6. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. május 25-i ülésére

Tárgy:   Ingatlanjelleg megváltoztatása
Készítette:   Csényi István
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester
Véleményező bizottság:  

Tisztelt Képviselő-testület!
 
Hunya Község Önkormányzata tulajdonát képezi a Hunya, külterület 066/3 hrsz.-ú kivett út megnevezésű 8859 m2 területű ingatlan, amely a törvény erejénél fogva forgalomképtelen. Az ingatlan Bányaszolgalmi jog terheli melynek jogosultja az Égáz-Dégáz Földgászszolgáltató Zrt.
 
A „Hunyadi” Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában áll a Hunya, külterület 041/1 hrsz.-ú kivett, saját használatú út megnevezésű 8399 m2 területű ingatlan. Az nincs elzárva a közforgalom elől, amely szövetkezet telephelyének és más ingatlanok megközelítését szolgálja.
 
Az önkormányzatnak a jelenleg van lehetősége pályázni utak felújítására. Felvetődött, hogy a „Hunyadi” Mezőgazdasági Szövetkezet tulajdonában lévő utat is valamilyen formában fel kellene újítani.
 
Az önkormányzat pályázati úton csak abban esetben tudja felújítani, ha az a tulajdonába kerül.
 
A tulajdonjog átruházás vizsgálata:
 
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (Továbbiakban: Nvtv.) 5. § (3) bekezdésének a) pontja alapján a helyi közutak és műtárgyaik a forgalomképtelen törzsvagyon részét képezik, amely nem idegeníthető el.
 
A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:202. § [Jogátruházás] (1) A jogosult jogát másra átruházhatja, kivéve, ha jogszabály a jog forgalomképességét kizárja vagy a forgalomképtelenség a jog természetéből egyértelműen következik.
 
Jogilag a csere is adásvételnek számít mivel a tulajdonos személyében változás történik.
 
Az ingatlan jellegét csak településrendezési eszközökkel lehet megváltoztatni. Az Nvtv.-ben forgalomképtelenné minősített ingatlanok fogalomképtelen jellegüket mindaddig megtartják, ameddig a fogalomképtelenséget előíró törvényt nem módosítják, vagy az önkormányzatok az ingatlanjelleget településrendezési eszközökkel meg nem változtatják.
 
A Képviselő-testület hatósági eljárást indíthat annak érdekében, hogy a tényleges funkciójánál és szerkezeténél fogva nem önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, vagy közhatalom gyakorlását szolgáló, tehát törzsvagyoni körbe nem illő vagyontárgy a forgalomképtelen körből kikerüljön. Mindaddig, amíg a hatósági eljárás be nem fejeződik, és az érintett ingatlan köztér, közút, közpark megjelölése nem változik meg az ingatlannyilvántartásban, nem lehet az ingatlan elidegenítéséről, cseréjéről dönteni.
 
A területcsere végrehajtásához javasoljuk az ingatlan jellegének megváltoztatásához a hatósági eljárás lefolytatását.
 
Kérem a Képviselő-testülettől az előterjesztés megtárgyalását és az alábbi határozati javaslat elfogadását. 

Döntéshozói vélemények

Ügyrendi Bizottság    
 
Döntési javaslat

"Ingatlanjelleg megváltoztatása"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: település üzemeltetés
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete meg kívánja változtatni a Hunya, külterület 066/3 hrsz.-ú, 8859 m2 területű, kivett út megnevezésű ingatlan jellegét, mivel az a tényleges funkciójánál és szerkezeténél fogva nem önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, vagy közhatalom gyakorlását szolgálja.
 
Hunya Község Önkormányzat Képviselő-testülete felhatalmazza a polgármestert, hogy a Hunya, külterület 066/3 hrsz.-ú, 8859 m2 területű, kivett út megnevezésű ingatlan jellegének megváltoztatásához szükséges nyilatkozatokat a hatósági eljárás során megtegye. 

Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe