3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. április 27-i ülésére

Tárgy:   A 2021. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés
Készítette:   Szűcsné Horváth Margit, Ugrainé Gróf Éva
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
A belső ellenőrzés független, tárgyilagos bizonyosságot adó és tanácsadó tevékenység, amelynek az a célja, hogy az ellenőrzött szervezet működését fejlessze és eredményességét növelje. Önkormányzatunknál a belső ellenőrzés külső erőforrás bevonásával került megvalósításra polgári jogi szerződés keretében foglalkoztatott belső ellenőr által.
 
A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről szóló 370/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 49.§ (3a) pontjában foglaltak alapján a 2021. évben elvégzett belső ellenőrzésről készült összefoglaló jelentést a belső ellenőr elkészítette, mely jelen előterjesztés mellékleteként kerül a Képviselő-testület elé.
 
Az éves összefoglaló jelentés célja, hogy átfogó képet nyújtson a Képviselő-testület részére a tárgyévi független belső ellenőrzési tevékenység végrehajtásáról, a megállapításokról, a javaslatok hasznosításáról, az esetleges szükséges intézkedési tervről, valamint ezek nyomon követéséről.
 
A 2021. évi belső ellenőrzések végrehajtására az éves ellenőrzési terv alapján került sor mely a megbízási szerződés alapján magába foglalta Gyomaendrőd Város Önkormányzatának, Csárdaszállás Községi Önkormányzatnak, Hunya Község Önkormányzatának, a Gyomaendrődi Közös Önkormányzati Hivatalnak és a Gyomaendrőd, Csárdaszállás Hunya Települési Önkormányzati Társulásnak a működésével kapcsolatos ellenőrzéseket.
 
A 2021. évre szóló belső ellenőrzési terv Hunya Község Önkormányzatára vonatkozóan 2 ellenőrzési feladatot tartalmazott, melyek meg is valósultak. Egy soron kívüli ellenőrzésre került sor a meglévő ellenőrzési napok terhére.
 
Az elvégzett ellenőrzési feladatok az éves terv alapján, a jogszabályban előírt módszer és elvárások szerint kerültek megvalósításra. Az írásos jelentésen túl az esetleges apróbb hiányosságok pótlására, javítására a helyszíni ellenőrzés során szóban segítő szándékú javaslat történt.
A belső kontrollrendszer működése szempontjából magas kockázatot jelentő intézkedésre nem került sor. 2021. évben a belső ellenőrzés büntető-, szabálysértési-, és kártérítési javaslattal nem élt. Az ellenőrzött 2 területeken a vezető megtette a szükséges intézkedést az észrevételt, reagálást a belső ellenőrzési jelentésre, ahol szükséges volt elkészült az intézkedési terv a hibák kijavítására. Az ellenőrzött 3. területtel (Hunya Község Óvoda utca 10. szám alatti ingatlan tetőfelújításával) kapcsolatban az ellenőrzés elvégzésre került. Az ellenőrzésről készült jelentés ténymegállapításokat tartalmazott, mely megállapításokat, javaslatokat Hegedűs Roland polgármester úr nem fogadott el, a jelentés részéről nem került aláírásra.
 
A 2021. évi ellenőrzések során tett megállapítások, javaslatok segítséget nyújtottak az önkormányzat és az ellenőrzött intézmények vezetőinek abban, hogy melyek azok a területek, amelyekre vonatkozóan a működést fokozottabb figyelemmel kell kísérni, és melyek azok a területek, amelyek megfelelően működnek.
 
Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztés mellékletében szereplő 2021. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést elfogadni szíveskedjen.
 


 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"A 2021. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentés"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete elfogadja a 2021. évi belső ellenőrzésekről készült összefoglaló jelentést.

 
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe