3. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. május 25-i ülésére

Tárgy:   Többletforrás kijelölése a 2022. évi kulturális rendezvények megvalósításához
Készítette:   dr. Csordás Ádám, Szilágyiné Bácsi Gabriella osztályvezető
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!

Hunya Község Önkormányzata 2022. évi költségvetési rendelete tervezésekor a „Közművelődés-hagyományos közösségi, kulturális értékek gondozása” kormányzati funkcióra 5 millió forint dologi kiadás került betervezésre, s ez került elfogadásra is, Hunya Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (II. 24.) önkormányzati rendeletében.
 
A betervezett 5 millió forint egy része alapvetően is feladattal terhelt, tekintettel arra, hogy a közösségi színtér, mint kötelező önkormányzati feladat éves kiadása körülbelül 1,5 – 1,7 millió forintos kötelező kiadást jelent, míg az ezen felül maradó rész a 2022. évi közművelődési és kulturális rendezvényekhez, programokhoz szükséges kiadások forrását hivatott biztosítani.
 
2022. május 12. napján Szilágyiné Bácsi Gabriella Pénzügyi Osztályvezető Asszony jelezte Hegedüs Roland Polgármester Úr és a kirendeltségen pénzügyi feladatokat ellátó köztisztviselő kolléganő részére, hogy a kérdéses költségvetési soron jelentkező, az elé kerülő szerződések, mint újabb kötelezettség-vállalások pénzügyi ellenjegyzésére nincs jelenleg lehetősége, tekintettel arra, hogy a tervezett kiadások meghaladják a költségvetési rendeletben biztosított forrás összegét.
 
Kötelezettség-vállaláshoz, és azt jóváhagyó pénzügyi és jogi ellenjegyzéshez további forrás kijelölése válik szükségessé.
 
A települési önkormányzat, mint költségvetési szerv a kiadási előirányzatok szerint kötelezettséget vállalhat, ami egy fizetési kötelezettség vállalására vonatkozó, szabályszerűen megtett jognyilatkozatot jelent. Kötelezettségvállalásnak minősül minden olyan ügylet létrehozása, amelyből a jövőben fizetési kötelezettség származik. Ennek megtételére és módosítására csak pénzügyi ellenjegyzés után, a pénzügyi teljesítés esedékességét megelőzően, írásban kerülhet sor. 
 
A kötelezettségvállalást megelőző művelet a pénzügyi ellenjegyzés, amelynek során a pénzügyi ellenjegyzőnek meg kell győződnie arról, hogy a szükséges szabad előirányzat rendelkezésre áll, a tervezett kifizetési időpontokban a pénzügyi fedezet biztosított, valamint a kötelezettségvállalás nem sérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.
A fenti szabályok következetes betartása mellett tehát csak újabb forrás kijelölésével lehetséges további kötelezettségek vállalása.
 
Hegedüs Roland Polgármester javasolja a tisztelt Képviselő-testületnek további 2,5 millió forintnak a költségvetés 2021. évi szabad maradványából történő kijelölését és átcsoportosítását a Közművelődés-hagyományos közösségi, kulturális értékek gondozása-kormányzati funkció sorra.
Kérem a tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztésben foglaltak megvitatására és a határozati javaslat elfogadására.

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Többletforrás kijelölése a 2022. évi kulturális rendezvények megvalósításához"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: költségvetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022. évi kulturális rendezvények megvalósításához 2,5 millió Ft összegű többletforrást jelöl ki a település 2021. évi szabad maradványa terhére. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe