6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. február 23-i ülésére

Tárgy:   A Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünete
Készítette:   dr. Csordás Ádám, Pap-Szabó Katalin jegyző
Előterjesztő:   Pap-Szabó Katalin jegyző

Tisztelt Képviselő-testület!

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 232. § (3) bekezdése alapján a Képviselő-testület - a Kormány ajánlásának figyelembevételével - a rendes szabadság kiadására igazgatási szünetet rendelhet el.  Az ilyen módon kiadott rendes szabadság nem haladhatja meg a köztisztviselő adott évre megállapított alapszabadságának a háromötödét.
 
Az igazgatási szünet elrendelésével kapcsolatos ajánlásokat a közszolgálati tisztviselők munka - és pihenőidejéről, az igazgatási szünetről, a közszolgálati tisztviselőt és munkáltatót terhelő egyes kötelezettségekről, valamint a távmunka végzésről szóló 30/2012. (III.7.) Korm. rendelet szabályozza.

A képviselő testület 2022. évi ülésterve alapján júliusban rendes képviselő-testületi ülés nem lesz, így a nyári igazgatási szünet időpontja 2022. július 18. napjától augusztus 5. napjáig, a téli igazgatási szünet december 27. napjától december 30. napjáig javasolt. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hivatalban dolgozók nagy leterheltsége miatt az éves rendes szabadság kiadása nagy nehézségekbe ütközik.  Az igazgatási szünet elrendelésével egyrészt a szabadságok kiadása jelentősen megkönnyíthető, másrészről – ha kis mértékben is – a hivatal működésével kapcsolatos költségek csökkenthetőek, harmadrészt hozzájárulhat a Hivatalban dolgozók rekreációjához.
 
A nyári igazgatási szünet ideje alatt az integrált ügyfélszolgálaton július 18 – július 22. napjáig és augusztus 1. – augusztus 5. – napjáig, valamint téli igazgatási szünet ideje alatt ügyfélfogadás nem lesz, de halaszthatatlan ügyekben - elsősorban az anyakönyvi ügyintézésnél – ügyelet tartására kerül sor. Az integrált ügyfélszolgálat 2022. évi utolsó ügyfélfogadási napja 2022. december 23.
 
A javasolt időpontok a testületi munkában nem okoznak fennakadást, és a Képviselő-testület támogató döntését követően a lakosság tájékoztatására természetesen sor kerül, így a munkarend változásról időben értesülnek.
 
Fentiek alapján az igazgatási szünetet 2022. évben az alábbiak szerint javaslom elrendelni:
 
2022. július 18. – augusztus 05. (összesen 15 munkanap)
2022. december  27.,29.,30.,30.  (összesen 4 munkanap)
 
A rendelet hatályán kívül a 2022. évi munkaszüneti napok körüli munkarendről szóló 23/2021. (VI. 1.) ITM rendelet alapján a két áthelyezett szombati munkanapról munkáltató jogkör keretében kívánok rendelkezni, mely keretében a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal ezeken a napokon zárva tart.:

2022. március 26. (szombat)
2022. október 15. (szombat)
  
Tisztelt Képviselő-testület!

Közös Hivatalként, e megalkotásra váró rendelet hatálya a kirendeltségen dolgozókra is kiterjed, ezért a rendeletet Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete csak Hunya Község Önkormányzata és Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületei véleményeinek ismeretében fogadja el.
 
Fentiekre tekintettel kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy támogató határozatával járuljon hozzá a rendelet megalkotásához! 

Döntési javaslat

"Rendelet megalkotásának támogatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete támogatja, hogy Gyomaendrőd Város Képviselő-testületet rendeletet alkosson az alábbiak szerint:
 
„Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének .../2022. (.... ....) önkormányzati rendelete
a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal 2022. évi igazgatási szünetének elrendeléséről

Gyomaendrőd Város Önkormányzata a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 232. § és 232/A. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Csárdaszállás Községi Önkormányzat Képviselő-testületének és Hunya Község Önkormányzata Képviselő-testületének véleményének kikérésével a következőket rendeli el:
 
1. §
A rendelet hatálya a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőkre, ügykezelőkre és munkavállalókra terjed ki.
 
2. §
(1) Gyomaendrőd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) 2022. évi munkarendjében nyári időszakban:
a)      2022. július 18. napjától augusztus 5. napjáig,
b)      téli időszakban: 2022. december 27. napjától december 30. napjáig igazgatási szünetet rendel el.
c)       A Hivatal köztisztviselője számára Közszolgálati Tisztviselők Napja alkalmából, július 1-e, munkaszüneti nap.
(2) Az (1) bekezdés c) pontjában foglalt munkaszüneti napon, továbbá az igazgatási szünet időtartama alatt a nyári időszakban az integrált ügyfélszolgálat július 18. - július 22., augusztus 1. - augusztus 5., a téli időszakban december 27. - december 30. napjain az ügyfélfogadás szünetel, azonban a feladatellátás folyamatosságának biztosítása érdekében a Hivatal ügyeletet tart.
3. §
Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. január 1. napján hatályát veszti.” 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe