2. napirendi pont
ELŐTERJESZTÉS
A Képviselő-testület
2022. június 29-i ülésére

Tárgy:   Hozzájárulás a Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatásaiért 2022. július 01. napjától fizetendő térítési díjak meghatározásához, gyomaendrődi helyi rendelet módosításához
Készítette:   Keresztesné Jáksó Éva osztályvezető, Takács Gabriella
Előterjesztő:   Hegedüs Roland polgármester

 Tisztelt Képviselő-testület!
 
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény kötelezővé teszi a szociális ellátások intézményi térítési díjának meghatározását és alkalmazását valamennyi ellátási forma tekintetében:
 
115. § (1) Az intézményi térítési díj a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként megállapított összeg (a továbbiakban: intézményi térítési díj). Az intézményi térítési díjat a fenntartó tárgyév április 1-jéig állapítja meg. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget. Az intézményi térítési díj év közben egy alkalommal, támogatott lakhatás esetében két alkalommal korrigálható. Az intézményi térítési díjat integrált intézmény esetében szolgáltatásonként, szakápolási központ esetében a szakápolási ellátásra külön kell meghatározni, ilyen esetben az önköltség számítása során a közös költségelemeket a szolgáltatásonkénti közvetlen költségek arányában kell megosztani.
 
A Térségi Szociális Gondozási Központ 2021. őszén lefolytatta a 2022. évre vonatkozó „Különféle élelmiszerek beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárást. A 2021. december 29. napján aláírt szerződések alapján 2022. év elején nem volt szükség térítési díj emelésre.
 
A világban bekövetkezett kedvezőtlen gazdasági változások következményeként az intézmény összes beszállító partnere szerződés módosítási igényt (áremelést) terjesztett elő április-május hónapban. Azonban a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX törvény 147 §-a alapján a Térségi Szociális Gondozási Központ fenntartója 2022. 06. 30. napjáig nem emelhet térítési díjat. Jelen előterjesztéssel a törvényi szabályozásnak megfelelően terjesztjük elő a 2022. július 01. napjával meghatározandó térítési díjakat.
 
Összegezve az intézmény javaslatát, elmondható, hogy az élelmiszer alapanyag árak ugrásszerű megnövekedése miatt az élelmezéssel kapcsolatos szolgáltatások esetében mintegy 15 %-os szolgáltatási díj emelést kell eszközölni, annak érdekében, hogy ne a szolgáltatás minősége csökkenjen. Emiatt a szociális étkeztetés-, fogyatékosok nappali ellátása (étkezéssel) szakfeladaton szükséges térítési díjat emelni.
A térítési díjak meghatározására vonatkozó részletes intézményi javaslat az előterjesztés mellékletében található.
 
Tájékoztatom a Képviselő-testületet, hogy a Társulási Tanács 2022. júniusi ülésén meghatározta a térítési díjakat, melyek 2022. július 01. napjával lépnek hatályba, Gyomaendrőd Város Önkormányzata Képviselő-testületének a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2009. (I. 30.) önkormányzati rendeletének módosításával.
 
A Szt. szerint társulási fenntartó esetében a térítési díjakat a tagönkormányzatok közül meghatározott önkormányzat helyi rendeletében kell meghatározni. A Társulás Gyomaendrőd Város Önkormányzatát jelölte meg a helyi rendelet készítőjeként. A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 5. § (1a) bekezdése alapján a rendelet megalkotásához a társulásban résztvevő helyi önkormányzat képviselő-testületének hozzájárulására is szükség van, a hozzájárulást a képviselő-testületek jelen előterjesztés elfogadásával adják meg.
 
Kérem a Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat elfogadására.

Döntési javaslat

"Hozzájárulás a Térségi Szociális Gondozási Központ szolgáltatásaiért 2022. július 01. napjától fizetendő térítési díjak meghatározásához, gyomaendrődi helyi rendelet módosításához"

Tervezett döntéstípus: határozat
Tervezett ágazati besorolás: általános ügyek
A Képviselő-testület a javaslatról egyszerű többséggel, nyílt szavazással dönt.

 Hunya Község Önkormányzatának Képviselő-testülete hozzájárul Gyomaendrőd Város Önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről valamint a fizetendő térítési díjakról szóló 2/2009. (I. 30.) önkormányzati rendeletének módosításához, mely szerint a rendelet 3. mellékletén átvezetésre kerülnek a 2022. július 01. napjával bevezetésre kerülő az alábbi táblázatban ismertetett intézményi térítési díjak:
 
Térítési díjak szolgáltatásonként
Ellátási forma
1993. évi III. tv szerint számított intézményi térítési díjak 2022. 07.01. napjától
Önkormányzati kompenzáció
2022. 07.01. napjától meghatározott intézményi térítési díjak
Szolgáltatási
egység
SZOCIÁLIS ALAPSZOLGÁLTATÁS FELADATAI
 
 
 
 
Szociális étkeztetés Gyomaendrőd, Hunya, Csárdaszállás
508+137(ÁFA)
--
508+137(ÁFA)
Ft/adag
Szociális étkeztetés kiszállítási díja Gyomaendrőd, Hunya, Csárdaszállás
100
--
100
Ft/nap
Szociális étkeztetés kiszállítással Gyomaendrőd, Hunya, Csárdaszállás
745
--
745
Ft/adag
Házi segítségnyújtás - személyi gondozás
260
--
260
Ft/óra
Házi segítségnyújtás - szociális segítés
1 120
--
1 120
Ft/óra
Időskorúak nappali ellátása étkezés nélkül
458
408
50
Ft/nap​
Fogyatékkal élő személyek nappali intézményi ellátása étkezés nélkül
405
355
50
Ft/nap
Fogyatékkal élő személyek nappali intézményi ellátása étkezéssel
915
355
560
Ft/nap
SZOCIÁLIS BENTLAKÁSOS ÉS ÁTMENETI ELHELYEZÉS
 
 
 
 
Átlagos szintű és demens gondozást, ápolást igénylő ellátás
Őszikék Idősek Otthona Gyomaendrőd, Mirhóháti u. 1-5.
Rózsakert Idősek Otthona Gyomaendrőd, Blaha u. 2-6.
Szent Imre Idősek Otthona Gyomaendrőd, Kondorosi u. 1.
Őszi Napsugár Idősek Otthona Gyomaendrőd Mirhóháti u. 8.
3 060
 
3 060
Ft/fő/nap
TÁMOGATÓ SZOLGÁLAT
 
 
 
 
- Személyi segítés Szociálisan rászorultak részére
270
--
270
Ft/óra
- Szállítás Szociálisan rászorultak részére
100
--
100
Ft//km
- Személyi segítés Szociálisan nem rászorultak részére
1 400
--
1 400
Ft/óra
- Szállító szolgáltatás – 2/2009. (I. 30.) Gye. Kt. rend. 12/A § alapján
150
--
150
Ft/km
 
    
Határidők, felelősök:

Határidő: azonnal

« Vissza
Vissza a főmenübe