmarty utca fejlesztése érdekében"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: pályázat
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzata pályázatot nyújt be konzorciumi forma keretében a Körös-menti Települések Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel közösen az Belterületi utak fejlesztése című TOP Plusz 1.2.3-21 kódszámú pályázati felhívásra, a Széchenyi és Vörösmarty utca fejlesztése Hunyán című projekt megvalósítása érdekében.
 
Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete felhatalmazza Hegedűs Roland polgármestert a szükséges jognyilatkozatok és intézkedések megtételére.
    
Határidők, felelősök:

Határidő: folyamatos
Felelős: Hegedüs Roland
Hivatali felelős: Petényi Roland

« Vissza
Vissza a főmenübe